Bakan Karaismailoğlu: Osmangazi Köprüsü'nden araç geçişinde rekor kırıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "4 Temmuz'da 43 bin 301 aracın kullandığı Osmangazi Köprüsü'nden 8 Temmuz'da yani arife günü toplam 80 bin 624 araç geçişi ile rekor kırıldı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nden de 8 Temmuz'da 14 bin 275 aracın köprüyü kullandığı belirlendi." dedi.
ABONE OLUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye'ye katma değer katan projeleri bir bir hayata geçirdiklerini belirten Karaismaioğlu, bu projelerin arasında 1915 Çanakkale ve Osmangazi köprülerinin yer aldığına işaret etti.
'KÖRFEZ 6 DAKİKADA GEÇİLEBİLİYOR'
Osmangazi Köprüsü'nün, İstanbul'u Ege'ye bağlayan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli kesimini oluşturduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, köprünün 1 Temmuz 2016'da tamamlanarak hizmete açıldığını anımsattı.
Karaismailoğlu, "Körfezi otomobil ile mevcut yolu kullanarak geçmek 1,5 saat, feribot ile geçmek ise 45 ila 60 dakika sürüyordu. Yoğun günlerde bekleme süresi saatleri buluyordu. Artık, Osmangazi Köprüsü'yle körfez 6 dakikada geçilebiliyor" ifadelerini kullandı.
4 Temmuz'da 43 bin 301 aracın kullandığı Osmangazi Köprüsü'nün garanti karşılama oranının yüzde 108 olduğunu bildiren Karaismailoğlu, şunları söyledi:
"5 Temmuz'da 43 bin 492 araç geçişi ile garanti karşılama oranı yüzde 109, 6 Temmuz'da 49 bin 453 araç ile garanti karşılama oranı yüzde 124 olarak gerçekleşti. 7 Temmuz'da 64 bin 296 araç Osmangazi Köprüsü’nden geçiş yaptı.
Garanti karşılama oranı da yüzde 161 seviyesine yükseldi. Arife günü, yani 8 Temmuz Cuma günü, araç hareketliliğinde ciddi oranlarda artış yaşandı. Toplam 80 bin 624 aracın köprüyü kullandığı belirlendi. Garanti karşılama oranı ise yüzde 202'lere çıktı. Son 6 ayda ortalama 46 bin araç Osmangazi Köprüsü'nü kullandı.
SAATLER SÜREN FERİBOT KUYRUĞU SONA ERDİ
Çanakkale Boğazı'nda tarihte ilk kez kesintisiz karayolu bağlantısını sağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü ile boğaz geçiş süresi de 6 dakikaya indi. Tatil dönemlerinde körfezdeki benzer görüntüleri Çanakkale'de de görüyorduk. Saatler süren feribot çilesi, 1915 Çanakkale Köprüsü ile sona erdi.
4 Temmuz'da 7 bin 31 araç Çanakkale Köprüsü'nden geçiş yaparken, 8 Temmuz'da 14 bin 275 araç köprüyü kullandı. Ülkemize katma değer katan bu projemiz de tıpkı Osmangazi Köprüsü'nde olduğu gibi garanti karşılama oranlarını yakalayacak"
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtHer şekilde zaten devlete vergi veriyorlar tekrar okuyunBeğen
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtBayram yoğunluğu nedeniyle garanti aşılmış. İnşallah normal zamanda da aşılır da devlete vergi öderler.Beğen Toplam 1 beğeni
-
En iyi asi 2 yıl önce Şikayet EtDevletin köprü değil reklam yapıyoruz.devketinse niye para vergi veriyoriz hiç para çıkmayacak değil 6 yıl sonra kara geçti deniyor 6 yikdr neden para ödüyoruz..200 TL geçen 300 TL her geçen ek olarak devlet neden 35dokar artı KDV ödüyor..soru çok halk anlamaz bilen bilirBeğen Toplam 4 beğeni
-
BayrampaşA 2 yıl önce Şikayet EtBirde yazabilsen kim bilir daha neler anlatacaksın...Beğen Toplam 3 beğeni
-
Ali 2 yıl önce Şikayet EtArkadaş feribot sahibi galibaaBeğen Toplam 2 beğeni
-
temel 2 yıl önce Şikayet Etbir seyi alan o riski alir devlet niye garanti veriyor iki uc kati gecti mi fazla vergi mi verecekler sanki her seye garanti verilmez ayni dolar da gibi dolar cikti mi garanti verdigin zaman o giden paralar halkin parasi her seye garanti olmazBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ali 2 yıl önce Şikayet EtFiyat makul olursa garantiyi karşılar feribot sahiplerini zengin etmekten kurtuluruzBeğen Toplam 9 beğeni