Bakan Kurum'dan 'Atatürk Havalimanı' açıklaması!

Bakan Murat Kurum, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde pazar günü vatandaşların da katılımıyla başlayacak fidan dikimi töreni öncesi incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, Atatürk Havalimanı'ndaki bir pistin açık kalacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.05.2022 13:50 GÜNCELLEME 27.05.2022 13:50 EKONOMİ
Bakan Kurum'dan 'Atatürk Havalimanı' açıklaması!
Bakan Kurum'dan 'Atatürk Havalimanı' açıklaması!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi için ilk fidan dikim töreni öncesi açıklama yaptı. 

İstanbul'un fethinin 569. yıl dönümündeki törene tüm vatandaşları davet eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum gazetecilere de proje ile ilgili detayları anlattı. Bakan Murat Kurum, "Pazar günkü mitingde mehteran Türk yıldızları gösteri yapacak, çevre haftası etkinlikleri konserler olacak. Açılışa Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan katılacak." dedi.

Atatürk Havalimanı'nı kim yaptı ve ne zaman açıldı? Atatürk ismini nasıl aldı?Atatürk Havalimanı'nı kim yaptı ve ne zaman açıldı? Atatürk ismini nasıl aldı?

BİR PİST AÇIK KALACAK

Atatürk Havalimanı'nda bir pistin açık kalacağını belirten Bakan Kurum, " Açık kalacak olan pist Türkiye'ye hizmet vermeye devam edecek. Projede hiç bir konut ve ticari alan yoktur. Atatürk Havalimanı'nda var olan yapılar restore edilerek korunacak. 145.300 ağaç dikilecek İstanbul'u fethine gönderme" dedi.

Projenin maliyeti ile ilgilide açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Projenin maliyeti: ilk etap 2 milyar 175 milyon TL'dir." ifadelerini kullandı.

 "HAVALİMANININ KALDIRILMASININ ARDINDAN TRAFİK YÜZDE 30-40 AZALDI"

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Bakan Kurum ise şu ifadeleri kullandı:

"Bu pist içindeki tüm değerleri kullanarak 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızın huzurlu bir yaşam geçireceği Millet Bahçemizi İstanbul'umuza armağan edeceğiz. Buradaki bütün binalar korunacak. Kültür merkezi ulusal ve uluslararası fuarlar kütüphaneler olacak. Buradaki bütün yapıları koruyacağız. İstanbul'un merkezinde Türkiye'nin ilk havalimanının korunduğu, bu pistin afet alanında hizmet vereceği aynı zamanda toplanma alanı olacak. Havalimanının kaldırılmasının ardından trafik yüzde 30-40 azaldı.

NE ZAMAN AÇILACAK?

Proje kapsamında 8 buçuk milyon metre karelik alanın 5 milyonluk bölümüne Millet Bahçesi yapılacak. Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin 2023'ün ilk yarısında hizmete sunulması bekleniyor.

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları:

Millet bahçemizin ilk örneğinin yer aldığı alandayız. Son 10 gündür tüm söylem ve ithamlara rağmen, milletimizle birlikte büyük coşku içerisinde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Pazar günü tüm milletimizle hem fethimizi hem de yürüme mesafesinde tüm vatandaşlarımızın geleceği millet bahçesini ilk fidanlarla buluşturuyor olacağız. 

350 yıllık zeytin ağacı

Muhalefetin tüm söylemlerine rağmen, 5 milyon metrekarelik alana ağaç dikeceğiz, vatandaşlarımız mutlulukla vakit geçirecek diyoruz ama maalesef muhalefet buna olmaz diyor. İstanbul'umuzun simgesi çınar ağaçları dikeceğiz diyoruz, olmaz diyorlar.

8 bin metrekarelik bu alan 5 milyon 36 bin metrekarelik alanın bir nevi örneğidir. Bu manada vatandaşlarımız müsterih olsunlar. İmara açmıyoruz, Atatürk Havalimanımız bir pistiyle hizmet vermeye devam edecek. Olası afet durumunda pandemi hastanesinden istifade edecekler. Alanda Türk İslam bahçesi örneği de olacak.

MAYIS 2023'TE HİZMETE AÇILACAK

Ülkemizin 2053 yılına ilişkin tüm dünyaya Türkiye'nin çevre ve doğa sevgisinin mesajlarını net bir şekilde veriyor olacağız. Pazar günü çok çok önemli. 81 ilde 81 milyon metrekare hedefiyle yaptığımız 445 millet bahçesini başlattığımız 140'ının tamamlandığı, en büyük en değerli İstanbul'un akciğeri olacak millet bahçemizi fidanlarla buluşturacağız. Programımız şölen havasında geçecek. Burada gelen tüm vatandaşlarımıza çevreyi doğayı anlatacağız. Etkinlikler olacak. Mehter takımımız ecdadımızı anacağımız gösterisi olacak. Yeniçerilerimizle birlikte Türk Yıldızlarıyla birlikte gösteriler olacak. Esat Kabaklı konserimiz olacak. Tabi ki en önemlisi de çevreye sevdalı liderimiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerek fetihle ilgili gerek çevre ve doğa sevgisini görüş fikir ve önerilerini milletimizle paylaşacaklar. Proje önümüzdeki yıl Mayıs ayı içerisinde tamamlanarak hizmete sunulacak.

AÇIKLAMALARINI NİHAT DEDE İLE BİRLİKTE YAPTI

Bakan Murat Kurum, dün AK Parti Eyüp Teşkilatına gidip programın saatini soran 87 yaşındaki Nihat İşican Amca ile bir araya geldi. Açıklamalarını Nihat İşican ile birlikte yapan Bakan Kurum, "Sözde çevrecileri bu alana davet ediyoruz. Milletimize kazandırmak istediğimiz eser buradadır" ifadelerini kullandı.

İŞTE PROJENİN TÜM DETAYLARI:

8 buçuk milyon metrekarelik devasa bir alanda kurulacak projenin detayları şu şekilde:

Genel Havacılık ve Askeri Alan olarak hizmet vermeye devam edecek bölgeler dışında kalan 5 milyon 61 bin metrekarelik alanda Rekreasyon Alanı, Fuar ve Bilim Merkezi, Müzeler, Gençlik Merkezi, Yaşam Merkezi, Cami ve Spor alanları olacak.

Millet Bahçesi'ne girişler 15 metre yüksekliğindeki Dua Kubbesinden sağlanacak.

Cennet Bahçeleri'nin arasından geçilerek sessizlik ve huzurun hâkim olduğu Millet Bahçesi'ne ulaşılacak.

İhalesi yapılan ilk etapta 2 milyon m2'lik alana sahip olan Millet Bahçesi'nin mevcut pistler haricinde kalan alanların yüzde 77'sine karşılık gelen yeşil alan içerisinde yayadan daha hızlı bir ulaşım aracı olmayacak. Böylece pusetli anneler, küçük çocuklar, yaşlılar ve engelliler güvenli bir alanda, bahçenin keyfini sürebilecek.

Millet Bahçesi'nde Türk bahçe kültüründe olduğu gibi, Pınarbaşı ile başlayarak tüm bahçeyi boylu boyunca akan bir dere yer alacak. 3 metre genişliğe ve 2.350 metre uzunluğa sahip dere doğal eğimi ile denize doğru akacak. Dereboyuna inen basamaklar ziyaretçilerin suyla temas etmelerine, en fazla 20 santimetrelik su derinliği ise çocukların güvenle su ile oynamalarına imkân sağlayacak.

Düzenlenen bostanlarda çocukların doğayı tanımaları sağlanacak, günümüz insanının yaşamındaki doğa eksikliği tamamlanacak. Ziyaretçiler dalından meyve toplamanın keyfini yaşayacak. İbreli ve Yapraklı ağaçların birlikte kullanılmasıyla Millet Bahçesi dört mevsim yeşil kalacak, ayrı manzaralar sunacak.

2.5 kilometre uzunluğunda, 45 (banketler ile birlikte 60m) metre genişliğinde 2 adet uçak pistinin olduğu alana yaklaşık 145.300 ağaç dikilecek. Mevcut pistler olabildiğince korunacak, pistler çeşitli spor aktiviteleri için kullanılacak. Millet Bahçesi çevresinden bir duvar ile ayrılacak, kuzey ve güney girişlerinde tasarlanan yapılar ile Külliye geleneği sürdürülecek.

Bahçeyi çevreleyen duvar üzerinde 13 farklı noktada yer alan Yan girişlerde Bakkal, İlk Yardım ve Servis alanları yer alacak.

4 adet yan giriş Millet Kıraathaneleri olarak hizmet verecek, ziyaretçilerin yaz-kış oturabilecekleri alanlarda dinlenme ve yeme-içme ihtiyaçları karşılanacak.

355 bin metrekarelik mevcut terminalin %75'i Fuar ve Bilim Merkezi'ne dönüştürülecek, geri kalan alan Genel Havacılık için hizmet vermeye devam edecek. Yeniden kullanım imkânı olan mevcut havalimanı yapıları ise fuar alanı, müze, gençlik merkezi gibi yapılara dönüştürülecek.

22 bin'er metrekarelik 2 Külliye yapısında düzenlenecek Kütüphane, Derslik, Atölyeler ve Millet Kıraathaneleri ile gençler ders çalışabilecekleri, araştırma yapabilecekleri, yeni hobiler edinebilecekleri alanlara kavuşacak.

Yapılar geleneksel mimari kimliğimizi yansıtmanın yanı sıra, geleneksel yaşam biçimlerini de yeniden canlandıracak. Lokantalar, Kafeteryalar ve Hanlar yeme içme ile geleneksel ve yöresel alışveriş imkânı sağlarken, Aşevlerinde paylaşmanın huzuru yaşanacak.

62 metrelik Kubbe çapı, 100'er metrelik minareleri ile toplam 18 bin kişiye ibadet imkânı sağlayacak Cuma Camii Millet Bahçesi projemizi taçlandıracak.

Etkinlik Çayırı, 28 bin kişi kapasitesiyle büyük ve toplu etkinliklere ev sahipliği yapacak. Etkinlik Çayırı'nda yer alan Dev ekran etkinliklere renk katacak.

2000 kişilik seyirci kapasitesine sahip Spor Alanı'nda aynı anda 300 kişi spor yapabilecek.

10 bin metrekarelik alanda 7 farklı konseptte düzenlenecek çocuk oyun alanlarında normal oyun alanlarına kıyasla daha çok fiziksel aktivite içeren, doğayla iç içe, çocukların duyularını kullanarak keşifler yapabilecekleri, kurallardan ve sınırlardan uzak kendi oyunlarını kurabilecekleri ve yaşıtlarıyla iletişim kurarak kendilerini ifade edip, paylaşım yapabilecekleri alanlar oluşturulacak.

Millet Bahçesi'nin kuzeyinde, Gençlik Merkezi yanında 145bin metrekarelik alanda yapılacak Macera Parkı'nda gençler farklı deneyimler yaşayacak, heyecanlı anlar geçirecek.

Doğa ile bütünleşen Macera Parkı'nda eşsiz parkurları ve 650 metre uzunluğundaki kaykay pisti ile gençler dünyada eşi benzeri olmayan bir aktivite alanına sahip olacaklar.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • aslan 1 yıl önce Şikayet Et
    gerçek yeşil alan olmasi çok iyi ama Toplam 11 milyon 650 bin m² alana sahip olan ne kadarini yeşil alan park olacak biri 4 milyon biri 6 milyon açikliyan bir ulaştırma biri çevre bakanliği merak etim kalanin ne olacak
    Cevapla
  • Tahir 1 yıl önce Şikayet Et
    Havaalanı olarak devam edecek
    Cevapla
  • numan 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslında muhalefetin derdi rant. eğer bu fırsat chp yönetiminde olsaydı orada imara açacakları bölge ile ciddi bir rant elde ederlerdi. rant ellerinden kayıp gittiği için yaygara yapıyorlar. gezi de üç beş ağaç için ortalığı savaş alanına çevirenlerin ibb nin kestiği yüzlerce tarihi ağaçlar için gıkları bile çıkmadığını gördük. havaalanı işi seçimden sonraya kalsaydı, kazara seçimi de chp ittifakı kazansaydı ne yaparlardı acaba.
    Cevapla
  • kısas 1 yıl önce Şikayet Et
    er yada geç biz yunan ile savaşıcaz bu nedenle pistleri kapatmak havaalanını iptal etmek vatana yapılacak en büyük kötülüktür.
    Cevapla
  • Son durak musalla 1 yıl önce Şikayet Et
    Valla mi yunanla savaşırken sen olacan mi kacacan mi önce onu bilelim de sonra piste karar veririz hem korkma iş pistle bitecek olsun biz uçakları kaldırırız su yunandan ne kadar korkan insanlar var yada bunlar denize doktuklerini iddaa edilen Yunan nesilleri sanki onların uçakları ordan kalkıp gelene kadar pistleri bombaların bizim boralar kahan füzelerimiz sihalar uçaklarımız bakacaklar gibi düşünen bir alay aptal yada maymun yada cahil var memlekette yada bunlar feleket tellalcilari
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cnkmr okumuyorlar, okuduklarını anlamıyorlar. Ama her şeyi biliyorlar.
    Cevapla
  • cnkmr 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu arkadaş aklım almıyor. Okumuyor musunuz , okuyup da anlamıyor musunuz, yada anlamazlıktan mı geliyorsunuz ? Havalimanı açık KALACAK.
    Cevapla
  • yazıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir pist kalıyor acil durumlar için yakılan tıkılan birşey yok orası iİstanbul tirafipini felç ediyor şimdi rahatladı neyi beğenmediniz yeşillenecek halka açılacak
    Cevapla
  • Dadaş diyarı 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin çalışkan iktidarı var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR