Gazprom, LNG'de de ruble ile ödeme talep edecek

Gazprom, boru hattı ile Avrupa ülkelerine ilettiği sıvılaştırılmış doğalgazda da ruble ödeme istemeye hazırlandığı iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2022 22:55 GÜNCELLEME 06.07.2022 03:42 EKONOMİ
Gazprom, LNG'de de ruble ile ödeme talep edecek
Gazprom, LNG'de de ruble ile ödeme talep edecek

Rusya’nın devlete ait doğalgaz şirketi Gazprom, Interfax haberine göre boru hattı ile Avrupa ülkelerine ilettiği doğalgazın yanı sıra sıvılaştırılmış doğalgazda da ruble ödeme istemeye hazırlanıyor.

Dünya'dan Hilal Sarı'nın, Rus haber ajansı Interfax'a dayandırdığı haberine göre, Gazprom’un kıdemli yöneticilerinden birinin kaynak gösterildiği haberde, önerinin Gazprom’un birim yönetici yardımcısı Kirill Polous tarafından yapıldığı aktarıldı.

Rusya geçtiğimiz hafta Batı ittifakının yaptırımlarına misilleme olarak Shell’in yanı sıra Japon Mitsui ve Mitsubishi’nin de toplamda yüzde 50’ye yakın hissesinin bulunduğu Sakhalin-2 LNG tesisindeki operasyonlara el koymuştu. Rusya küresel LNG tedariğinin yüzde 8’ine denk gelen yıllık 40 milyar metreküp sürep soğutulmuş doğalgaz üretimi yapıyor ve bu üretimin büyük bir kısmı Shakalin-2 ile Rusya’nın en büyük LNG tesisi Yamal LNG’den geliyor.

İspanya önemli LNG alıcılarından

Boru hattı doğalgaz satışlarının aksine, Rusya’nın LNG satışlarının büyük bir kısmı Asya’ya. Avrupa’da ise İspanya Rus LNG’sinin en önemli alıcılarından. Rusya 2021 yılında LNG ihracatından 7,3 milyar dolar gelir elde etti. Boru hattı doğalgazından elde ettiği ihracat geliri ise 55,5 milyar dolardı.

Avrupa'da fiyatlar yüzde 10 yükseldi

Haberin ardından Avrupa gösterge doğalgazı TTF yüzde 10’a yakın yükselişle 163 Euro/mwh düzeyini de aştı.

Doğalgaz fiyatlarındaki yükselişte Norveç’te enerji sektörü çalışanlarının grevi de etkili. Grevin Norveç’in doğalgaz üretimini yüzde 13 oranında düşürmesinden endişe ediliyordu.

KAYNAK : Dünya
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Doğu-Batı 1 yıl önce Şikayet Et
    İhracat yapan bizim iş adamlarımıza önemle duyurulur. Biz de ihracatımızı TL. ile yaparsak paramıza değer kazandırırız. Hâlâ bunu anlayamıyoruz.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR