Petrol ve doğal gaz analistleri şaşkına döndü, Türkiye'yi konuşuyorlar: Bu nasıl olur?

Karadeniz'deki gaz keşfiyle çok hızlı adımlar atarak 2 yıl içerisinde üretime başlayan Türkiye, yabancı petrol ve doğal gaz analistlerini şaşkına çevirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2022 07:14 GÜNCELLEME 18.06.2022 11:22 EKONOMİ
Petrol ve doğal gaz analistleri şaşkına döndü, Türkiye'yi konuşuyorlar: Bu nasıl olur?
Petrol ve doğal gaz analistleri şaşkına döndü, Türkiye'yi konuşuyorlar: Bu nasıl olur?

Merkezi Londra'da bulunan veri analizi ve danışmanlık şirketi GlobalData'nın petrol ve doğal gaz analisti Rami Khrais, Türkiye'nin doğalgaz talebinin yıldan yıla arttığını ve Karadeniz'deki keşfin bu anlamda önemli olduğunu belirterek, "Sakarya Gaz Sahası'nın zorlu ultra derin su arazisi ve alan düşünüldüğünde keşiften yalnızca iki yıl sonra ilk üretimin gerçekleşmesi oldukça etkileyici" dedi.

"YENİ KEŞİFLERİN ÖNÜNÜ AÇABİLİR"

Khrais, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının tamamına yakınını ithal ettiğinin altını çizerek, "2020'li yılların sonuna doğru sahada tam kapasite üretim başlayacak. Bu sahada ikinci aşamaya geçilmesiyle Türkiye'nin dış kaynaklara bağımlılığı da azalacak. Enflasyondan müzdarip yerel müşterilerin de üzerindeki baskı hafifleyecektir. Karadeniz'deki keşif Türkiye'ye derin sularda yeni keşiflerin önünü açabilir" diye konuştu.

Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikaları Merkezi Kıdemli Araştırmacısı Jonathan Elkind de "Bu üretim, Türkiye'nin doğal gaz arzına kademeli ancak sağlam bir ilave olacak" ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, geçtiğimiz günlerde Abdülhamit Han adı verilen sondaj gemisiyle ilgili açıklama yaparken, ilk keşfin 2020 Ağustosunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlattı ve "Keşfin ardından süratle planlama yaptık, mühendislik çalışmaları başladı, paralelinde ekipman-malzeme siparişleri verildi, eş zamanlı yürütüldü ve 2 sene dolmadan büyük ilerleme sağladık. Bu yılın sonuna kalmadan tüm borular denize inmiş olacak. 2023'ün ilk çeyreğinde de bu gazı kullanmaya başlayarak rekor kırmış olacağız" açıklamasında bulunmuştu.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 131 TÜMÜ
  • Son osmanli 1 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat edin neden se bu keşifler Ayasofya camisi açıldıktan sonra oluyor Allah yürü Türkiye diyorsun bence .Allah alem
    Cevapla
  • halil gumus 1 yıl önce Şikayet Et
    '' Siz Allah'ın dinine yardım edin Allah'ta size yardım etsin " Ayeti Kerime meali. O kadar.
    Cevapla
  • Hayırlı olsun. 1 yıl önce Şikayet Et
    Hele bir çıkarsınlar sonra tebrikte eder oy da veririz.
    Cevapla
  • Kenan okur 1 yıl önce Şikayet Et
    bu zamana kadar dediğini yapmadı mi ki
    Cevapla
  • Hüseyin H. 1 yıl önce Şikayet Et
    "Siz Allah'ın dinine yardım edin, Allah da size yardım eder.." ayetini hayatına şiar edinmiş bir dünya liderine siz oyunuzu veriniz, Allah da sizin maddi manevi yardım eder..Burada tecrübe konuşuyor..
    Cevapla
  • Doğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Enerji bakanı bir koşu gidip alıp gelecek. Hay Allahım sen akıl ver şu muhalefet edeceğim diye saçmalayan kullarına. Merak etme 2023 Martta geliyor. Hükümet aldatmak isteseydi seçim sonuna atardı. Sizde artık bakarsınız geliyormuymuş geliyormuymuş.
    Cevapla
  • Mbka 1 yıl önce Şikayet Et
    E çıkmadı mı
    Cevapla
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen çıkınca da başka bir şey bahane edersin.
    Cevapla
  • Deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi lan
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıskananlar çatlar inşallah
    Cevapla
  • Lalegül 1 yıl önce Şikayet Et
    Eee niye şaşırıyorlar anlamadım zaten türkiye nin elindeki gazı petrolü madeni bizden daha iyi bildikleri için ülkemize göz dikmiş yam yam d3yilmi bunlar
    Cevapla
  • acpolice 1 yıl önce Şikayet Et
    Elin gavuru bile bizim başarımıza övgüler yağdırıyor, içimizdeki gavurlar ne derdindeler. Ey Türk Milleti uyan kendine gel. 5 kg ayçiçek yağında, 50 lt mazotta, 5 kg şekerde bogulup vatanı
    Cevapla
  • Ne zaman 1 yıl önce Şikayet Et
    Üretim ne zaman
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR