Taze incir ihracatında hedef 100 milyon dolar

Düşük kalorisiyle diyetlerde de tavsiye edilen vitamin deposu taze incirde hasat başlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 25.07.2022 12:35 GÜNCELLEME 25.07.2022 12:59 EKONOMİ
Taze incir ihracatında hedef 100 milyon dolar
Taze incir ihracatında hedef 100 milyon dolar

2022 yılında taze incir ihracatında ise 100 milyon dolar hedeflendiği belirtildi. Alternatif tıpta ilaç yerine kullanılan incirin, kalp sağlığının korunmasından kan şekeri yönetimine, sindirimin düzenlenmesinden vücut hücrelerinin yenilenmesine, kan basıncının dengelenmesinden kilo kontrolüne pek çok faydası olan bir meyve olduğunu dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, vatandaşları sezonunda inciri taze olarak, sezon sonrasında ise kuru olarak tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

2021 yılında Türkiye’nin taze incir ihracatından 70 milyon dolarlık döviz geliri elde ettiği bilgisini paylaşan Uçak, “Taze incir ihracatımızın 60 milyon dolarlık büyük dilimi Bursa siyah incirinden elde edildi. Sarılop incirinin ihracatı ise;10 milyon dolar oldu. Taze incir ihracatımız 2021 yılında yüzde 17’lik artış gösterdi. 2022 yılında 100 milyon dolar taze incir ihracatı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

EN ÇOK ALMANLAR TERCİH ETTİ

Türkiye, 2021 yılında 40 ülkeye Bursa Siyahı taze incir ihraç ederken, ilk sırada 27 milyon dolarlık taleple Almanya yer aldı. Hollanda’ya 5,8 milyon dolarlık Bursa Siyahı ihraç edilirken, İngiltere’de 5,1 milyon dolarlık taleple üçüncü sıraya adını yazdırdı.

Sarılop ihracatında Rusya Federasyonu 3,1 milyon dolarla zirvede yer alırken, Almanya’dan 2,3 milyon dolarlık sarılop talebi geldi. Hollanda ise 866 bin dolarlık sarılop ithal ederek üçüncü ülke oldu. Sarılop ihraç ettiğimiz ülke sayısı 39 olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan, sarılop incir için hasat tarihi 25 Temmuz olarak belirlenirken, sarılop taze incirin ihracatına 26 Temmuz’dan itibaren izin verilecek. Siyah incirde kesim tarihi 27 Temmuz, ihraç tarihi ise 28 Temmuz olarak belirlendi.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    iç pazarı siyasiler asla düşünmez. boşuna yorum yapmayın. inciri alırsın 30 40 dan en az.
    Cevapla
  • ASGARİ ÜCRETLİ. 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes kendi bağ bahçesinden eksin yesin bağı bahçeyi satıp büyük şehirlerde ev araba eşya alanlar o aldıklarını yesin .
    Cevapla
  • emekçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden yiyemediğimiz belli oldu,hakketen bu dünya batılı zenginlere güzel.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    İhracat karşıtları dışarı satım olmadan dış alım nasıl olacak. Petrol, dogalgaz, yağ ve diğerleri nasıl alınacak. Yabancıya konut satılarak mı
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Yurdum insanı yabancıya fabrika, arsa, konut, arazi satılmasına karşı olmaz, yumurta, incir, domates, satışına karşı çıkar. Ülkeyi sat ama tarım ürünü satma anlayışı. Çok garip.
    Cevapla
  • Musti 1 yıl önce Şikayet Et
    misafir adlı yorumcu haklı olabilirsin söylediklerin mantıklı. Lakin kripto para alanlar çiftçi değil. Ülkeye para getireni yine de takdir edelim derim.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet, yurdunun insanı dövize talip oldukça, yabancıda kendi ülkesinde alamadığı 1 oda parası ile gelir ülkende rezidans alır. Hem alır hemde ülkeni sömürür. İhracat dan kazanacağını düşünüyorsun. Kripto para vurgunu ile ülkenden ne kadar döviz çıktı gitti. İnsan düzelmedikçe ihracat şu bu fayda etmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR