Türkiye'nin başlattığı tahıl koridorunda sona doğru

Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Karadeniz'de sıkışan ticari gemilere yönelik güvenlik koridoru açılması için Türkiye'nin başlattığı girişimlerde sona gelindi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2022 06:56 GÜNCELLEME 14.06.2022 12:41 EKONOMİ
Türkiye'nin başlattığı tahıl koridorunda sona doğru
Türkiye'nin başlattığı tahıl koridorunda sona doğru

Geçtiğimiz hafta Ankara'yı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ziyaret ederken, bugün de (Salı) Rusya Başbakan Yardımcısı Alexey Overchuk Ankara'ya geliyor. Görüşmelerin ana gündem maddesini, Karadeniz'de tahıl taşıyan ihracat gemilerin rahatça seferlerine devam edebilmesi için Odessa Limanı'na yerleştirilen mayınlardan temizlenmesi ve Rus gemilerine uygulanan sigorta kısıtlaması meselesine çözümler oluşturacak.

GÜVENLİ ROTA ŞEKİLLENECEK

Edinilen bilgiye göre görüşmelerde, Karadeniz'de güvenli deniz ticareti rotasının şekillenmesi beklenirken, yük gemilerinin silah taşımaması için ise denetim mekanizması ele alınacak. Bu kapsamda BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında 4'lü bir denetim mekanizması kurması, bu mekanizmanın merkezinin ise İstanbul olması teklifi bir defa daha gündeme gelecek. Ayrıca Ukrayna'ya gönderilen, Türkiye'ye ait iki A400M nakliye uçağı ile Ukrayna limanlarında bekleyen Türk ticari gemilerinin tahliyesi de görüşmelerde masaya yatırılacak

GEMİLERİN EMNİYETİNİ TSK SAĞLAYACAK

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmeleri neticesinde Odessa Limanı'ndaki mayınları temizlemesi, gemilerin limandan çıktıktan sonra belirli koridorlardan toplanma bölgesine girinceye kadar Ruslar tarafından eşlik edilmesi, ardından ise TSK tarafından ticari gemilerin emniyetli seyirlerinin sağlanması konusunda mutabık kalınması  öngörülüyor.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi / Selçuk Böke
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim tarlalarımız neden yakılıyor. Neden mahalle statüsüne sokularak köylerdeki tarlalara ekim yaptırılmıyor.
    Cevapla
  • niğdeli 1 yıl önce Şikayet Et
    Çocukluğumuzda seyahat ederken her yer sapsarı tarlaydı. Şimdi yok ordan gemileri koruycaz yok başka ülkede yetiştiricez. ülkeyle yapılacak anlaşmayı vatandaşla yapsak da üretimi artık olması gerektiği gibi biz yapsak?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet çok güzel işler yapıyır. Bunların görünmesi lazım. Bizim muhalefette bunların birini yapacak ufuk ve baairet ve akıl ve girişim ve strateji ve diplomasi yok. Yunan tezlerini savundunlar anca.
    Cevapla
  • niğdeli 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyesin, toprak desen en verimlisi sende ama basitinden buğday için bile ya uçaklarla koruyoruz ya da başka ülkede biz yetiştirip oradan pay alıp ülkemize getiriyoruz. her türlü yetiştirmenin yanında ekstra para ve zaman gerekiyor. ama çok güzel iş???
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadan her ülke alıyordur
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya uçakları rehin tutuyor. Başkan Suriye operasyonu için çaktı gürledi bir türlü yağamıyor. Dostu Putin izin vermiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR