Rusya Ukrayna'ya girdi, brent petrol son 8 yılın rekorunu kırdı

Dünya güne Rusya'nın Donbas'a askeri harekat haberi ile başladı. Bölgede yaşanan çatışmaların ardından ons altın ve petrolde sert yükseliş görüldü. Rus rublesi de tarihin en düşük seviyesinde.

ABONE OL
GİRİŞ 24.02.2022 12:03 GÜNCELLEME 24.02.2022 13:28 EKONOMİ
Rusya Ukrayna'ya girdi, brent petrol son 8 yılın rekorunu kırdı
Rusya Ukrayna'ya girdi, brent petrol son 8 yılın rekorunu kırdı

Tüm dünyanın yakından izlediği Rusya-Ukrayna krizi bugün askeri müdahaleye dönüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgesinde askeri operasyon başlatılması talimatının ardından Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgelerine operasyon başlatmasının ardından dünya borsaları geriledi. ABD tahvil getirileri düşerken, dolar, altın ve petrol fiyatları keskin şekilde yükseldi.

ALTINDA 1.5 YIL SONRA İLK

Dünyanın izlediği harekat sonrası piyasalarda da sert hareketler görülüyor. Ons altın 2020'nin Eylül ayının ardından ilk kez bin 950 dolar seviyesini aştı. Gram altın da ons altında yaşanan gelişmelerle beraber 899 liraya kadar yükseldi.

BRENT PETROL 8 YIL SONRA 105 DOLARI AŞTI

Brent petrolün varili yüzde 6'yı aşan artışla 100 doları geçti. Brent petrolün varil fiyatı 2014 Haziran  döneminden bu yana ilk kez 105 doları gördü. ABD hafif ham petrolü yüzde 7 civarı artarak 99,8 dolara yükseldi.

AVRUPA’DA DOĞAL GAZ FİYATI SERT YÜKSELDİ

Avrupa’da doğal gaz fiyatı bugün sert yükseliş kaydetti. ICE’de işlem gören mart vadeli doğal gaz kontratı 125 euro seviyesine kadar çıktı. Şu dakikalarda fiyat yüzde 27 oranında artışla 113.400 euro seviyesinde.

DOLAR NE KADAR?

Dolar/TL ise güne 13.80 seviyesinde başladı. Dolar/TL gün içerisinde en yüksek 14.24 lira seviyesini gördü. Euro/TL ise 16.02 liraya kadar yükseldi.

6 gelişmiş ülke majör para biriminin dolar karşısında hareketinin incelendiği dolar endeksi bugün sert yükselerek 96.760 seviyesine çıktı.

RUBLE, DOLAR KARŞISINDA TARİHİN EN DÜŞÜĞÜNDE

Rus rublesi, ABD doları karşısında yüzde 8.4 oranında değer kaybederek tarihinin en düşük seviyesi olan 87.99'a geriledi. Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin başlamasının ardından Rus borsasında ve rublede görülen değer kayıpları nedeniyle işlemler geçici olarak durduruldu. İşlemlerin saat 10.00'da tekrar başladığı açıklandı.

RUSYA MERKEZ BANKASI'NDAN MÜDAHALE

Rusya Merkez Bankası kurda istikrarı sağlamak için döviz piyasasına müdahale ettiğini duyurdu ve bankacılık sektörüne ek likidite sağlama sözü verdi. Rusya Merkez Bankası, döviz swap operasyonları ile piyasaya verdiği günlük döviz miktarını da artırdı. Banka, döviz swap operasyonu büyüklüğünü 3 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkardı.

MOSKOVA BORSASI'NDA HİSSE SENETLERİ ÇAKILDI

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırı ve başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerden gelen bu saldırıya çok ağır ekonomik yaptırımlar ile yanıt verileceği açıklamalara Rus şirketlerine değer kaybettiriyor.

Amerikalı bir yetkilinin yaptığı açıklamada yaptırımların Rus finans sistemini ve piyasalarını vuracağını ifade etmesi saat 10.00'da işleme açılan Moskova Borsası'nda RTS endeksinin yüzde 40 değer kaybetmesine yol açtı.

Gazprom, Lukoil ve VTB Bank hisseleri bir günde %35 üzerinde değer kaybetti.

Magnit hisseleri yüzde 34,4, Ozon Holding hisseleri yüzde 31,89 ve perakende devi X5 Group'un hisseleri yüzde 31,45 geriledi.

Rusya'nın en büyük bankası olan SBERBANK'ın hissesi bugün %57,1 değer kaybetti.

UKRAYNA'DA NAKİT ÇEKİMİNE SINIR

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı da "Bankacılık sisteminin düzgün şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak için her şeyi yapıyoruz. Bankalar açık ve çalışmaya devam ediyor. Mevduatlardan nakit çekişini günlük 100 bin hryvnia ile sınırladık" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ukrayna Ulusal Menkul Kıymet ve Hisse Piyasası Komitesi tarafından yapılan açıklamada "Ülkede tüm menkul kıymetlerin dolaşımı durduruldu, sadece Ukrayna Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın ihtiyaçları karşılanacak" denildi.

KRİPTO VARLIKLARA RUSYA DARBESİ

Rusya'nın Ukrayna gerilimini askeri operasyona dönüştürmesi sonra piyasalar yaşanan şok dalgası kripto varlıkları da etkiledi. Bitcoin başta olmak üzere tüm kripto para birimleri değer kaybediyor.

Kripto varlıklarda, diğer finansal varlıklarda olduğu gibi düşük risk iştahı dikkat çekiyor. Yüzde 8’e yakın değer kaybıyla 34 bin 322 dolara kadar düşen Bitcoin, kısmi toparlanma ile 35 bin 300 dolar civarına yükseldi. Ethereum ise 2 bin 300 dolar seviyesinin altına inerek yüzde 12 değer kaybetti.

Altcoinlerde de benzer düşüşler yaşanıyor. Gün ortası itibarıyla son 24 saat içerisinde Ripple yüzde 12; Solana yüzde 7,5; Avalanche yüzde 13,3 Cardano yüzde 15,8; Stellar yüzde 11,5; Dogecoin yüzde 15,3; Shiba Inu yüzde 14 gerilemiş durumda.

SON 1 HAFTADA YÜZDE 20'DEN FAZLA

Kripto para piyasalarının geneline bakıldığında Ukrayna - Rusya gerginliği nedeniyle son 1 haftada yüzde 20'den fazla değer kaybı görülüyor.

KÜRESEL BORSALARDA SERT SATIŞLAR

Rusya'nın Ukrayna'nın askeri altyapısına yönelik operasyonları küresel hisse senedi piyasalarını vurdu. İşlemlerin devam ettiği Asya borsalarında da sert satışlar yaşanıyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 3'ün üzerinde Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2,4 geriledi. Tokyo Nikkei 225 Endeksi Kasım 2020'den bu yana ilk kez 26 bin puanın altına indi.

Şu sıralarda ABD ve Avrupa vadeli endeksleri de ekside.

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 669 puan, yüzde 2,02, S&P 500 vadeli endeksi 85,6 puan, yüzde 2,03 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 341,75 puan, yüzde 2,55 ekside.

Avrupa'da da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 2,26 , FDAX yüzde 3,83ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 3,64 aşağıdalar.

BORSA İSTANBUL DALGALI SEYİRDE

Yurt içinde dün Borsa İstanbul’da dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi günü yüzde 0,07 azalışla 2.016,03 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artışla 13,8221'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,8750'den işlem görüyor.

Analistler, Rusya-Ukrayna krizine dair haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, pay piyasalarında oynaklığın artabileceğini, yatırımcıların temkinli davranması gerektiğini söyledi.

BORSA İSTANBUL'DA İŞLEMLER DURDURULDI

Borsa İstanbul'da açılışta düşüş yaşanmasından dolayı işlemler geçici olarak durduruldu.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklama şöyle:

Saat 09:55:19 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, VİOP'ta işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 10:20'de tek fiyat emir toplama, 10:25'de eşleştirme yapılacak ve 10:30'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir.

Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10:20'de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 10:30'dan itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir.

ALÜMİNYUM FİYATLARI REKOR KIRDI

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonu emtia cephesini de vurdu. Alüminyum fiyatları Londra işlemlerinde 2008 zirvesini geçerek rekor kırdı. Londra Metal Borsası'nda 3 ay vadeli alüminyum kontratları ton başına 3 bin 388 doları gördü.

Dünyanın önde gelen alüminyum üreticilerinden Rus Rusal'ın hisselerinde ise sert düşüş izlendi.

ABD VE MÜTTEFİKLERİ YAPTIRIMLAR İLE RUS FİNANS SİSTEMİNİ VURACAK

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden kıdemli bir yetkilinin Wall Street Journal'a (WSJ) yaptığı açıklamaya göre ABD ve müttefikleri, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacaklar.

WSJ'ye konuşan yetkili, Rusya'ya karşı alınması planlanan yeni yaptırım kararlarının Rusya'nın en önemli bankalarının içereceğini belirtti ve "Eğer bu işgal ilerler ise Rusya'nın hiçbir finansal kuruluşu güvende olmayacak" dedi.

Yetkili, "Yaptırımlar Rusya'nın finansal sistemini şok edecek, piyasalarını vuracak, sanayisini durduracak ve büyümesini frenleyecek" diye konuştu.

AB'NİN HEDEFİ RUS EKONOMİSİNİ YAPTIRIMLARLA ZAYIFLATMAK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında ortak açıklama yaptı.

Von der Leyen, Rusya'nın eylemleri nedeniyle bu akşam düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde ağır ve ciddi yaptırımlar içeren bir paketi onay için sunacağını hatırlatarak, yaptırımlar hakkında şunları söyledi:

"Bu yaptırım paketiyle Rus ekonomisinin stratejik sektörlerini, kilit önemdeki teknolojilere ve piyasalara erişimlerini engelleyerek hedef alacağız. Rus ekonomisinin temelini ve ilerleme kapasitesini zayıflatacağız. Buna ek olarak AB içindeki Rus varlıklarını donduracağız ve Rus bankalarının Avrupa mali piyasalarına erişimini keseceğiz. İlk yaptırım paketinde olduğu gibi ortaklarımız ve müttefiklerimizle uyum içindeyiz. Bu yaptırımlar Kremlin'in çıkarlarına ve savaşı finanse etmesine ağır bir darbe olması için tasarlanmıştır."

YORUMLAR 36 TÜMÜ
  • Şevket 2 yıl önce Şikayet Et
    Parası olan altın alsın. Altın yükselecek. Rusya Kiev'e Rus bayrağını dökmeden savaş bitmez.
    Cevapla
  • Kerim 2 yıl önce Şikayet Et
    Paranız kadar altın alın. Altın çok yükselecek.
    Cevapla
  • Alp 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam da istedikleri gibi. Ham petrol - Amerika, Brent Petrol - ingiltere, Gaz - Rusya, kazanan???
    Cevapla
  • Mustafa Akın 2 yıl önce Şikayet Et
    Faizli dolar yatırımcıları yaşadı. Kar yağsa onlara yarar, savaş çıksa onlara yarar. Bir garibanlar yaşayamadı zaten bu ülkede.
    Cevapla
  • Esnaf 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım savaşa girenler Ukrayna ve rusya neden bizim paramız değer kaybediyor. Biz mi savaşıyoruz onlar mı ?
    Cevapla
  • yorumcu 2 yıl önce Şikayet Et
    bu tip savaşlarda gelişmekte olan ülkelerin kırılgan ekonomi ve para birimleri zarar görür.. bu nedenle de zaten pul olan paramız neredeyse 0 lanmış rus rublesiyle eşitlendi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR