Türkiye'de üretildi! Geleceğin enerjisi hidrojen ile çalışan drone yüzde 75 yerli

Bayraktar ile insansız hava araçlarında büyük başarılara imza Türkiye, geleceğin petrolü olarak nitelendirilen hidrojen ile çalışan drone üretmeyi başararak savunma alanında yeni başarılar için gün sayıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 28.06.2022 13:09 GÜNCELLEME 28.06.2022 13:09 EKONOMİ
Türkiye'de üretildi! Geleceğin enerjisi hidrojen ile çalışan drone yüzde 75 yerli
Türkiye'de üretildi! Geleceğin enerjisi hidrojen ile çalışan drone yüzde 75 yerli

Türkiye'de hidrojen yakıtla çalışan bir drone prototip üretildi. Yüzde 75 yerlilikle üretilen minik hava aracının, hidrojen yakıt pilleri de yerli. Hidrojen enerjili yakıt pilleri lityum bataryalardan 10 kata kadar daha fazla enerji üretebiliyor. Şimdiden birçok yerli firma bu pillere talip.

Üretilen prototip 23. Dünya Hidrojen Enerjisi Konferansı'nda sergilendi. Büyük ölçekli ve hidrojen enerjili drone, başta savunma olmak üzere birçok alanda aktif olarak kullanılacak. Özellikle enerji sektöründe de aktif şekilde kullanılacak drone, güneş panelleri ve rüzgar türbinlerine sahip geniş alanlara yayılan elektrik şebekelerindeki hataların tespitini kolaylıkla yapabiliyor.

Ayrıca son yıllarda tarımda ilaçlama ve gübreleme işlerinde kullanımına başlanmasıyla hacimleri büyüyen insansız hava araçlarında hidrojen yakıt pillerinin kullanılması çok uzun sürelerde çalışma imkanı sağlıyor.

HİDROJEN YAKIT PİLİNİN YÜZDE 75'İ YERLİ

Hidrojen enerjisi teknolojileri ve yakıt pilli üretimi yapan, ODTÜ TEKNOKENT'te faaliyet gösteren TEKSİS İleri Teknolojiler Limited Şirketinin Genel Müdürü Hüseyin Devrim,  muhabirine yaptığı açıklamada, insansız hava sistemleri ve yakıt pillerinin dünyadaki ileri teknolojiler arasında yer aldığını söyledi.

Devrim, birçok sektörün envanterine giren insansız hava araçlarının farklı yakıt türlerini kullanabildiğini ancak hidrojen enerjili yakıt pillerinin kullanıcılara bir çok avantaj sunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Hidrojen yakıt pilli dronlarda hidrojen gazını verdiğimizde hidrojen yakıt pillerine gidiyor. Buradan elektrokimyasal reaksiyonlarla elektrik enerjisi üretiyoruz. Hidrojen yakıt pilleri, bataryalarla kıyaslandığında havada kalma süresini çok daha uzun kılıyor. Havada kalma süresinin uzunluğu ile enerji, savunma ve tarım sektöründeki kullanıcılara birçok fayda sağlarken, iş yapış modellerinde verimliliği büyük oranda artırıyor. Hidrojenin esprisi, reaksiyona girdikten sonra atık olarak karbon çıkartmıyor olması. Tertemiz su buharı bırakıyor. Bu tür ürünler yeni gelişen teknolojileri içerdiği için fiyatları diğer teknolojilere göre yüksek ancak çalışma süresinin uzunluğu ve çevreye duyarlılık gibi özellikleri, benzerlerinden bir adım öne çıkmasını sağlıyor."

BİRÇOK FİRMA ŞİMDİDEN YERLİ HİDROJEN YAKIT PİLİNE TALİP

Hüseyin Devrim, şimdiden yüzde 75 yerliliğe sahip hidrojen yakıt piline birçok yerli firmanın talip olduğunu söyledi. Hidrojenin depolandığı tankların da dış etkilerden etkilenmeyen özel bir teknolojiye sahip olması birçok firmanın dikkatini çekmesine neden oldu.

KAYNAK : AA
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • haca 2 yıl önce Şikayet Et
    kutlesel olarak mi %75i yerli, herseyi hazir aliniyor, etrafina plaka gecirince mi %75 yerli oluyor ? VEstel var onlar bile bu kadar iddiali degil. Yalan dolanla al sat yapmaya calisiyor ODTU
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR