Abdülhamid Han sondaj gemisinde tarih belli oldu! Görev yerini Başkan Erdoğan açıklayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Abdülhamid Han sondaj gemisi, Karadeniz gazı ve elektrik-doğal gaz faturalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
ABONE OLEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Haber Global ekranlarında yayınlanan Siyaset Özel programında canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Dönmez, Abdülhamit Han sondaj gemisi, Karadeniz gazı ve faturalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Dönmez, "Abdülhamid Han sondaj gemisini 9 Ağustos'ta Mersin'den ilk görev yerine uğurlayacağız" ifadelerini kullandı.
Bakan Dönmez açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
KARADENİZ GAZI AÇIKLAMASI
İthal ettiğimiz gaz fiyatları ile mukayese ettiğimizde Karadeniz gazının o fiyatlara göre daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. Hem bizim vatandaşlarımızın aile bütçelerine yansıyacak demektir hem de milli bütçemize yansıyacak. Hem vatandaşımız kazanacak hem de devletimiz kazanmış olacak.
ABDÜLHAMİT HAN SONDAJ GEMİSİ İLK GÖREVİNE ÇIKIYOR
Filomuza dördüncü bir kardeş geldi. Abdülhamit Han derin sondaj gemisi. Abdülhamid Han sondaj gemisini 9 Ağustos'ta Mersin'den ilk görev yerine uğurlayacağız. Bir aksilik çıkmazsa Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Mersin Taşucu’ndan ilk görev yerine uğurlamış olacağız. Görev alanı ise kendi deniz yetki alanlarımız içerisinde olacak. Yeri de inşallah Cumhurbaşkanımız açıklayacak.
İLK DEFA TÜRKİYE KULLANACAK
Bu gemi 7. nesil. Hiç kullanılmamış bir gemi, ilk defa biz kullanacağız. Doğu Akdeniz'de 2 ve 3 boyutlu epey bir sondaj yaptık. Potansiyeli en yüksek alanlar şu anda değerlendiriliyor. 1-2 hafta içerisinde onlardan birine karar verilecek. İlk başladığımızda bu işi biz de yeni yeni öğrenmeye başlamıştık. Yabancı uzmanlardan destek alıyorduk. Şu anda gemilerimizde çalışanların 3'te 2'si neredeyse yerli. Bu gemiler tek başına bir şey ifade etmiyor. Aslında çoğu kere yerinde sabit durmak üzere tasarlanıyor. Zaman zaman yabancı firmalardan destek aldığımız da söz konusu. Ancak pek çok ülkeye ve şirkete göre yerli kaynak ve yerli tedarikçi kullanma oranımız da çok yüksek.
DOĞAL GAZ AÇIKLAMASI. İNŞALLAH BÖYLE BİR PROBLEMİMİZ OLMAYACAK
Önce malın bulunabilirliği çok önemli. Olmayan mal, en pahalı mal. Bizim ana tedarikçilerimiz Rusya, Azerbaycan, İran. Yeni dönemde biten kontratları yeniliyoruz. Arz güvenliğimizi sağlama almaya çalışıyoruz.
Avrupa da fiyattan çok gaza erişimi öncelik almış durumda. Bizim Tuz Gölü'nde depomuz var, tamamını doldurduk. Silivri'deki depomuzun da yüzde 82'si dolu, inşallah yıl sonuna kadar tamamı dolacak. 6 milyar metreküplük doğalgazımız var. Tedarikçiler sevkiyat programlarına uyduğu müddetçe inşallah böyle bir sorunumuz olmayacak.
FATURALAR
Kışın yine hap piyasalarda doğalgaz toptan satış fiyatlarının artacağı yönünde öngörüleri var. Geçen sene de aslında benzer fiyat artışlarıyla karşılaştık ama hazinemizden karşıladık. Elektrik faturalarında yüzde 50 oranında devlet desteği söz konusu. Aynı oranda 500 lira ödenen doğalgaz faturasının gerçek maliyeti 2 bin lira. Doğalgazın yüzde 75'ini sübvanse ediyoruz.
İSRAİL İLE İLİŞKİLER
İsrail'le ilişkilerin sorulması üzerine ise Bakan Dönmez, "Özellikle İsrail'deki yeni hükümet döneminde başlayan bir diyalog söz konusu. Enerji Bakanlığı ile temaslarımız devam ediyor. Pozitif bir ilişki var. İlk fırsatta ziyaret planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Dönmez, AB ile Azerbaycan arasında Avrupa'ya daha fazla doğal gaz gönderilmesi için imzalanan mutabakat zaptının hatırlatılması üzerine ise, "TANAP'ın kapasitesi iki katına çıkartılabilecek durumda. Yıllık 16 milyar metreküp doğal gaz 31-32 milyar metreküpe kadar çıkacak. Bunun için bazı kapasite artırma yatırımlarına ihtiyaç olacak. Kaynak tarafında kaynağın geliştirilmesi gerekiyor. Bunlar için bir miktar süreye ihtiyaç var. TürkAkım ve TANAP'ta aktif olarak yer aldık. Hem kendi arz güvenliğimiz hem de Avrupalı komşularımızın arz güvenliğine bugüne kadar katkı sağladık. İmkanlar el verirse bu süreçte yine yer alırız." diye konuştu.
-
İstanbullu 2 yıl önce Şikayet EtLOZAN ANLAŞMASI BAŞARI diyorlar, Cumhuriyet artığı vatan hainleri, LOZAN da siz, misakı milli sınırlarımızın çok büyük kısmı olan toprakları TRAKYA, IRAK, SURİYE, LİBYA, MISIR, FİLİSTİN, KIBRIS, EGE ADALARI, HALEP,MUSUL, KERKÜK, ve daha nice şehit kanı ile alınmış vatan topraklarını haçlı ordusuna altın tepside teslim ettiniz, bugün LOZAN da verdiğiniz toprakların ve kaybettiğimiz zenginliklerin acısını yaşıyoruz, LOZAN BAŞARI DEĞİL, LOZAN HEZİMETTİR,...Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hasan SGK Emekli 2 yıl önce Şikayet EtBenim sıkıntım bu ülkenin Toryum,Bor,Krom,Diaspor,Bakır, petrol,doğalgaz,Altın,NTE gibi daha sayamadığım nice zenginliğine sahip çıkmada geç kaldığımız ve her geçengün gecikmeye devam ettiğimiz içindir.Sürekli millete hayal satılıyor gerçekte ortada somut bir şey yok.5 yılda 37 den 66 ya çıkmış petrol üretimimiz çokmu fazla sizce?Bence artış değil eksiye gidiş bu rakamlar.Artışın neredeyse tamamıda mevcut rezervlerin kapasite artışından gelmiş yeni rezerv keşfi yok denecek kadar az.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hasan SGK Emekli 2 yıl önce Şikayet EtKılıçarslan kardeşim;Benim rahatsız olduğum konuyu eleştirirken cevabını da vermişsin işte.60 ila 89 li yıllarda açılıp kapatılmış 400'ün üstündeki kuyuların %99'unda petrol var devlet biliyor demişsin de neden bu kuyuların aktif edilmesi için hamle yapılmıyor ben bundan rahatsızım.Kimse bana Lozan'ı anlatmasın O bir safsata.Yok efendim 100.yılda 2023'de açabilirmişiz yok böyle birşey bizi mışıl mışıl masallarla yıllardır uyuttular hala daha uyutmaya devam ediyorlar.Yeni nesillin bu numaralara karnı tok.Ama İnşaallah bu millet 6'lı masaya mahküm olmaz aksi halde narkozla bir 100 yıl daha uyuruz.Şimdi en azından yarı baygın haldeyiz.Beğen Toplam 2 beğeni
-
ali 2 yıl önce Şikayet Etbilmediğin ve yeterli techizatın olmayan konularda yıllarca biriktirilmiş bilgileri hadi hemen işleyelim demekle olaydı keşke. evet adamlar beton atıp kapatmışlar ama bizim yetişmiş elemanımız, techizatımız,bilgimiz var mı bu şekilde kapatılan nasıl açılır neler gerekir vs. zamanla hepsi yapılacaktır. sabretmek lazım. en azından yapılacağına dair ümidimiz var. 90lı yıllarda koalisyon kim olacak sohbeti olurdu sadece. hangi bakanlığı kim yiyecek tartışılırdı.Beğen
-
gökhan 2 yıl önce Şikayet Etsuanda yaz günü 2 kişiye 70 lira fatura geliyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mehmet 2 yıl önce Şikayet Etbunu da mı cumhurbaşkanına bıraktınız, bizim köyde muhtarın yaptırdığı çeşme var acaba bu milli çeşmeyide kendilerine mi açtırsakBeğen