Kira uyuşmazlıkları arabuluculuk ile bir ayda çözülecek
Kira ihtilaflarında dava şartı haline getirilmesi planlanan arabuluculukla, uyuşmazlıklar en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacak.
ABONE OLTürkiye genelinde işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıklarda başarıyla uygulanan arabuluculuğun kapsamı genişletilecek.
Uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk, kira uyuşmazlıklarında da uygulanacak.
ARABULUCUK DAVA ŞARTI HALİNE GETİRİLECEK
Adalet Bakanlığının teknik çalışmalarını yürüttüğü kanun değişikliğinin TBMM'de yasalaşmasıyla, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı haline getirilecek.
Kiraların ödenmemesi ya da tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.
ANLAŞMA SAĞLANMAZSA DAVA AÇILABİLECEK
Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu da bulunmayacak.
Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta daha uzatılabilecek. Böylece kira uyuşmazlıklarında uzun yıllar süren mahkeme süreçleri sona erdirilecek.
Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde ise dava açılabilecek.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Eğitim Dairesi Başkanlığı Yozgat Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezinin açılışında, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını artırmanın gerekliliğine inandıklarını söylemişti.
Bakan Bozdağ, "Kira ihtilaflarının tamamını arabulucuya gönderme konusunda kararlıyız. Bu noktada çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi ifade etmek isterim. Hazırlıklar bittiğinde bu hazırlıklar Mecliste değerlendirilecek ve Meclisimizin kabulü halinde yasalaşacaktır." diye konuşmuştu.
ARABULUCUK RAKAMLARI
Bugüne kadar isteğe bağlı arabuluculuğun yanı sıra dava şartı haline getirilen işçi-işveren, tüketici ve ticari arabuluculuk kapsamında 2 milyon 905 bin 681 dosyanın görüşmeleri tamamlandı.
Bu uyuşmazlıklardan 2 milyon 15 bin 846'sında taraflar anlaştı, 889 bin 835 dosyada ise anlaşma sağlanamadı. Böylece arabuluculukta anlaşma oranı yüzde 69 oldu.
-
İsyankar55 2 yıl önce Şikayet EtAncak böyle saçma bir sonuç beklenirdi sizden!!! Ya hiç mi akıl fikir yok sizde yaptığınız her yenilik ülkenin sırtına yükten başka birşey getirmiyor. Arabulucunun umrunda olacak sanki kiracı kiralayan arasındaki uyuşmazlık çözümü. Kimse anlaşmayacak. sonuç??? Devlet arabulucuya dosya başı 900 TL para ödeyecek!!! Lütfen bırakıp gidin şu ülkenin yakasını yalvarıyorum yaa. Ne ekonomiden anlıyorsunuz, ne hukuktan nede eğitimden!!! En kötüsü de ne biliyor musunuz? Anladığınızı sanıyorsunuz. :(((Beğen Toplam 1 beğeni
-
Sinirli Adam 2 yıl önce Şikayet EtArabuluculuk denen kurum saçmalık ötesi birşey. Süreci uzatıyor ve daha kötüsü devlete gereksiz bir maddi külfet yüklüyor. Beceriksizliğinden dolayı iş bulamayan avukatlara iş kapısı açmak için çıkartılmış saçma sapan bir uygulama. Davalar gereksiz yere uzuyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
ahmet 2 yıl önce Şikayet EtMesele olan adaletli olmaktır. enflasyonu doğru tespit edip, maaş artışları, kira artışları hakkaniyet içinde yapılmasıdır. milletin enflasyonu ile devletin enflasyonu uyumlu olmalıdır.Beğen
-
vatandaş 2 yıl önce Şikayet Etkiracı yasal oran diyecek ev sahibi benim istediğim oran diyecek. arabulucu kanundan öteye gidemeyeceği için oda yasal oran diyecek. ve ara bozulacak. sonunda yine mahkeme. yani süreye bu aradaki sürede eklenecek. bunun neresi çözüm. kiracı ile ev sahibi yasal oranda mutabık kalsalar zaten mahkemeye de arabulucuyada gerek kalmaz. ama ah o aç gözlülük yokmu.Beğen Toplam 2 beğeni
-
İsyankar55 2 yıl önce Şikayet EtPeki ya bir vatandaşın bile çözümleyebildiği bu konuyu neden yönetimdekiler çözümleyemiyor?? Beceriksizlik!Beğen