Dünyaya 500 yıl yetecek! Çin'den sonra en büyük rezerv Türkiye'de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Dünyada tüketilen borun yüzde 62'sini biz üretip satıyoruz. Rezervin de yüzde 72'si bizde. Belki 500 yıl tüm dünyaya yetecek rezervimiz var.' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.08.2022 17:35 GÜNCELLEME 12.08.2022 17:35 EKONOMİ
Dünyaya 500 yıl yetecek! Çin'den sonra en büyük rezerv Türkiye'de
Dünyaya 500 yıl yetecek! Çin'den sonra en büyük rezerv Türkiye'de

AAtölye'de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

TÜM DÜNYAYA 500 YIL YETECEK

Dönmez, borda Türkiye'nin üretim kapasitesinin yıllık 2,6-2,7 milyon ton olduğunu, bunun 2,5 milyon tonunun ihraç edildiğini söyledi.

Türkiye'nin bu alanda dünyada pazar payında ilk sırada olduğuna dikkati çeken Dönmez, "Dünyada tüketilen borun yüzde 62'sini biz üretip satıyoruz. Rezervin de yüzde 72'si bizde. Belki 500 yıl tüm dünyaya yetecek rezervimiz var." diye konuştu.

1 MİLYAR DOLARLIK BOR İHRACATI

Dönmez, dünyada yaklaşık 5 milyon tonluk bor tüketimi olduğuna dikkati çekerek, "Son derece kritik bir alan. Geçtiğimiz yıl 1 milyar doların üzerinde bir ihracatımız oldu. Bu sene de 1 milyar doların üzerinde bir ihracat gelirimiz olacak." dedi.

Bor elementinin kullanım alanının artırılmasının önemine değinen Dönmez, şunları kaydetti:

"Ar-Ge çalışmalarıyla bu ürünün kullanılabilirliğini artırmak istiyoruz. Mesela borda katma değerli uç ürünler üretme hedefimiz var. Bunun da ilk uygulamasını bu yıl hayata geçireceğiz. İki yıl önce temelini atmıştık. Bor Karbür Tesisi'ni bu yıl içerisinde üretime alacağız. Maden yüzde 100 zaten bizim. Burada teknolojiyi transfer ettik, Türkiye'de üretilecek. Hem iç piyasadaki talebi karşılayabileceğiz hem de yurt dışına bu ürünleri satabilir hale geleceğiz. Son ekonomi modelimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın sıkça ifade ettiği, yatırım, istihdam, üretim, ihracat dörtlüsünü tamamlayan en güzel örneklerden birisi olacak. Yatırım yapıyoruz, istihdam olacak, üretimi yapacağız ve ihracata dönük çalışacağız. Bu yıl içerisinde hayata geçirmiş olacağız."

"ÇİN'DEN SONRA EN BÜYÜK REZERV TÜRKİYE'DE"

Dönmez, nadir element rezervinde Çin'den sonra en büyük rezervin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyada adı konmamış bir mücadele 'savaş' varsa bu da nadir elementlerle ilgili yaşanıyor. Çünkü paranız da olsa alamayacağınız nadirlikte elementler mevcut. Altına erişebiliyorsunuz, evet pahalı ancak erişim var. Dünyada daha az bulunan, altından daha değerli elementler var. Son keşfimizle birlikte, Çin'den sonra tek sahada ikinci büyük nadir element rezervi keşfettik. Neredeyse 700 milyon tonluk bir cevherden bahsediyoruz. Bunun hepsi net üretim değil. Cevheri alıyoruz işliyoruz. Bundan 570 bin ton civarında cevheri işleyeceğiz, belirli kalemlerde ve miktarlarda bazı ürünleri elde edeceğiz."

Bu kapsamda laboratuvar çalışmalarının Türkiye'de gerçekleştirildiğine işaret eden Dönmez, "Bu yıl içinde pilot tesisimizi tamamlayacağız. Bunun da hazırlığını şu an yapıyoruz. Lityumda da benzer uygulamamız vardı. Eskişehir Beylikova'da nadir elementlerden biri olan lityumu üretiyoruz. e-mobiliteden bahsediyorsak, bunun içinde lityum, küçük hacimlerde yüksek miktarda elektriği depolamada kullanılan bir element. Başka elementler de var ancak lityum bir çok açıdan avantajlı. Lityumda da bir hamlemiz var. Pilot üretime geçmiştik, seri üretimde de yıllık 600 ton kapasiteye ulaşacağız. İlk etapta ithalatın yarısını yerlileştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 158 TÜMÜ
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Sınavlarda Parağraf sorularını boşu boşuna sormuyorlar demekki. Okuduğunu anlamayan genclik için iki kat daha arttırmak lazım. yoksa böyle bir yere varamayız.
    Cevapla
  • mmed 1 yıl önce Şikayet Et
    verme kardeşim 1 milyar usd için madem önemli işleyip yüksek fiyata satalım
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok zekisiniz. bunu Tübitak düşünemiyordu , iletelim hemen.
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    ham madeni niye satıyorsun onunla övünüyorsun işle sat sende bi işe yaramassın boşuna koltuk tutma
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Madem en büyük rezerv bizde neden fiyatı biz belirliyemiyoruz bedava veriyoruz 1 milyar dolar neki adamlar petrolde neler yapıyor
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    çinden sonra en büyük rezerv bizdeyse yüzde 72 si nasıl bizdeoluyor yüzde 72 si bizdeyse çinden sonra nasıl oluyoruz bunu biri açıklaybilirmi
    Cevapla
  • M. Engin Karatay 1 yıl önce Şikayet Et
    Okuma aliskanligi olmayan klasik Türk, yazinin tümünü okumazsan böyle yorum yaparsin.
    Cevapla
  • Aziz 1 yıl önce Şikayet Et
    Nadir element'ten bahsediyor. Bor ise %72.
    Cevapla
  • Mete han 1 yıl önce Şikayet Et
    Bor degil nadir element dedigi çin den sonra en buyuk rezerv dedigi lityum yapımında kullanılan
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Murat düzgün oku cahil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR