Petrol için acil durum kararı! Japonya'dan 7,5 milyon varillik hamle
ABD stratejik petrol rezervinden 30 milyon varilin kullanıma sunulacağını açıklamasının ardından bir kritik adım da Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan geldi. Bakan Hagiuda Koiçi, ülkesinin, acil rezervinden 7,5 milyon varil petrolü kullanıma açacağını bildirdi.
ABONE OLBakan Hagiuda, düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "acil durum rezervi" kararıyla uyumlu hareket edeceklerini söyledi.
Ülkesinin acil rezervinden 7,5 milyon varil petrolü kullanıma açacağını belirten Hagiuda, bu oranın, IEA üyeleri arasında ABD'den sonra ikinci geldiğini bildirdi.
Brent petrolün varil fiyatı 111,39 dolar
Hagiuda, "Üretimlerini artırmaları için petrol üreten ülkeleri teşvik etmeyi sürdüreceklerini" söyledi.
Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığına (METI) göre, kullanıma açılacak 7,5 milyon varil, Japonya'da yaklaşık 4 günlük ülke içi tüketime denk geliyor.
ABD stratejik petrol rezervinden 30 milyon varilin kullanıma sunulacağını bildirmişti.
IEA üyesi 31 ülke, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel petrol piyasalarında tedarik sıkıntısı yaşanmayacağına yönelik güvence vermek amacıyla acil durum rezervleri kapsamındaki 60 milyon varil petrolün kullanıma açılması konusunda anlaşmıştı.
PETROL İÇİN ÜRKÜTEN TAHMİN: 130 DOLARA ÇIKABİLİR
ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı açıkladığı ekonomik yaptırımlar sonrası Rus ham petrol ihracatının tamamen kesilmesi halinde petrol fiyatlarında çok yüksek bir sıçramanın gerçekleşebileceği ve Brent petrolün varil fiyatının 130 dolara çıkabileceği değerlendiriliyor.
Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsünün raporuna göre, Rusya'dan petrol ihracatının tamamen durması durumunda risk altındaki miktar günlük yaklaşık 4,2 milyon varil civarında.
Bu durumda Brent türü petrolün varil fiyatının 2022'nin üçüncü çeyreğine kadar 130 dolara kadar yükseleceği ve bu yıl ortalama 116 dolar seviyesinde seyredeceği öngörülüyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Avustralya ve bazı Asya ülkeleri, Rusya ekonomisini hedef alan uluslararası yaptırımları devreye sokmuştu.
Rusya'ya yönelik ilk yaptırımlar, petrol arzını veya enerji ödemelerini hedef almamıştı. Ancak dün Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Rusya'dan petrol ve gaz ihracatında yaptırım seçeneğinin ihtimaller dahilinde olduğu bildirildi.
FİNANS KURULUŞLARINI KAÇINMAYA SEVK ETTİ
ABD ve AB yaptırımları her ne kadar enerji ticaretini ve enerjiyle ilgili ödemeleri kapsamasa da bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması, birtakım finans kuruluşlarını Rusya ile ilgili işlemleri yapmaktan kaçınmaya sevk etti.
Ayrıca, bazı şirketlerin Rus kurumlarıyla iş yaparken maruz kalacakları risklerden kaçınmak amacıyla Rus ham petrolünü satın almakta isteksiz oldukları da piyasa oyuncuları tarafından dile getirildi.
4 MİLYON VARİL CİVARINDA GERİLEME
Söz konusu şirketlerin yaptırımlara maruz kalmamasına rağmen kendi inisiyatifleriyle uyguladıkları bu ilave yaptırımların ciddi seviyelere gelmesiyle mart ve nisan aylarında Rusya'nın petrol ihracatında 3 ila 4 milyon varil civarında gerileme olacağı tahmin ediliyor.
Böyle bir durumda da Brent türü petrolün varil fiyatının şu anki seviyesinin 25 dolar üzerinde seyredebileceği değerlendiriliyor.
Bu yüksek fiyatların küresel ekonomi üzerindeki potansiyel etkisi göz önüne alındığında, ABD'nin ve diğer ülkelerin kritik sonuçlara yol açacak bu tür senaryolardan kaçınmak isteyeceği ifade ediliyor. Ancak Rusya'nın mevcut yaptırımlara misilleme olarak enerji arzını kısıtlamaya gitme olasılığının risk algısının güçlenmesine yol açtığı kaydediliyor.
RUS PETROLÜ KESİLİRSE ALTERNATİF İRAN OLABİLİR
Raporda, bu yıl petrol piyasasını şekillendiren önemli gelişmelerden birinin de uygulanan yaptırımların kaldırılarak İran petrolünün piyasaya sürülmesi olacağı belirtildi.
"Kapsamlı Ortak Eylem Planı" olarak adlandırılan anlaşmaya ilişkin müzakerelerde ilerleme kaydedildiğine yönelik açıklamalar, bu müzakerelerden yakın zamanda olumlu sonuç çıkacağı beklentilerini artırdı. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ABD'yi mevcut anlaşmazlıkları bir an önce çözerek bir anlaşma yapmaya zorlayıp zorlamayacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor.
MÜZAKERELER UZAYABİLİR
İran'ın, petrol fiyatlarındaki artışı anlaşmada çözümsüz kalan konularda elini güçlendirecek bir koz olarak görüp bu konuların çözülmesi konusunda ayak diremesi halinde, Viyana'da devam eden İran müzakerelerinin bir süre daha uzayabileceği ifade ediliyor.
Müzakerelerden gelecek günlerde sonuç çıkmasının beklendiği belirtilen raporda, İran'ın petrol ihracatının son aylarda zaten artış kaydettiği vurgulandı.
İran'n resmi haber ajansı IRNA'nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (IAEA) açıklamasına dayandırdığı haberine göre, IAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi, cumartesi günü Tahran'ı ziyaret edecek.
İran Petrol Bakanına göre, İran'ın yabancı alıcılara petrol ürünleri satışı, ABD yaptırımlarına rağmen rekor seviyeye ulaştı. İran'ın petrol hareketlerini takip eden şirketlerden gelen son tahminlere göre, İran 2021'de günde 1,2 milyon varil petrol ihracatı yaptı.
Oluşacak artış seviyesi göz önüne alındığında, İran'ın yaptırım döneminde petrol üretim kapasitesinin bir kısmını kaybetmiş olabileceği değerlendiriliyor.
-
ekonomi 2 yıl önce Şikayet EtDolar altın yükseldigi ülkemizde enflasyon düşmesi mümkün değil artık insanlarımız bedava yerden para kazanmaya alışti parasi olan daha cok olmayan yok gelir adeleti bozuldu gözlerin içine baktık birgüneşi sonraki günler karabutlari gördük şimdi de zararları ödüyoruz konuş tukca piyasa dahada artıyor hani köpük dahada inecekti allah kolaylık versinBeğen Toplam 1 beğeni
-
Türk 2 yıl önce Şikayet EtReis imdat akaryakıtta KDV sıfırlanmalı kıriz süresince Akaryakıta zam herşeye zamBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtDövizin yüksek olma sebebi ; 5TL si , Suriye, Ak Deniz ve Libyadır . 2TL si ( şimdilik ) Ukrayna , aslında olması gereken 7 TL . Petrolü Bahçenden çıkartsan , fiyatı maliyetle birlikte 5 TL den ucuz olmaz . Koy vergisini dağıtım karını 8 TL . Bizimki bahçeden gelmediğinden 19 TL . Sabır her şeyi halleder . Bu dünya krizi ! Bizlik değil !Beğen Toplam 10 beğeni
-
###### 2 yıl önce Şikayet EtHer ülkenin bir planı programı var . Biz hariç . Zam yapmaktan başka birşey bilmeyen boş beleş yöneticilerden gına geldi artık . Dolar aldı başını gidiyor . Her gün yüzde 1 yüzde 1 yükseliyor . Yaz gelene kadar 20 lira olur zaten . Bir ekranlara çıkıp yüzde yüzün üzerinde olan enflasyonu tek hane yapıcaz diyorlar . Artık alay ediyolar dalga geçiyorlar millet ile .Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ertan 2 yıl önce Şikayet EtKardeş ya bir kafanı kaldırıp etrafına bak.Dünya çalkalanıyor senin yaptığın yoruma bir bakBeğen Toplam 8 beğeni
-
abdullah ünal 2 yıl önce Şikayet Etkardesim sen 1999 daki ecevit zamanını görmedin belli burada prof luk yapacagına nete 1999 kırizi yazda bak karsına neler cıkacak depremzedelere toplanan paralarla memur maaşları ödendi abd den 1 milyar dolar para alabilmek icin ülkenin başbakanı ecevit tin abd başkanının karsısında saygı durusunda bulunuyordu...cıkmısın burada ekonomi mühendisligi yapıyorsunBeğen Toplam 10 beğeni
-
Eda 2 yıl önce Şikayet EtYüksek döviz sebep , benzin fiyatı neticedir. Döviz yüksek olmasa benzin 8 TL idiBeğen Toplam 5 beğeni
-
5234 2 yıl önce Şikayet EtTabi oda var amaPetrolün varil fiyatı kaça çıkmış hiç baktinizmiBeğen Toplam 4 beğeni