Mısır’ın ihracata kota getirmesi Kahramanmaraş’taki o sektörü zora soktu

Kahramanmaraş'taki metal mutfak eşyası sektörü, Mısır'ın ihracatçı şirketlere doların ülkeden çıkmaması için uyguladığı kotadan olumsuz etkilendi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.06.2022 23:32 GÜNCELLEME 25.06.2022 23:34 EKONOMİ
Mısır’ın ihracata kota getirmesi Kahramanmaraş’taki o sektörü zora soktu
Mısır’ın ihracata kota getirmesi Kahramanmaraş’taki o sektörü zora soktu

Alınan bilgilere göre, Mısır Merkez Bankası'nın ithalat işlemlerinde akreditif kullanımına ilişkin kararı, Türkiye’den Mısır’a ihracat yapan ülke ve şehirleri zora soktu. Mısır Merkez Bankası'nın akreditif (güvence) uygulamasında yaptığı ödememeler, geç ödemeler ve dövize getirdiği kota ile sektör en kritik günlerini yaşıyor.

Ayrıca Mısır Merkez Bankası'nın ülkeden döviz çıkmaması adına yaptığı veya uyguladığı kota nedeniyle 2022 yılı metal mutfak eşyası sektörünün ihracat kaybı yaşayacağı bildirildi. Resmi olmayan ve şubat ayından bu yana uygulandığı iddia edilen kotaya göre, ihracatçı şirketlerin Mısır’a yaptığı ihracatta para çıkışının belli bir oranda kota uygulandığı iddia edildi. Hal böyle olunca; Türkiye’nin yüzde 72’sinin ve dünyanın de ortalama yüzde 10’nuna yakın metal mutfak eşyasını üreten Kahramanmaraş’taki sektör olumsuz etkilendi.

Metal mutfak eşyası sektöründe Arap coğrafyasının Mısır başta olmak üzere tartışmasız en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan Kahramanmaraş; Mısır’a 2019 yılında 80 milyon 303 bin dolar, 2020 yılında 94 milyon dolar, 2021 yılında ise 109 milyon dolar ihracat yaparak rekor kırmıştı. Öte yandan 2022 yılı Ocak- Mayıs döneminde Kahramanmaraş metal mutfak eşyaları ihracatı 50,5 milyon dolar, yıl sonu hedefinin sorunların çözülmesi halinde 121 milyon doların üzerinde (mevsimsel etkilerden arındırılmış) olacağı tahmin ediliyor.

“KMTSO da üyelerini bilgilendirdi”

Uygulanan kotanın devam etmesi halinde Kahramanmaraş metal mutfak eşyası sektörünün Avrupa pazarına yöneleceği ve Arap coğrafyasındaki başka ülkelere ihracat yapacağı vurgulandı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da (KMTSO) üyelerini Mısır’ın bu uygulaması nedeniyle uyardı. Şubat ayından bu yana sürdüğü öğrenilen bu durum için KMTSO’dan yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi:

“Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraşlı ihracatçıların yaşadığı sorunların çözümüne yönelik girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Kahramanmaraşlı ihracatçıların Mısır’a ihracatta, bahse konu ülke kaynaklı yaşadığı akreditif sorunları, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından detaylarıyla Ticaret Bakanlığı’na iletilmişti. Ticaret Bakanlığı konu ile ilgili; Mısır’ın Şubat 2022 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu zorunlu akreditif uygulamasına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiğini ve son dönemde Mısır’da yaşanan gelişmeler sebebiyle ülke içinden döviz çıkışını engellemek amacıyla verilen şifahi talimatlar uyarınca artık akreditif açılamamakta olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mısır’da geçtiğimiz aylarda yaşanan yüksek devalüasyon, turizm ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş ve Rusya’dan yaptığı büyük miktarlı buğday ithalatı nedeniyle Mısır’da büyük bir döviz ihtiyacı doğduğunu ve döviz dar boğazı azaldıkça bu tedbirlerin de yumuşatılmasının beklendiğini bildirdi. Zorunlu akreditif uygulaması kapsamında ihracatçılarımızın yaşadığı sorunlar Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’un Mısır temasları çerçevesinde öncelikli gündem konusu teşkil etti. Ayrıca, konu ile ilgili olarak Mısır’daki Ticaret Bakanlığımız temsilcilikleri tarafından, başta Mısır Merkez Bankası olmak üzere ilgili kurumlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğu bildirildi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmekte olduklarını ve üyelere güncel gelişmeler hakkında bilgi vermeye devam edeceklerini bildirdi.”

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • öz 1 yıl önce Şikayet Et
    Mantıklı ,kazanamıyorsan harcamayacaksın!Bizim ülkede uygulamalı.
    Cevapla
  • Hazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Maraşın Esnafı Kadar Nalet Bencil İnsanlar Yok Sanayide Çelikçilerde Kalıpçılarda Asgari Ücrete Günde 10-11 Saat Sigortasız Yıllık İzinsiz Tazminatsız Çalıştırıp İşçinin Emeğini Gasp Ediyorlar Nerde Bu Devlet Daha Beter Olsun Hepsi İflas Etsin İnşallah Allah Kimsenin Hakkını Kimsede Bırakmasın . !
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Üretim yoksa ülkede dolar altın yabancı para tavan yapar...üretim olsaydı gidip dışardan ürün almaya gerek kalmazdı paranda değerli olurdu...üretim olmayınca dışarda üretilen ürünler artık ihtiyaç haline gelince mecbur alıyorsun dışarda da TL değil dolar geçer onun için dolar artmıyor TL düşüyor..yani üretim eşittir ülkenin gücü...senin zaten ülkede urettigin ürünün yarı mamuld dışardan geliyor yine pek bir şey degismiyor...üretim yoksa batmaya mahkumsun..köprü stat yola bahceyla ülke bir yere varamiyor kimse bu ülkede bahçe çok yol iyiymiş deyip bakmıyor
    Cevapla
  • Ben ben 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet her türlü fedakarlığı yapıyor bizim doymaz iş dünyası hala ağlıyor yatırım yapmak istihdam alanı açmak özel sektörün işi ama onlar dolardan ve faizden geçinmeye alışmışlar bırakmıyorlar
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    yavrum ihracattan bahsediyor, maraşta üretilen ürünlerin mısır piyasasına girdiğinden bahsediyor, ezbere konuşmayı bırakın, üreten ve dışarıya 250 milyar dolar mal satan bir Türkiye var.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    alın size başkabir ambargo yöntemi. bunlarda adam olmaz. boşuna yanaşmayın. arap ın tersi para dır.
    Cevapla
  • Hidayet Şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye karşılığında Petrol veya LNG alsın mümkün ise tabi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR