Luna depremi sürüyor Bitcoin toparlanamadı

Bitcoin, Luna'nın sıfırlanmasının ardından yaşadığı sert değer kayıplarını telafi etmekte zorlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.05.2022 13:27 GÜNCELLEME 16.05.2022 14:25 EKONOMİ
Luna depremi sürüyor Bitcoin toparlanamadı
Luna depremi sürüyor Bitcoin toparlanamadı

Kripto dünyasında bu hafta yaşanan büyük deprem sonrası Bitcoin toparlanmakta zorlanıyor.

Dünyanın en büyük 10 kripto parası arasında olan Luna’nın bütün değerini silmesi ve sonrasında Binance’da liste dışı bırakılması kripto piyasasını sarsmıştı.

Geçtiğimiz hafta yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla ilgili endişeler, riskli yatırımlar olarak görülen kriptolarda satış dalgasını beraberinde getirdi. Sonrasında Terra topluluğuna ve bu topluluğa ait kripto paralar TerraUSD (UST) ve Luna’da gerçekleşen manipülasyonlar piyasada çok sert panik satışlarına neden oldu.

BİTCOİN 26 BİN DOLARIN ALTINI GÖRDÜ

Sabit kripto para olması gereken UST’nin 1 dolarlık seviyesini kırması sonrası stabiliteyi korumak isteyen Luna’nın rezervlerini yakması panik satışlarıyla birleşince Luna 100 dolarlık seviyesinden sert düştü ve sıfıra yaklaştı. Luna’daki kayıp yüzde 99,9 olurken Bitcoin, Ethereum ve pek çok altcoin hafta içinde yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti.

Bitcoin hafta içinde 26 bin doların altını gördü. Ethereum ise 1500 dolar seviyelerine geriledi. Dip seviyelerden yapılan alımların etkisiyle hafta sonuna doğru kısmen toparlanan Bitcoin 30 bin dolar seviyesine yaklaştı.

Kripto paraların toplam piyasa değeri hafta içi yaklaşık 250 milyar dolarlık satışla 1 trilyon 433 milyar dolardan 1 trilyon 180 milyar dolara inmişti.

PİYASADA SON DURUM 

Bitcoin 29 bin 700 dolar seviyelerinden işlem görürken Ethereum da 2 bin dolarlık kritik seviyenin etrafında işlem gördü. Ethereum dün 1950 dolara gerilemesinin ardından bu sabah 2 bin 35 dolara çıktı.

Dogecoin 0,088 dolardan Solana ise 51 dolardan işlem gördü. Cardano ise kısmi yükselişi ile dikkat çekerek 0,54 dolardan işlem gördü.

Aşırı oynak hareket eden LUNA ise 0,0004 dolar seviyesinde işlem gördü. Binance tarafından delist edilen LUNA’da son 24 saatte kısa sürede yüzde 100’ün üzerinde artışlar ve düşüşler görüldü.

EN KÖTÜSÜ BİTMİŞ OLABİLİR

Washington merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Monex USA yöneticisi Juan Perez, kripto piyasasının kısa vadeli yörüngesini tahmin etmenin zor olduğunu ancak en kötüsünün bitmiş olabileceğini belirtti.

CNBC’nin aktardığına göre Perez, “Belki de artık küresel büyümenin önündeki tüm engeller ve parasal sıkılaştırma netleştiğine göre yukarı yönlü dalgalanmalar görmeye başlayabiliriz” dedi.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Axion Global Asset Management şirketinde yatırım direktörü Scottie Siu ise, “Bana göre gelecek günlerde daha fazla aşağı yönlü baskı olacak. Açık pozisyonların çok daha fazla gerilemesi gerekiyor ki spekülatörler gerçekten piyasadan çıkmış olsun, bence bu olduğunda piyasa istikrara kavuşacak” dedi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 1
  • qwerty 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kripto paralar tamamen çöp olacak yerine merkez bankalarının çıkardığı paralar gelecek
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR