Hac ve umre sektöründen çağrı: 27 Şubat kutlu olmasın

“27 Şubat 2020’den beri 2 yıldır kapalıyız. Fakat 3 umre sezonunu bitirdik” diyen hac ve umre sektörü temsilcileri, konunun bir an çözülmesi için yetkililerin harekete geçmesini bekliyor. Sektör temsilcileri, yetkililere çağrı yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.02.2022 15:53 GÜNCELLEME 28.02.2022 16:23 EKONOMİ
Hac ve umre sektöründen çağrı: 27 Şubat kutlu olmasın
Hac ve umre sektöründen çağrı: 27 Şubat kutlu olmasın

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlamaya giden Suudi Arabistan, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’de yaklaşık iki yıldır ibadetleri kısıtladı. Bu da dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların hac ve umre ibadetlerini ertelemek zorunda bıraktı. Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte kutsal topraklardaki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Suudi Arabistan koronavirüs pandemisi nedeniyle Kabe ziyaretlerine kısıtlamalar getirmişti. Yalnızca ülke vatandaşlarının kabul edildiği kutsal alanlar da dahi, belirlenen kriterlere uygunluk şartıyla ziyaretler gerçekleştiriliyor.

27 ŞUBAT 2020’DEN TÜRKİYE’DEN UÇUŞ YAPILAMIYOR

Koronavirüs tedbirleri kapsamında günlük 60 bin, aylık 2 milyon ziyaretçinin kabul edileceğini bildiren Suudi Arabistan, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 33 ülke için henüz yasakların kaldırılmadığını belirtti. Koronavirüs nedeniyle 27 Şubat 2020'den beri Türkiye'den Suudi Arabistan'a hac ve umre uçuşları yapılamıyor.

Hac ve umre organizasyonu yapan acenteler ise Türkiye'nin kırmızı listeden çıkarılmasını bekliyor.

TÜRKİYE LİSTEYE DAHİL EDİLMEDİ

2021 Ağustos ayında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Suudi Arabistan Hac ve Umre Başkanlığı, belirli tedbirler kapsamında yurtdışından gelenler için Umre ziyaretlerinin açıldığını açıkladı. Fakat bu uygulamaya Türkiye vatandaşları dahil edilmedi.

Suudi Arabistan'ın 2022 yılında Türkiye'den umre için ziyaretçi kabul edeceğine dair resmi bir açıklama gelmedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “2022'de hac olur mu bilemiyoruz, iletişim halindeyiz. Şu an itibariyle belirli ülkelerden umre kabul ediyorlar” açıklamasında bulunmuştu.

Suudi Arabistan, daha önce yaptığı açıklamada 10 Ekim 2021'den itibaren, sadece 2 doz Kovid-19 aşısı olanlara umre ve ibadet izni verileceğini duyurmuştu. Son olarak ise ülkeye umre veya ziyaret amaçlı gelenlerden bağışıklık durumlarına bakılmaksızın son 48 saat içerisinde alınmış onaylı negatif PCR ya da antijen testi istendiği belirtildi.

HAC VE UMRE SEKTÖRÜNÜN KARA GÜNÜ 27 ŞUBAT KUTLU OLMASIN

Konuya ilişkin açıklamada bulunan sektör temsilcileri “Türkiye hac ve umre sektörünün kara günü 27 şubat kutlu olmasın. 27 Şubat 2020’den beri 2 yıldır kapalıyız. Fakat 3 Umre sezonunu bitirdik” ifadeleriyle karara tepki gösterirken “Pandemi tüm ülkelere tüm sektörler için neredeyse bitmişken 3 sezonu geride bırakan binlerce emekçisi ile Hac ve Umre sektörü kan ağlıyor” diyerek ‘Sesimizi duyun’ çağırısında bulundu. Sektör temsilcileri ayrıca Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TÜRSAB'a da seslenerek gerekli adımların bir an önce atılmasını bekliyor.

RAMAZAN AYINDA UMRE YAPMALARINA İZİN VERİLECEK

Suudi Arabistan kamuoyunda yer alan iddialara göre, Suudi Arabistan, önümüzdeki Ramazan ayında yabancı hacıların umre yapmasına izin verme kararı aldı. Karara göre Haremeyn Şerifeyn, Ramazan ayı boyunca yabancı hacılara açık olacak. Bu kararın ardından dünyanın dört bir yanından Müslümanlar, iki yıllık bir aradan sonra Ramazan ayında umre yapma fırsatına sahip olacaklar. Kararın Türkiye’yi kapsayıp kapsamadığı ise henüz netlik kazanmadı.

UMRE FİYATLARI 2022 NE KADAR?

Koronavirüsle mücadele uygulamaları kapsamında kısıtlama getirilen Umre ziyaretleri için Türkiye’ye uygulanan yasak henüz kalkmış değil. Bu nedenle 2022 umre fiyatları ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor.

YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Gitmeyin kardeşim bu Suudi Amerikaya niye para kazandırıyorsunuz.İlla Hac sevabı almak istiyorsanız gidin bir fakiri evlendirin,gidin devletimizin Tsk kurumuna bağışlayın özellikle Hacdan daha sevap bu son dediğim düşünsenize ülkenizin bağımlılığı azalacak ve ülkemizi savunabileceğiz.Allah korusun vatanımıza birşey olursa bizi Dolarcı Araplar mülteci almazlar ülkelerine.
    Cevapla
  • Recep 2 yıl önce Şikayet Et
    Rahman Rahim ALLAH’IN İsmiyle SİZDEN Birinize ÖLÜM GELİP’de RABBİM, BENİ Yakın Bir ECELE Kadar Ertelesen BEN’de SADAKA VERSEM VE SALİHLERDEN OLSAM DEMEZDEN ÖNCE, SİZE RIZIK OLARAK, VERDİKLERİMİZDEN İNFAK EDİN. 104-63/Münâfikûn-10 Umreye vereceğiniz Parayı ALLAH’A Kredi açın ALLAH’A Ödünç Verin. ALLAH İçin İNFAK Edin. Kişi öleceği zaman ALLAH’A Bana Mühlet verde UMREYE Gideyim de Salihlerden olayım demiyecek. Sadaka Cebinizdeki bozuk Paralardan Kurtulmak değil Kişinin ALLAH’A BORÇ Vermesi Ahirete Yatırm yapmasıdır. Ne Gönedrisen onu Bulursun.
    Cevapla
  • Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Artık Mekke ve Medine otonom bölge olup 2 yıl aralıklarla başka başka Müslüman ülkelere yönetimi devredilmelidir. Halifelik düştüğü yerde Erdoğan ile kalkmalıdır. sonra sırasıyla diğer ülkelere geçmelidir.
    Cevapla
  • Umreci 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz de devlet yetkililerini göreve çağırıyoruz Ailece 2019 eylülünde 2020 Ramazan Umresi için 3 kişi için 4050 dolar ödeme yaptık 3.yıl olacak gidemiyoruz paramızı da ödemiyorlar lütfen devlet başa...
    Cevapla
  • tevhid 2 yıl önce Şikayet Et
    hac paralarını bile isteyene geri vereceklerini açıkladılar. Siz tekrar araştırın. hem dolarmış yok kaybın
    Cevapla
  • akıl&fikir 2 yıl önce Şikayet Et
    Olsun be hasan baba ALLAH biliyor niyetini, üzülme Hak katında ismi hacı olanlardan olursun inşALLAH yengeyle beraber. Belli olmaz bir bakarsın fazlasıyla denkleşir, ümidini kesme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR