1915 Çanakkale Köprüsü için yıllık taahhüt 360 milyon avro

Sözleşmeye göre üstlenici firmalara 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyol Projesi için yıllık 360 milyon avro taahhüt edildi. Yıllık gelir daha az olursa üstünü devlet tamamlayacak. Firmalar burayı 10,5 yıl işletecek. Lojistik ve turizmde zaman/yakıt avantajı sağlayan köprü ve yolun orta vadede taahhüt edilen miktara ulaşması bekleniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2022 09:28 GÜNCELLEME 20.03.2022 10:53 EKONOMİ
1915 Çanakkale Köprüsü için yıllık taahhüt 360 milyon avro
1915 Çanakkale Köprüsü için yıllık taahhüt 360 milyon avro

26 Ocak 2017’de ihalesi tamamlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ve 88 kilometrelik Malkara-Çanakkale Otoyol Projesi’nin yapım işini Daelim(Kore)-Limak-SK(Kore)-Yapı Merkezi ortak girişim gurubu üstlendi. Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 6 ay 12 gün işletme süresi teklifle ihaleyi kazandı.

ZAMANINDA TAMAMLADILAR

Üstlenici firmalar, taahhüt ettikleri 5,5 yıldan daha kısa bir sürede köprü ve otoyol inşaatını tamamladı. Önceki gün hizmete açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 15 avro artı KDV, otoyol geçiş ücreti ise kilometre başına 5 cent olarak taahhüt edilmişti. Bu projede kamunun Daelim(Kore)-Limak-SK(Kore)-Yapı Merkezi ortak girişim gurubuna yıllık 350 milyon avro kadar bir taahhüdü bulunuyor. Bu taahhüt miktarı; köprü geçişi ve otoyol ücretlerinin toplamından oluşuyor. Yani 2015 Çanakkale Köprüsü Malkara-Çanakkale otoyolunun yıllık geliri 360 milyon avronun altında kalırsa, üstünü devlet tamamlayacak. Gelir bu miktarı aşarsa işletmeci kamuya ödeme yapacak.

İŞLETME SÜRESİ 10,5 YIL

Yapım aşamasını zamanında tamamlayan ortak girişim grubu yaklaşık 10,5 yıl işletme hakkı kaldı. Bu süre uzamayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde geçiş ücretinin birinci sınıf araçlar için 200 lira olduğunu açıkladı. Yıllık 360 milyon avroluk gelir taahhüdünün karşılanması için köprüden geçen günlük binek otomobil ile TIR, kamyon, kamyonet, otobüs gibi uzun aks aralığına sahip ticari araçların geçiş sayıları dikkate alınarak hesaplanacak.

LOJİSTİK VE TURİZM YOLU

Otoyol kullanım ücreti de dikkate alındığında köprü ve otoyolun orta vadede kamu taahhüdünü karşılayacak seviyeye gelmesi hedefleniyor. Çanakkale Boğazı'nın Asya-Avrupa arası geçişini 6 dakikada sağlayan köprünün ağırlıklı olarak lojistik ve turizm amaçlı kullanılması bekleniyor.

MİLYONLARCA AVRO TASARRUF

Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre proje ile bir yılda zaman akaryakıt ve karbon salınımındaki azalması nedeniyle 415 milyon avro tasarruf edilecek. Projenin üretime etkisi 5,362 milyar avro, GSYH etkisi 2,442 milyar avro ve istihdama yıllık etkisi ise 118 bin 209 kişi olacaktır.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Yerli vatandaş. 2 yıl önce Şikayet Et
    Burda elestirilecek tek konu,madem geçiş garantisi var,o halde daha uygun fiyat belirleyip gecen araç adetini çogaltmak ve surümden kazanmak neden düşünülmez.Osmangazi basta fiyatlar cok pahalı.Uygun fiyat olsa daha çok araç geçecek.
    Cevapla
  • MSELİM 2 yıl önce Şikayet Et
    kaba bir hesapla yılda 360 milyon avro geçiş garantisi (yani hiç araç geçmezse bile bu bedel ödenecek) ama sadece devletin bir yıldaki yakıt tasarrufu 415 milyon avro yani devletin cebinde kalacak yani yılda 55 milyon kar demek çevreye sanayiye tarıma yüz bin kişye istihdamı konforu saymasak bile. bir ilk okul mezunu bile bunları görürken bu muhalefet çokmu cahil yoksa çokmu hain? bence ikincisi.
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ahlaksızlığın norm oldduğu bu ülkede, devletin imkanları ile yapılamayacak eserlerin bu şekilde hizmete alınması hiç yapılamamasından çok daha iyidir. Bu millet hep hükümeti suçlar ama ülkemizin 2021 deki kamu borcu GSMH'nın %37 oldu. Bu oran G7 ülkelerinin ortalamasının neredeyse 4 te 1 i dir. Japonyanın kamu borcu GSMH sının %283'ü dür ve bunun gibi dünyada refahın en yüksek olduğu ülkelerde bu oran %100 lerin üzerindedir. Yani bizim milletin özendiği milletlerin vatandadşları üzerindeki borç oranı bizden 4-5 kat fazladır. O sebepten bilginiz olmadan fikriniz olmasın lütfen...
    Cevapla
  • ,,,,,,,,,,,, 2 yıl önce Şikayet Et
    Günlük bir milyon avro, Devletin kendi kendisine beklemekten cok cok daha iyidir
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani 200 liradan günde 80.383 araç geçmesi gerekiyor. Bu da mı gol değil ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR