Bakan Nebati: Kripto para yasasıyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati kripto para düzenlemesiyle ilgili “Çalışmalar bizim açımızdan tamamlandı. Bundan sonrası meclisin kendi takvimi içerisinde gündeme gelip yasalaşacak bir durum." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.03.2022 23:38 GÜNCELLEME 21.03.2022 23:41 EKONOMİ
Bakan Nebati: Kripto para yasasıyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık
Bakan Nebati: Kripto para yasasıyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin nabzını tutan “Anadolu Soruyor” programının konuğu Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati oldu.

Bakan Dr. Nebati; Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır ve Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.

“TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE”

Türkiye ekonomisi ve makro ekonomi ile ilgili bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “Londra’da birçok yatırımcıyla görüşme imkanımız oldu. İklim zirvesi için gitmiştik. Buradaki amacımız ve hareketimiz şu; biz güçlü bir ülkenin temsilcisi olarak oraya gittik. Bir şey istemeye gitmedim tersine gücümüzün ne kadar derin olduğunu ve gücümüzün mutlak suretle galip geleceğinin bilinciyle oraya gittim. Çünkü Türkiye güçlü bir ülke. Bizim dış ilişkilerin, dış işleri bakanımızın, bütün diplomatik misyonlarımızın kılmış olduğu orada Türkiye’yi güçlü kılıyor. Ben makro ekonomik göstergelerle ilgili söylüyorum. Türkiye’nin makro ekonomik göstergeleri, dünyanın ender ülkelerinden bir tanesi. Bizim makro ekonomimizde bir problem yok. Muhalefetin, ülke ekonomisine zarar verecek kadar gözleri kararmış olanların hareketlerinin yanlış olduğunu izah ettik, anlattık” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Türkiye’nin büyümesine değinen Bakan Nebati, “Gelmeyin, yatırım yapmayın diyor siyasal muhalefet. Bu ne demektir? Benim katlanamayacağım şey şudur! Yurt dışına çıakn insan ülkesini nasıl şikayet eder? Yatırım yapmaya gelmeyin demek ne demek? Ama memlekette kimse onları ciddiye almıyor. Bizim son 2 ayda ciddi bir başarı hikayemiz var. Salgın çıktı batacak dediler 1,8 büyüdük. 2021’de büyümeyi 2-3-5 derken çift haneli dediğimizde inanmadılar, farklı bir operasyon çektiler. Hep bizim içerdekiler. Bizim dışarıya ihtiyacımız yok. Bunlar bunu yaptılar. Biz büyüdük. Şimdi 2022’de yine büyüyoruz. Zorluklar yaşanıyor. Nedir onlar? Petrol geçen yıl bu zaman 50 dolardı şimdi 100 dolar. Ben ciddi şekilde yatırımcının geldiğini ve geleceğine inanıyorum ve bunun gerçekleşeceğini biliyorum” şeklinde konuştu.

“KUR KORUMALI MEVDUAT ÇOK İYİ GİDİYOR”

Kur korumalı mevduat sistemine değinen Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nebati, “3 ayı doldurduk. 20 Aralık’ta dolar kuru 18.35’e yükselmişti öldük bittik diyenler 22 lira olacak diye adeta kına yaktılar. O akşam ne oldu? Hiçbir müdahalede bulunmadık. Özellikle KKM ve diğer anlaşıklı yerlerde olan inanç Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle akşam 19.00’da olan rakamlar tedbir silsilesini okuduktan sonra düşmeye başladı. 3 ayda ne oldu? Döviz kuru stabil gidiyor. Şu anda savaş var. O da bir takım şeyleri etkiliyor. Ama biz buna rağmen bir istikrar kazandık. Enflasyonun dolar kurunu etkilediğinden hepimiz hem fikiriz. Rusya’nın Ukrayna’ya girdiği gün bir oynama oldu. Biz bir bildiri yayınladık. Döviz hemen aşağı indi. 1 dolardaki Türkiye’nin borcuna 453 milyar etkisi var. Soruyorlar devam edecek mi? Evet edecek. Bu 1 yıldır ve bir yılın sonunda Cumhurbaşkanımızın 1 yıl daha uzatma yetkisi var. Buraya katılım halen oluyor. İstikrarı sağladık. 570 lirayı aştı toplanan para. Son günlerde de artış devam ediyor. Halen düz bir çizgiye ulaşmadı. Halen yükseliyor. Burada dolayısıyla girişler var. Yatırımcıların çıkma ihtimali çok düşük. Gerçekten çok düşük. Asgari ücrette yüzde 50’lik bir zam yaptık. Bizim hazineye olan tamamı yükü 15 milyar lirayı geçmiyor. Böyle bir yük yok ki. Nereden çıkarıyorlar? Altın çok iyi. Bu defa sağlam gidiyoruz. Bu defa 4 tane rafineri üzerinden gidiyoruz ve bunları ortak bir sisteme doğru getiriyoruz. Her gün bu sisteme katılan kuyumcu ve bankaların şube sayısı artıyor. Biz alt yapısını hazırlıyoruz. Döviz ve altının sisteme kayması noktasında bir sıkıntı yaşamayacağımızı ve tersine bir kaynak aktaracağını görüyoruz. Çünkü çok iyi gidiyor” dedi.

“ŞU ANDA YAĞ SORUNU YOK”

‘Yağ yok’ söylemlerine cevap veren Bakan Nureddin Nebati, “Yağ stoku var, ‘öldük, bittik’ diye bir şey yaptılar. Dedik ki boşuna evinize stokları yüklemeyin. Şimdi normale döndü. Şimdi bazılarının evinde, aylık, yıllık yağ stoku var. O gün yağ bitti diyenler; şu anda marketlerde yağ var diyorlar mı? Demiyorlar. Yaptılar gittiler. Toplum 1 günlük afedersiniz bunların gazına geldi, ertesi gün kesildi mi kesildi. Bunların kendi evleri yanacak yangın diyecekler kimse itfaiye istemeyecek. Bunlar o noktaya gidiyorlar. Sen ülkeye zarar verecek adım atarsan sonu bu olur” diye ifade etti.

“CİDDİ SÜBVANSİYON VAR DOĞALGAZDA”

Doğalgaz fiyatlarına değinen Bakan Nebati, “Ciddi sübvansiyon var doğalgazda. Ciddi destek var. Nedeni ise vatandaşımıza hissettirmemek. Ama bir yere kadar. Bir yerden sonra hissediyorlar. Aralık ayında 14, Ocak ayında 11, Şubat ayında 5’lik Mart ayında rakamlar çok yüksek ve aşağı doğru indikten sonra yazla birlikte hafiften düşüş, Aralık ayında da geçen Aralık ayında yüklendiğimiz yükleri ay ve ay atarak biz seçimlere kadar gideceğiz. Bu kış sert geçti, bu kış hiç beklemediğimiz meteorolojik olarak kurak bir kış beklerken Allah bize kar verdi. Türkiye’nin tamamında kar yağdı. Kar senesi ne senesi? Bereket senesi. Barajlarımızda doldu, topraklarımızda suya doldu. E dolayısıyla verimlilikte artış olacak ve Türkiye yaz ayını rahat geçirecek. Turizm açıldıktan sonra Aralık ayından itibaren rahata kavuşacağız” diye konuştu.

“BİZİ AŞAĞI İNDİRMEYİN DEMİŞTİK”

Stokçulara gerekli işlemlerin yapıldığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Elektrikte meskenlerde yüzde 18’den 8’e düşürdük enflasyon etkisini arttırmak, üretimi arttırmak için. Bu işlerden fahiş iş yapanlarla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mücadele timleri kurduk. Geçen aylarda; ‘Bizi aşağı indirmeyin demiştik.’ Hazine ve Maliye Bakanlığı inerse sert iner. Şu anda timler 30 bin firmayı denetlemiş durumdadır. Cezalar kesiliyor, stoklar sayılıyor, gerekenlerde yapılıyor. Yanlış yapanın göz yaşlarına bakmıyoruz. Birlikten berekete uygulamamızla fiyatları tüketicinin görebileceği, karşılaştırma yapabileceği ve en ucuz ürünü nereden bulabileceği bir uygulama. Bu tüketiciyi rahatlatacak ve satıcıları perakende satıcıları denetleyecek bir uygulama bu” ifadelerine yer verdi.

“GES SİSTEMLERİ BİNLERCE İNSANA İSTİHDAM SAĞLAYACAK”

GES sistemlerine değinen Bakan Nebati, “94 milyar liralık bir paket açıklıyoruz. Gelip ‘elektriği ücretsiz yapacağım’ ifadeleriyle değil. Tek tek yapacaklarımızı açıklayarak yapıyoruz biz. Bu aslında Recep Tayyip Erdoğan’ın, kabinesinin ne kadar aktif olduğunun bir göstergesi. Madem ki dünyada bir problem var. O zaman hemen çiftçilerimizi rahatlatacak bir adım atalım. Elektrik ciddi bir sorun pahalı da. Bunu neyle sağlıyoruz, doğalgaz, kömür, ithal kömürle sağlıyoruz. Ama güneş var. Doğu’da, Güneydoğu’da, Elazığ’da her yerde boşa gidiyor. 1 yıllık Urfa olarak tarımsal abonelerin tükettiği bir yıllık enerjinin yarısını üretecek bir proje açıklıyoruz. Bu üretimi arttıracak, kredi sağlayacak. Bunun dönüşümü 4 yıldan sonra elektriğini satacak, oradan da gelir elde edecek, Türkiye’nin de elektriğini karşılayacak hale gelecek. Bütçe imkanları belli. Bütçe imkanlarına göre 15 yılda tamamlanır. 15 yılda tamamlanacak işlerin listesini çıkardık, 240 tane belirledik. Bütçemizi ayırdık. Göleti bitmiş, su duruyor ama kanalla buluşmuyor. Hemen onların kanallarını yapalım, döşeyelim bu suyu toprakla kavuşturalım dedik. 830 bin hektar alan 2 yıl gibi bir süre içerisinde Ziraat Bankası finansmanıyla TOKİ aracılığıyla toprağa kavuşacak. Barajdaki su beklemeyecek, toprağa gelecek. Bu ayrı zamanda binlerce insana istihdam sağlayacak” şeklinde ifade etti.

Kripto para yasasıyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık

“KRİPTO PARA YASASIYLA İLGİLİ ÇALIŞMAMIZI TAMAMLADIK”

Kripto para düzenlemesiyle ilgili konuşan Bakan Nureddin Nebati, “Geçen hafta bununla ilgili sunumlar yapıldı. Çalışmalar bizim açımızdan tamamlandı. Bundan sonrası meclisin kendi takvimi içerisinde gündeme gelip yasalaşacak bir durum. Bundan sonrası meclisin gündeminde bizden çıktı artık. Biz teknik olarak düşüncelerimizi söyledik. Bunlarla ilgili çalışmalarımız bitti. Tüm görüşleri topladık” dedi.

“ÖĞRETMEN ATAMASI GELİRSE BİZ ONAYLARIZ”

Bakan Nebati, “Öğretmen atamalarıyla ilgili durum Sayın Cumhurbaşkanımızın taktiriyle ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu şeyler üzerinden gidilir. Biz bizim üzerimize gelecek yükü ve bütçemize bakar görüşlerimizi söyleriz. Hazine ve Maliye Bakanlığı her şeye karşı fikrini söyler geri durur. Gelir arttırıcı şey varsa üstüne atlarız. Gider arttırıcı durumlarda uzak dururuz” diye ifade etti.

“TÜRKİYE’DE KİM ZARAR GÖRÜYORSA SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN DURUŞU NETTİR, İMKANLARIMIZI ONLARA SEFERBER EDERİZ”

İnşaat sektöründeki fiyat dalgalanmalarıyla ilgili konuşan Bakan Nebati, “Kamu müteahhitleri ikinci yarıdan itibaren, döviz fiyatlarındaki artıştan ciddi bir şekilde etkilendikleri için biz 1 Temmuz – 31 Aralık tarihleri arasındaki müteahhitlere anlaşmasına bakılmaksızın onlara rahatlatıcı, merhem olucu bir miktar ayırdık. Şimdi bunu muhalefet hazineye yük dedikleri şey bizim ayırdığımız rakam 9 milyar lirayı geçti. Fala oldu diyen var, az geldi diyen müteahhitler var. Ama sonuçta Türk hazinesine 9 milyarlık bir yük oldu. Müteahhitlerimiz bu yüksek fiyatlardan, emtiya fiyatlardan, taşımadaki zorluklardan etkilendiler. Geçen yılın yüklemiş olduğu döviz kurlarının farkını da biz Türkiye’de hissettik. Biz geçen yıl 31 Aralık’ta kestik. Müteahhitlerin zarar edip etmediklerine dair çalışma yapıyoruz. Mecliste bir iki ufak dokunuşlar olacak diye bekliyorum. O dokunuşları yaptıktan sonra bizde söz verdiğimiz bir şey var. Bütçeden asla taviz vermeyeceğiz. Türkiye’de kim ki zarar görüyorsa Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşu nettir. Bunlara yönelik olarak imkanlarımızı seferber ederiz” şeklinde konuştu.

“PETROL TÜRKİYE’DE UCUZA SATILIYOR”

Brent petrol fiyatlarıyla ilgili konuşan Nebati, “Petrol fiyatlarındaki artışı da hissettiririz, düşüşü de hissettiririz. Bu konuda geri adım atmayacağız. Muhalefet haksızlık yapıyor. Bu petrolü ben üretmiyorum, ithal ediyorum. Petrol ithalatı yapan ülkelerin hepsi vatandaşına yansıtıyor. Türkiye’de, Türk Lirası’nın durumuna göre petrol fiyatı çok ucuz” şeklinde ifade etti.

“ELEKTRİKTE İNDİRİM GİBİ BİR DURUM YOK”

Elektrik fiyatlarında indirim olacak mı sorusunu yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “Elektrikle ilgili KDV indirimini yaptık, iyileştirmeyi yaptık. Kademeli bir geçiş yaptık. Bu günlerde öylesine bir indirim söz konusu olmayacaktır” dedi.

YORUMLAR 4
  • tatvan 2 yıl önce Şikayet Et
    sizleri Allah'a havale ediyorum bu cani durumu normal anlamak hee
    Cevapla
  • sade vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bakanim kuru indir baska bisey istemeyiz
    Cevapla
  • Ali Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Kripto para meselesine bir süre daha müdahale edilmesin. Rusya ve Ukrayna dan şu an para çıkaranlar Türkiyeye yatırımlarını aktarıyor ve bunu en rahat kripto para ile yapıyorlar. Ekonomimize yapılan bu sıcak para akışı sürmeli.
    Cevapla
  • Dogfight 2 yıl önce Şikayet Et
    Gözleri ışıldayan bakanım maşallah alım gücü yerlerde seçim yaklaşıyor 2023 emekli , memur , asgari ücretli gereken rey verecektir sandıkta. Selametle.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR