Çin'in yeni Covid-19 kısıtlamaları elektronik ürünlerin tedarikini zora sokuyor

Çin'in 'Sıfır Covid' politikası kapsamında Shenzhen şehrinde aldığı yeni kısıtlamalardan sonra Apple'ın tedarikçisi olan Foxcoon ile birlikte Huawei ve ZTE gibi teknoloji devleri üretimi azaltmak zorunda kalırsa fiyat artışları yaşanabilir.

ABONE OL
GİRİŞ 25.07.2022 16:33 GÜNCELLEME 25.07.2022 16:45 EKONOMİ
Çin'in yeni Covid-19 kısıtlamaları elektronik ürünlerin tedarikini zora sokuyor
Çin'in yeni Covid-19 kısıtlamaları elektronik ürünlerin tedarikini zora sokuyor

Yaklaşık 18 milyon kişilik bir teknoloji merkezi olan Shenzhen şehri Pazar günü 21 yeni COVID-19 vakasının tespit edildiğini bildirdi.

Vaka sayıları küresel standartlara göre düşük olsa da, geçen haftadaki artış, yerel yetkilileri merkezi hükümetin salgınları ortaya çıkar çıkmaz kontrol altına almaya yönelik “Sıfır Covid” politikasına uymak için teyakkuza geçirdi.

İddialara göre Çin'in Shenzhen şehrindeki yetkililer, iPhone'un anakart üretici Foxconn dahil 100 büyük şirkete COVID-19 ile savaşırken "Kapalı Döngü" sistemler kurmalarını söyledi.

 “Closed Loop” yani “Kapalı Döngü” ile döngünün içinde bulunan her kim olursa olsun, döngü dışından biriyle teması yasaklanıyor. Bu yasak kapsamında dışarda sürekli bekleyen ve geceleri devriye gezen polis ekipleri ile sert önlemler alınıyor. Hatta araç kullanırken cam açılması bile yasak. Bu sistem dışına çıkan kişilere güvenlik güçleri sert müdahalelerde bulunuyor ve kişiye ağır cezalar veriliyor.

TEKNOLOJİ DEVLERİ ÜRETİMLERİ KISARSA ELEKTRONİK ÜRÜNLERDE FİYAT ARTIŞLARI YAŞANABİLİR

Bu iddia henüz hiçbir firma tarafından doğrulanmadı. Ancak "Kapalı Döngü" içerisinde yer alan elektronik cihaz üreticileri kısıtlama kapsamında çalışan sayısını ve üretimi azaltmak zorunda kalıyor. Çünkü "Kapalı Döngü" kapsamında giriş ve çıkışların en aza indirilmesi gerekiyor. Bu nedenle elektronik ürünlerinin tedarikinde azalma ve fiyat artışı bekleniyor.

Apple tedarikçilerinden Foxconn, şimdilik Shenzhen tesislerindeki operasyonların normal bir şekilde devam ettiğini ve güvenli üretim sağlamak için hükümet yönergelerini izleyeceğini söyledi. Eğer Foxconn üretimi yavaşlatırsa Apple ürünlerine yeni zamlar gelebilir.

Çin'in ekonomik merkezi Şanghay'da da Nisan ve Mayıs ayındaki karantina sırasında fabrikalar "kapalı döngü" kısıtlamaları altında üretim yapmaya devam etti. Ancak işletmeler düzenlemelerin çok sayıda zorluk oluşturması nedeniyle büyük zorluklar yaşadı.

Shenzhen'da şehir genelinde işyerlerinin tamamen kapatılması veya sokağa çıkma yasağı gibi sert kısıtlamalar henüz getirilmedi. Ancak yüksek risk altında olduğu tespit edilen konutlar ve binalar karantina altına alındı. Ayrıca birçok ofis, restoran ve kamusal alanda 24 saat içinde alınmış negatif COVID-19 testi talep edilmeye başlandı.

KAYNAK : Reuters
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten Fiyatlar uçmuş yine Zam peşindeler.
    Cevapla
  • Bahce 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bahane arıyorlar zam yapmak için.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR