Emniyet stokları enflasyonu yükseltti: Türkiye olası krizlere karşı hazır

Dünyada artan gıda fiyatları nedeniyle ülkeler, yüksek enflasyonla boğuşuyor. Sektör temsilcileri, ülkelerin panik halinde gıda emniyet stoklarını artırdığını ve bunun da küresel enflasyonu azdırdığını söylüyor. Fiyat artışlarına karşı çözüm için tarımsal üretimde seferberliğin önemine dikkat çekiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2022 11:10 GÜNCELLEME 22.05.2022 11:11 EKONOMİ
Emniyet stokları enflasyonu yükseltti: Türkiye olası krizlere karşı hazır
Emniyet stokları enflasyonu yükseltti: Türkiye olası krizlere karşı hazır
  • Dünyada gıda fiyatları hızla artıyor.
  • Bu durum gıda enflasyonunun da hızla yükselmesine yol açıyor.
  • Pandemiden sonra yükselen gıda enflasyonu, Ukrayna- Rusya savaşının ardından daha da hızlandı.
  • Son olarak, rezervlerde dünya tüketimine 10 hafta yetecek kadar buğday kaldığına dair küresel medyada yer alan haberler panik havasını artırdı.
  • Uzmanlar yüksek gıda enflasyonunun ancak üretim seferberliği ile düşeceğini belirtiyor.
  • Türkiye’nin kendine yettiği kadar yurt dışından gelen talebe de karşılık verecek güce sahip
     

KISA VADEDE FİYAT DÜŞMEZ

Yayla Agro Gıda Başkanı Hasan Gümüş, gıda enflasyonunun kısa vadede düşeceğini düşünmediğini söyledi. Gümüş, “Bu sadece Türkiye’yle ilgili değil tüm dünyada yaşanan büyük bir problem” şeklinde konuştu. Gümüş, dünyadaki tedarik zinciri bozulan ülkelerin panik halinde gıda emniyet stoklarını artırdığını ve bunun da enflasyonu yükselttiğini kaydederek, bu problemin kısa vadede çözülemeyeceğini söyledi.

ÇÖZÜM, ÜRETİM SEFERBERLİĞİNDE

Enflasyonu azaltmanın tek yolunun üretim seferberliğinden geçtiğini ifade eden Gümüş şunları kaydetti: “Artan nüfusla birlikte gıdaya talep yükseliyor. Ülkeler de bu talebi karşılayamıyor. Dünyada arz miktarı belli. Bu yüzden panik bir biçimde ürün stoklamaya gidiyorlar. Bunu aşmanın tek yolu üretim seferberliğinden geçiyor.”

TEDBİR ALMADA AB’NİN ÖNÜNDEYİZ

Gıda krizine karşı Türkiye’nin dünya ile tedbir almakta aynı noktada olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken, “Biz tarımda, gıdada Avrupa’dan bir adım öndeyiz. Onlar felaket telallığı yapıyorlar. Dünyada şu anda böyle bir kriz yok. Olursa da biz bu konuda şanslıyız. Bizim ülkemizde üretim seferberliği var” şeklinde konuştu.

EKİM ALANI ARTACAK

Krizlerde ülkelerin üretim artışına gittiğini söyleyen Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “1975 petrol krizinde yüzde 15’e yakın tahılların toplam ekim alanı büyüdü. Benzer şekilde 2008 Lehman krizinde emtia fiyatlarındaki hareketlenme ile yüzde 8’lik bir ekim alanı artışı görüldü. Bu kriz sonrası da bir artış olacaktır. Tüm ülkelerin bu konuda girişimi var. Girdi fiyatları üretimi engelliyor” dedi.

OLASI KRİZE KARŞI HAZIRLIKLIYIZ

Türkiye’nin kendine yettiği kadar yurt dışından gelen talebe de karşılık verecek güce sahip olduğunun altını çizen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Yurt dışına iyi bir ihracatımız var. Talep oldukça çok. Eskiden yurt dışına kolay ulaşamıyorduk, gidemiyorduk ama şu anda her yere ihracat yapıyoruz. Avrupa’dan bu konuda da öndeyiz. Ülkemizde ekim alanları desteklenirse üretim artar ve fiyatlar düşer. Bunlar yapılmaya başlandı. Ayçiçeği yağı, tohum destekleri gibi. Bir kriz çıksa bile ülkemizin çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. Çünkü biz bir tarım ülkesiyiz. Pandemi bize önemli şeyler öğretti. Salgından sonra insanlar müstakil evlere daha çok yöneldi ve bu da yeni ekim arazilerini doğurdu. Köy yerlerinde bile bunu görüyoruz. Bölgesel tarıma ağırlık vermemiz lazım

KAYNAK : Yeni Şafak
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 63 TÜMÜ
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    İşi ehline vermeyince sonuç hüsran. Gerçi türkiyede işi ehline de versen siyasi hesaplar yüzünden iş yine yürümüyor. Hükümet ler bir bakan aradığında o işten çok anladığı için değil hükümetin siyasi beklentileri doğrultusunda iş yaptığı için o kurum iflah olmuyor. Bu kafa değişmeden ülkede birşey değişmez. Kamudaki israf dağları aşıyor. A, b, c partisi farketmez kim gelse aynı devam eder belki daha fazlasını yapar.Adaletten, eşitlikten, likakatten bahsedeceksek bu kokuşmuş düzenin değişmesi lazım.
    Cevapla
  • Cemal 1 yıl önce Şikayet Et
    SN. DEVLET YETKİLİLERİ SN. TARIM BAKANI BEN ACİZANE BURADAN YILLARCA DIŞARIDAN BUĞDAY ALIMINA GÜVENMEYİN BİR ZAMAN GELECEKKİ DIŞARIDAN TEK BUĞDAY BULAMIYACAKSINIZ DiYE YAZMIŞTIM BUNDAN DOLAYI HER TARIM ARAZİLERİNE İNŞAAT RUHSATI VERMEYİN VERİMLİ OLANLARINI PARA KARŞILIĞI İSTİMLAK EDİN HER İLLE GENİŞ BUĞDAY SİLOLARI İNŞA EDİN BU KADAR MİLLETİN VEBALİNİN ÜZERİNİZDE OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİM SANIRIM BU YORUMLARIMA GÜLMÜŞTÜNÜZ ŞİMDİ GEÇ KALINMIŞSADA BARİ OLASI TEDBİRLERİ ALIN BUNLAR SON ŞANSLARIMIZDIR AKSİ TAKDİRDE BATIYLA MODERNLEŞME UĞRUNA GİRDİĞİMİZ HİÇBİR YARIŞ HİÇBİR TEKNOLOJİ BİZLERİ KURTARMAYACAKTIR
    Cevapla
  • Komik 1 yıl önce Şikayet Et
    Sende sanıyorsun ki devlet yetkilileri senin yarumlarını takip ediyor. Ne özgüven helal sana
    Cevapla
  • Enigma 1 yıl önce Şikayet Et
    Buğdayın ekim ve hasat dönemi benim bildiğim kadarıyla belirli bir aylarda yapılıyor. Fakat en son https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/bugdayin-laboratuvardaki-hasat-suresi-kisaldi-506064.html böyle bir olay vardı. Ne oldu ? Lütfen bu konuda bir haber yapınız.. Son durum nedir öğrenelim.
    Cevapla
  • Öyle biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Buğday ekimi işçilik istemez herşeyi makilanalarla olabilir . Türkiye'nin bozkır alanlarında buğdayın yetismetecegi yer .. devlet eli ile ekilmeli... Devlet kamusal araçlarla bicmeli... Arazisini bırakıp yurt dışına çıkanların arazileri zorunlu ekilmeli . Ben ekemiyorum diyenlerin arazileri ekilmeli
    Cevapla
  • Gerçek ci 1 yıl önce Şikayet Et
    Buğday tarlasının yanından geçmediğin belli, bari bir çiftçi dinleseydin.
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Hukumetin tarım politikası 20 yıldır hic olmadı sadece çiftçiye az bir maddi destekten öteye gidemedi tarım bakanlığı önemli bir bakanlık gibi görülmüyor mu acaba güya kendi kendine yeten ülkeler arasindaydik hani nerde
    Cevapla
  • Otur sıfır 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes uzman
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR