Ekonomide yoğun hafta başladı! Tüm gözler Merkez Bankası'nda

Bu hafta hem yurtiçi hem de yurtdışında ekonomi gündemi yoğun olacak. İçeride bu hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikası kararları yatırımcıların odağında olacakken dışarda Fed'in toplantı tutanakları, Euro bölgesi büyüme rakamları ve İngiltere enflasyonu piyasanın takip edeceği önemli veriler arasında...

ABONE OL
GİRİŞ 15.08.2022 09:41 GÜNCELLEME 15.08.2022 09:48 EKONOMİ
Ekonomide yoğun hafta başladı! Tüm gözler Merkez Bankası'nda
Ekonomide yoğun hafta başladı! Tüm gözler Merkez Bankası'nda

Asya'da açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması sonrası güçlenen resesyon endişeleriyle yeni haftaya karışık seyirle başlarken, bu hafta dünya genelinde açıklanacak yoğun makroekonomik verilerde ekonomik aktivite ve enflasyona ilişkin işaretlerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Geçen hafta ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesiyle risk iştahı artarken, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin şahin açıklamaları piyasalarda dalgalanmaya yol açtı.

FED'İN YÜZDE 54 İHTİMALLE 50 BAZ PUAN FAİZ ARTIRACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

AA'nın haberine göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda söz konusu açıklamalarla Fed'in eylül toplantısında atacağı adımın büyüklüğüne ilişkin belirsizlik arttı. Buna göre, Fed'in yüzde 54 ihtimalle 50 baz puan faiz artıracağı tahmin edilirken, 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali ise yüzde 46 seviyesinde bulunuyor.

Fed yetkililerinin bu hafta yapacağı açıklamalar ve ABD'de başta perakende satışlar olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

NEW YORK BORSASI KARIŞIK SEYİRDE

Söz konusu gelişmelerle cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,73, Nasdaq endeksi yüzde 2,09 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,27 yükseldi. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya ise sınırlı düşüşle başladı.

Avrupa tarafında, geçen hafta pay piyasaları New York borsasına paralel alış ağırlıklı bir seyir izlerken, bu hafta Euro Bölgesi'nde çarşamba günü açıklanacak 2. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

EURO/DOLAR PARİTESİ 1,0250

Geçen hafta Fed'in ultra şahin politikalarından vazgeçebileceği beklentisiyle değer kazanan euro/dolar paritesi, yeni haftaya yüzde 0,1 düşüşle 1,0250'den başladı.

AVRUPA'DA PİYASALAR

Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,47, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,74, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,14 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,49 değer kazandı.

Bugün İtalya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu Avrupa'da, endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya karışık bir görünümle başladı.
Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14'te sabit bırakması bekleniyor
 

ASYA BORSALARI DALGALI

Asya borsalarında haftanın ilk gününde yoğun haber ve veri akışı ile dalgalı bir seyir izleniyor. Çin'de yıllık bazda perakende satışlar yüzde 2,7 ve sanayi üretimi yüzde 3,8 artsa da beklentilerin altında kaldı. Japonya'da açıklanan verilere göre ülke ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,2, çeyreklik bazda yüzde 0,5 büyüyerek piyasa öngörülerinin altında kaldı. Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,14 değer kazanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay seyrediyor.

BORSA İSTANBUL'DA YÜZDE 0,15 GERİLEME YAŞANDI

Yurt içinde, cuma günü gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.896,67 puana geliştiren BIST 100 endeksi, bu seviyelerden gelen kâr satışlarıyla gerileyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,15 altında, 2.864,25 puandan tamamladı.

DOLAR/TL 17,9520

Dolar/TL cuma günü yüzde 0,06 azalışla 17,9363'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,9520 seviyesinde işlem görüyor.

ALTIN FİYATLARI
Gram altın haftaya 1035 TL'den başladı. Çeyrek altın ise 1710 TL'den el değiştiriyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Ümit 1 yıl önce Şikayet Et
    Dese ne bu hafta yine dolarda indi kalktı larla birileri mutlu olacak şu doları Allah rızası için bir babayiğit çıkmadıda doları 7₺ ye düşürüp millet vatan hainlerinin düştüğü duruma davul zurna ile kutlasa ah nerde
    Cevapla
  • İsmail K. 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın her yerinde faiz artınca parası deger kaybeder gercekte budur. Öyle bir algı yapıyorlarki paralarına deger kazandırıyorlar
    Cevapla
  • ybOrhOn 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet bey... Yanlışlıkla yorumunuzu beğendim, eleştirim var size... neyse yorumun eksik tamamlayayım... faiz artınca faiz yiyicileri paralarını faize gömer ve bunlarda aslan pay organize iç ve dış yapılardır... neyse... piyasadan para çekilir ve piyasada az olanın paranın değeri artar evet... ama piyasada dolaşımda ve kenarda faizde duran paranın toplamı bir gün sonra faiz getirisi olarak gözüken fark yani karşılığı olmayan ve eşitliği bozan ve yerine basılması gereken paradan ciğerlere sigara dumanı etkisi yapar... sahte değer artışlarının peşinden gerçek çöküşler yaşanır! Tabi siz de akletmeyi değil, size "ezberletileni" sorgusuz kabul etmeyi tercih ettiğiniz için...
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz artırmak dolaşımdaki parayı piyasadan toplamak demek. Piyasada az olan şeyin değeri de artar, azalmaz. Tabi siz akletmeyi değil, size söylenenleri sorgusuz kabul etmeyi tercih ettiğiniz için...
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    sözleşmeliye katmerli vergiler geldi zaten . sıtma vergisi
    Cevapla
  • 1907 1 yıl önce Şikayet Et
    Kur korumanın sona ereceği tarih nezaman ?
    Cevapla
  • Selami 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne hikmetse ABD de fed faiz artırır fakat bizde dolar yükselir değer kazanır TL değer kaybeder.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim paramız zaten diğer bütün para birimleri karşısında değer kaybediyordu. Fed'in faiz artırmasıyla dolar fazladan değer kazandığı için makas açıldı. Denklem bu kadar basit. Abuk, sabuk çıkarımlar yapmayı bırakın. He para karşılığı algı yapan trollerdenseniz diyebileceğim tek şey kazandıklarınız burnunuzdan gelsin fitil fitil.
    Cevapla
  • selim 1 yıl önce Şikayet Et
    çünkü dolar bulmak ve dolara erişim zorlaşıyor. ticaret için dolara ihtiyaç olduğundan doğal olarak dolar artıyor.
    Cevapla
  • Fatih34 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizdeki TÜSİAD üyeleri ve onun avaneleri kredi çekip dolar alıyorlar. Bankalarda verdikleri kredilerin nereye gittiğini sormuyor. Hangi yatırımı yapıyorsun demiyor. Bankadan çekip dolara çevirip aynı bankaya kur korumalı yaptırıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR