Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı

Türkiye’de fıstık üretiminin önde gelen illerinden Gaziantep’te fıstık bahçeleri boz fıstık hasadının başlamasıyla hareketlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.08.2022 02:48 GÜNCELLEME 13.08.2022 02:49 EKONOMİ
Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı
Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı

Fıstığın anavatanı Gaziantep’te “Yeşil altın” olarak adlandırılan boz fıstığın hasadı başladı.

Fıstık bahçelerinin yolunu tutan işçiler 40 dereceyi aşan sıcak hava altında olgunlaşan fıstıkları dallarından tek tek topluyor. Dalından koparılan Antep fıstıkları, ağacın altına serilen çadırlara döküldükten sonra traktörlerle kavlatma tesisine gidiyor.

Tesislerde temizleme, kırma ve kavlama işleminin ardından tüketime hazır hale gelen fıstıklar, satış için fıstık haline taşınıyor. Normal Antep fıstığına göre hasadı daha erken yapılan boz fıstık, baklava, çikolata, tatlı ve yemeklere konuluyor.

Üreticiden taban fiyat çağrısı

Rekoltenin ve boz fıstık fiyatının düşük kalmasından dolayı Barak Ovası’ndaki fıstık üreticilerinin hasat sevinçleri kursaklarında kaldı. Hasattan umduğunu bulamayan üreticiler, yetkililere fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulanması için çağrı yaptı. Tek geçim kaynakları olan fıstığın hasadını dört gözle beklediklerini dile getiren Karkamışlı fıstık üreticisi Mert Yılmaz, kuraklıktan dolayı bahçelerden istedikleri verimi alamadığını söyledi.

Ağaçları sulayamadıkları için verimin her geçen yıl düştüğünü paylaşan Yılmaz, “Biz fıstıkta da taban fiyatı olmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız fındık için fiyatı belirledi. Fıstıkta neden taban fiyat belirlenmiyor çiftçiler olarak biz bunu çok merak ediyoruz. Oysaki fıstık barak bölgesinde çok geniş bir alan sahip. Yüzbinlerce Antep fıstığı ağacı var ama taban fiyatı yok. Şuanda fıstığın fiyatı 45-50 lira arasında gidiyor. Ancak sattığımız bu fiyat maliyetlerimizin altında kalıyor. Mazot, gübre, işçi giderleri ciddi oranda yükseldi. Ancak fıstığın fiyatı geçen yıla göre yüzde 70 civarında arttı. Fıstıktaki fiyatın geçen yıla göre yüzde 300 daha fazla olması lazım. Şuanda Antep fıstığında taban fiyatın 70 lira olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Beklediğimiz rekolteyi yakalayamadık”

Şu anda hasadı yapılan fıstığın baklavalık boz fıstık olduğunu söyleyen fıstık bahçesi sahibi Mehmet Yılmaz ise bekledikleri rekolteyi yakalayamadıklarını ifade etti. Verimin beklentilerinin altında kaldığını söyleyen Yılmaz, “Ağaçlar kuraklıktan etkileniyor. Önümüzdeki yıl da bu yıldan daha az olacak. Urfa ve Nizip’ten gelen işçiler sabah saat 7’de çalışmaya başlıyor. Fıstıklar dallarından tek tek toplanıyor. Fıstık hasat edildikten sonra devlüplere yani kavlatma tesisine gidiyor. Orada boşu ve dolusu ayrıldıktan sonra sahada 2 gün kuruyor. Kurumanın ardından Nizip fıstık haline satılmak için gidiyor. Şuandaki maliyetlerle elimize geçen parayı kıyasladığımız zaman bize bir kar kalmıyor” şeklinde konuştu.

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Yörük 1 yıl önce Şikayet Et
    Taban fiyatı hak eden domates salatalık biber patlıcan vs akdeniz bölgesi çiftcisinin mahsulü
    Cevapla
  • Birecikli 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan söylüyor, 45 - 50 arası değil 3 gündür 51 TL
    Cevapla
  • Mehmet Ali özlü 1 yıl önce Şikayet Et
    Kabak cegirdegi 80/90 arası gidiyor 50 ney 51 ney
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Altından değerli bi de taban fiyat mı istiyorlar. Nekadar aç göZlü şükürsüz okduk
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Gel sen bir gün o fıstık tarlasında çalış sonra konusalim
    Cevapla
  • Ben 1 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyi de devletten beklemeyin. Ticaret yapan siz kazanan siz ağlayan siz. Madem devlet ekecek biçecek dikim alanlarını artıracak daha sizlere ne gerek var.
    Cevapla
  • Realist 1 yıl önce Şikayet Et
    Taban fiyatı 70 olsun dükkanlar 300 den satsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR