Akkuyu NGS'nin 4. ünitesi için yeni parça üretildi!

Türkiye'de inşa edilen ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için ekipman üretimi çalışmaları sürüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.07.2022 16:56 GÜNCELLEME 22.07.2022 16:56 EKONOMİ
Akkuyu NGS'nin 4. ünitesi için yeni parça üretildi!
Akkuyu NGS'nin 4. ünitesi için yeni parça üretildi!

Son olarak Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un makine yapım bölümü Atomenergomash bünyesindeki AEM-Technology A.Ş’nin Volgodonsk'taki şubesi Atommash’da santralin 4’üncü ünitesinin reaktör basınç kabının tabanı üretildi.

Reaktör basınç kabı tabanı operasyonu iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. Öncelikle boru şeklindeki dövme demir, Atommash’ın ısı ve presleme alanında açıldı. İkinci aşamada, tabana şekil verildi. 64 ton ağırlığında ve 300 mm kalınlığındaki yuvarlak ham parça, üç aşamalı olarak 6 saat boyunca 1020 derece ısıya tabi tutuldu. Ardından levha, bir vinç yardımıyla pres makinesine gönderildi. Reaktör basınç kabının tabanı, gücü 10 bin ton olan pres makinesinde yapılan işlemle oluşturuldu.

Birinci sınıf güvenlik ekipmanı olma özelliği taşıyan reaktör, içine çekirdek ve iç kısımların yerleştirildiği eliptik bir tabana sahip dikey silindirik bir gövdeden oluşuyor. Reaktörün tepesi, kurulu mekanizmalar, kontroller, reaktör koruması ve reaktör içi kontrol için sensör kablolarının çıkışını sağlayan branşman borularını barındıran bir kapakla hava geçirmez şekilde kapatılıyor.

Türkiye’de inşa edilen Akkuyu NGS, nükleer endüstride “Yap-İşlet-Sahih ol" modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor. Proje artırılmış güvenlik ve geliştirilmiş teknik ve ekonomik özellikler taşıyan "3+" nesil Rus VVER reaktörlerine sahip dört güç ünitesini içeriyor. Santralin tasarımı ve inşaatı Rusya Devlet Kurumu Rosatom’un Mühendislik Bölümü tarafından yürütülüyor. NGS’deki her güç ünitesinin kapasitesi 1200 megavat olacak.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un makine yapım bölümü olan Atomenergomash A.Ş.'nin bünyesinde 2007 yılında kurulan AEM-Technology Anonim Şirketi ise, enerji mühendisliği alanında önde gelen Rus şirketlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Şirketin yapısı, deneyimli tasarımcılar ve teknoloji uzmanlarından oluşan bir mühendislik merkezinin yanı sıra, Petrozavodsk'ta 'AEM Technology' A.Ş. “Petrozavodskmash” şubesi ve Volgodonsk'ta 'AEM Technology' A.Ş. “Atommash” şubesi olmak üzere iki üretim sahasını içeriyor.

KAYNAK : İHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • dede 1 yıl önce Şikayet Et
    bu barçaları demir çekme turkıyede yapabılır buyuk para kazana bılıriz teknolojğ tırasferı ve satğş süper olur hemen harekete geçılmelğ
    Cevapla
  • RTE 1 yıl önce Şikayet Et
    Arjantin ,Mısır,BAE v.b ülkeler bile nükleer enerjiye yatırım yapıyor.Bizim 10 Reaktöre daha ihtiyacımız var.İnşallah en kısa zamanda yaparlar
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Gelişmiş ülkeler , ABD , Almanya , İngiltere , Fransa , Japonya yıllar boyu nükleer enerji santrallerinden yararlandılar , Geç kalmış değiliz , Bizim de enerjimiz herdaim üretiliyor olacak .
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    bizimkiler toryum santralleri üzerinde calışılıyor cep santraller
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR