Bakan Nebati'den enflasyon ve büyüme açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği 65. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Bakan Nebati, öncü göstergelerin ilk çeyrekte yüzde 7 büyümeye işaret ettiğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2022 11:15 GÜNCELLEME 30.05.2022 15:50 EKONOMİ
Bakan Nebati'den enflasyon ve büyüme açıklaması
Bakan Nebati'den enflasyon ve büyüme açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği 65. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. 

Bakan Nebati "Türkiye Ekonomi Modeli ile Türkiye istikrarlı güçlü şekilde büyümeye devam ediyor. İlk çeyrekte güçlü ve dengeli büyüme eğilimi sürüyor. Öncü göstergeler ilk çeyrekte büyümenin yüzde 7 civarında büyüme gerçekleşeceğine işaret ediyor" dedi.

Enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Nebati, "Yüksek enflasyon karşısında ülkeler önlem alıyor, almaya devam ediyor. ABD enflasyonla mücadele kapsamında 6 ay boyunca 1 milyon varili stratejik rezervlerden kullanmaya başladı. Çin kömür üretiminde yurt içi üretim kapasitesini artırdı. Enflasyonda arz ve maliyet yönlü yükselişin öne çıktığını ve bu nedenle yükselişin geçici olduğunu düşünüyoruz. Adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Gıda, temel ihtiyaç ve tarımsal, elektrikteki KDV indirimleri gibi indirimlerdir. Enflasyonun ardındaki yapısal etmenlere karşı çalışmalarımızı da komite çatısı altında sürdürmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

DAYANIKLI BİR BANKACILIK SEKTÖRÜNE SAHİBİZ

Bankacılık sektörümüz reel sektör ve tasarruf sahipleri arasında köprü görevi görmesi sayesinde ekonomik gelişmede rol oynuyor. Olası şoklara karşı çok daha dayanıklı bir bankacılık sektörüne sahibiz. Bankacılık sektörümüzün sağlam temeller üzerinde  istikrarlı ve sağlıklı faaliyet göstermesi için gerekli çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz. Finansal sistemin içerisinde yaklaşık %85'lik paya sahip sektörün aktif büyüklüğünün milli gelire oranı %41 seviyesinde. Reel sektörümüzün büyük yatırımlar yapabilmesi ve ölçeğini bulabilmesi için ihtiyaç duyduğu kaynağı bulabilmesi kritik önem arz ediyor, bu nedenle bankacılık sektörünün faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz.

SEKTÖRÜN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 10 TRİLYON LİRAYI AŞTI

Krediler 5,5 trilyon TL'ye mevduatlar 6 trilyon TL'ye ulaşmış durumda. Kredi büyümelerini yakından takip ediyoruz. Bankacılık sektörü olası şoklara dayanıklı. Sektörün sermaye yeterlilik oranı yüzde 20.4 oranında ve yasal alt sınırın neredeyse 2 kat üstünde. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 10 trilyon lirayı aştı. Tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 2,9 oldukça düşük seviyede. Selektif kredi mekanizması politikamızın odağında. Küresel finansal piyasalarda güçlü kredibiliteye sahip bankalarımız kredilerini rahatlıkla yenileyebilirken borçlarını da başarılı şekilde çevirebiliyorlar.

ÖNCÜ GÖSTERGELER YÜZDE 7 BÜYÜMEYE İŞARET EDİYOR

Küresel ekonomi zor dönemden geçiyor, Şubat ayında başlayan Ukrayna'daki savaş devam ediyor. Yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında mevcut kaynaklarımızı etkin kullanarak fiyat artışlarını sübvanse ediyoruz. Finansal istikrarı güçlendirerek yüksek katma değeri teşvik edecek şekilde odakladığımız Türkiye Ekonomi Modelimizle kararlı şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Cari açık sorunu ve bunun neden olduğu sorunları kökten çözmek için tasarladığımız Türkiye Ekonomi Modeli ile Türkiye istikrarlı güçlü şekilde büyümeye devam ediyor. İlk çeyrekte güçlü ve dengeli büyüme eğilimi sürüyor. Öncü göstergeler ilk çeyrekte büyümenin yüzde 7 civarında büyüme gerçekleşeceğine işaret ediyor.

İHRACATTA REKORLAR KIRILIYOR

İhracat rakamlarında tarihte görülmemiş artışlar kaydediyor, rekorlara imza atıyoruz. Yıllıklandırılmış ihracat 240 milyar doları aştı. Sanayimizin milli gelir içindeki payının ileri dönemlerde daha da artacağını düşünüyoruz. Mart ayı itibarıyla istihdamımız 30 milyon kişi olarak gerçekleşti.

CARİ AÇIK MESAJI

Artan üretim potansiyelimiz ve yüksek katma değerli üretimle cari açık sorununu kalıcı olarak çözmeyi hedefliyoruz. Şubat ayında duyurduğumuz bugüne kadar yarısından fazlasını kullandırdığımız KGF paketiyle üretim ve ihracatı destekliyoruz. Kredilerin büyüme ve istihdam gibi alanlara yönelmesi amacıyla ticari kredilerde yüzde 10 oranında zorunlu karşılık oranı getirdik. Konut sektörüne yönelik paketler hazırladık.

ENFLASYONDA YÜKSELİŞİN GEÇİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Yüksek enflasyon karşısında ülkeler önlem alıyor, almaya devam ediyor. ABD enflasyonla mücadele kapsamında 6 ay boyunca 1 milyon varili stratejik rezervlerden kullanmaya başladı. Çin kömür üretiminde yurt içi üretim kapasitesini artırdı. Enflasyonda arz ve maliyet yönlü yükselişin öne çıktığını ve bu nedenle yükselişin geçici olduğunu düşünüyoruz. Adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Gıda, temel ihtiyaç ve tarımsal, elektrikteki KDV indirimleri gibi indirimlerdir. Enflasyonun ardındaki yapısal etmenlere karşı çalışmalarımızı da komite çatısı altında sürdürmeye devam ediyoruz.

GIDA FİYATLARI ENFLASYONU OLUMLU ETKİLEYECEKTİR

Bitkisel üretimde artış sağlamayı, iç tüketimin üzerinde hububat üretimi gerçekleştirmeyi bekliyoruz. Gıda fiyatlarındaki enflasyonun azalmasında olumlu etki gösterecektir. Ekilemeyen tarım arazilerini önceliklendiriyoruz. Üreticilerin üzerindeki maliyet baskısını azaltmak için temel girdilere ilişkin politikalar gerçekleştirip destekler sağlıyoruz.  KKM ile Döviz etkisini azalttık. Enflasyonda ataleti kırmayı ve fiyat istikrarını kalıcı olarak yaparak halkın alım gücünü eskisi gibi yapmayı hedefliyoruz. Enflasyonla mücadeleyi tek boyutlu olarak sadece devletin çözeceği sorun olarak görmüyoruz. Küresel olumsuzluklara rağmen toplumun her kesimini korumak için sektörlerle tam koordinasyon halindeyiz. Milletimizi enflasyon baskısı altında ezdirmemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

BİRLİKTE ÇALIŞALIM, BİRLİKTE KAZANALIM

Son 20 yılda gerçekleşen yapısal dönüşümde finans sektörü kilit nokta oynuyor. Yaşadığımız küresel finansal kriz, hain darbe girişimi, spekülatif kur artışı, Ukrayna savaşı, pandemi karşısında bankalarımızın ekonomiye sağladığı destek oldukça sevindiricidir.  Finansal sektörün ve piyasaların büyüklüğünün arzu ettiğimiz seviyeleri yakalayamadığı da bir gerçektir. Bankalarımızın çağın gereklerine uyum sağlayarak faaliyetlerini etkili şekilde sürdüreceklerine inancımız tamdır.  Birlikte çalışalım, birlikte kazanalım. Bankacılık ve finans sektörümüz için devrim olacak adım İstanbul Finans Merkezi'ni hayata geçireceğiz. Bizler dün olduğu gibi bugün de yüksek hedeflerimize inançla ilerleyeceğiz. Tüm aksiyonları beraberce almaya, birbirimize omuz vermeye devam edeceğiz.  

Haberin Ayrıntıları Geliyor...

Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir, Twitter’da @Haber7 hesabını takip edebilirsiniz.

App Store Google Play Takip Et

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • osmanoğlu2023 2 yıl önce Şikayet Et
    hazine mazine sorun değil! şu an ülkemizin birinci sorunu terör ikincisi köpekler! bu belediyeler köpeklerini hayvanat bahçelerine kapatsınlar veya her çocuğun peşine bir koruma versinler! böyle başıboşluk hangi ülkede var merak ettim doğrusu!
    Cevapla
  • Tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    Rakamlar büyüsede halkımız her geçen gün biraz daha fakirleşiyor,bırakın artık bu işleri kimse yemiyor..!
    Cevapla
  • Salim 2 yıl önce Şikayet Et
    Yan taraftaki habere bak istersen, Çay hasadı bu yıl da Afrikalılara emanet diyor . Eskiden Kürtler gelirdi şimdi onlar da ağa oldu gelmiyorlar artık. Anadolu'da sürüler, sığırlar Afganlı çobanlara emanet, Tuğla fabrikaları ,gece vardiyaları Suriyelilerle çalışıyor ,tarımda ,sanayide göçmen olmasa işimiz bitik. Sen hangi fakirlikten bahsediyorsun, tabii İstanbul'un göbeğinde kira ile geçinmeye razıysan dediğin doğru. Anadolu'ya gelseniz ölürsünüz değil mi. Asıl sizin bu fakirlik edebiyatınızı kimse yemiyor artık. Hafta sonları AVM ler tıklım tıkış. Millet 8 bin lira aylıkla çoban bulamıyor ,sen hala fakirlikten bahset.
    Cevapla
  • gurbetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam marketten su alıyor içme suyu ölmezsin 3 gün.
    Cevapla
  • M.Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    İhracatı artıracağız diye ithalat artıyor, ithalat artınca döviz artıyor, ihracat iç piyasada özellikle gıdada fiyatları yükseltiyor, fiyatlar yükselince vatandaş artık patlama noktasına geldi, asgari ücret 240 euro ya düşmüş. Bu ücretle insan 1 ay nasıl geçinsin,
    Cevapla
  • burak van 2 yıl önce Şikayet Et
    büyüme iyide memur emeklisi açtan karnı ağrıyor bir an önce ekonomiyi düzeltmek lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR