39 yıllık mağduret giderildi: Türkiye, Boğaz geçiş ücretini 5 kat artırdı!

Türkiye, Montrö Sözleşmesi’nin kendisine verdiği haklar doğrultusunda 39 yıllık mağduriyeti gidererek Boğazlar’dan geçiş ücretini beş kat artırdı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.08.2022 08:48 GÜNCELLEME 29.08.2022 16:52 EKONOMİ
39 yıllık mağduret giderildi: Türkiye, Boğaz geçiş ücretini 5 kat artırdı!
39 yıllık mağduret giderildi: Türkiye, Boğaz geçiş ücretini 5 kat artırdı!

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanlığı'nca "Türk boğazlarından geçecek gemilerin ödeyeceği sağlık denetimi hizmeti, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti ücretlerine esas olacak Altın Frank değerinin güncellenmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre, 1983 yılında '1 indirimli Altın Frank: 0,8063 dolar' şeklinde belirlenen değer, 2022 yılında 7 Ekim 2022'den itibaren uygulanmak üzere 4,08 doları olarak güncellenmiştir" açıklaması yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin; ticaret gemilerinin Türk boğazlarında geçiş serbestisi ilkesini korunmakla birlikte boğaz geçiş rejiminin, Türkiye'nin güvenliği dikkate alınarak yeniden düzenlendiği kaydedildi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin, imzalandığı tarihten bu yana ayakta kalabilen nadir çok taraflı anlaşmalardan biri olduğu aktarılan açıklamada, "Türkiye'nin 86 yılı aşkın bir süredir tam bir tarafsızlık içerisinde ve titizlikle uyguladığı Montrö Sözleşmesi, ülkemizin yanı sıra Karadeniz'e kıyıdaş devletlerin ve üçüncü ülkelerin tümü için makul ve uygulanabilir bir çıkar dengesi oluşturmaktadır.

 

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 2'nci maddesi, Türk boğazlardan uğraksız geçecek gemilerden alınacak vergi ve harçları düzenlemektedir. Buna göre, Türk boğazlarından uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi hizmeti, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alınmaktadır. Bu ücretlerin hesaplanmasında 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi hükümlerinde belirtilen 'Altın Frank' biriminin esas alınması gerekmektedir. Ayrıca Sözleşme'nin Ek-1'inde 'Türk hükümetinin bu vergilerde ve harçlarda kabul edeceği indirimler, bayrak ayırımı gözetilmeksizin uygulanacaktır' hükmü yer almaktadır" denildi.

'ÜCRETLERİ 5 KATINA ÇIKARILMIŞTIR'

1983 yılında Türkiye tarafından alınan kararla Türk hükümetine verilen indirim yetkisine binaen ücretlerde yüzde 75'lik indirim yapıldığı ve o gün belirlenmiş olan indirimli altın frank değerinin 2022'ye kadar kullanıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aradan geçen süre zarfında, indirimli Altın Frank değerinin güncellenmesine ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmamıştır. Nitekim Türk boğazlarından geçecek gemilerin ödeyeceği sağlık denetimi hizmeti, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti ücretlerine esas olacak Altın Frank değerinin güncellenmesi kararlaştırılmıştır.

Buna göre, 1983 yılında '1 indirimli Altın Frank: 0,8063 dolar' şeklinde belirlenen değer, 2022 yılında 7 Ekim 2022'den itibaren uygulanmak üzere 4,08 doları olarak güncellenmiştir. Bu suretle halihazırda uğraksız geçen gemilerden alınmakta olan fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti ücretleri 5 katına çıkarılmıştır. Yine bu karar ile bundan böyle Altın Frank'ın sabit bırakılmaması ve belirlenen yöntem ile her yıl haziran ayı sonunda Ulaştırma Bakanlığı tarafından 1 Temmuz tarihi ile güncellenmesi kararlaştırılmıştır

 

KAYNAK : DHA
Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 150 TÜMÜ
  • Tunc 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu parayla otobana giremiyoruz adamlar koskoca gemiyle boğazdan geçiyor birde hizmet veriyorsun sağlık gibi fener hibi
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir ironi ama bizi bağlayan montro anlaşmasını unutmayalım bu bedavaliktan kurtulmak için kanal istanbula destek verelim
    Cevapla
  • Uzman 2 yıl önce Şikayet Et
    En az 50 dolar olmalıydı tekrar düzenleme getirilsin
    Cevapla
  • Türk oğlu Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Süveyş kanalı geçiş ücretleri Süperler: Uzunluğu 274,32 metre ile 294,44 metre arasında olup maksimum kiriş uzunluğu 32,61 metreyi geçmeyenler için 50,000 dolar. Panamax Plus gemileri de dahil olmak üzere kiriş uzunluğu 42,67 metreden az olanlar için 70,000 dolar, 42,67 metre ve daha büyük kirişe sahip gemiler için 85,000 dolar.18 Şub 2021 FARKI GÖRÜN
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadaki diğer gemi geçiş kanallar doğal bir kanal değil sonradan açılan kanallar ki bu kanallar üzerinde geçiş ücretini belirleyen her hangi bir SİYASİ anlaşma yok ama bizim bogazlarimizda monrö denen bir anlaşma ile bağlıyız kusura bakmayın bu yeni bir olay değil ki bu hükümetle ne alakası var bu anlaşmayı bir okuyun hangi şartlarda bize dikte edilmiş ve bugün kanal istanbulun niçin gerekli olduğunu düşünün ona göre kıyaslama yapın lutfen
    Cevapla
  • Cüneyt Şahin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadae bilgi paylaştın madem , o rakamin tona başı olduğunu da bilmen gerkirdi i İsine gelmeyen bilgileri paylaşmıyor musun, yoksa bilerek paylaşamamak işine mi geliyor ...?
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarifemiz uygun olsun , Keza devletler arası ilişkilerde mütekabiliyet esastır . Mısır devletinin uyguladığı tarifeye mütekabiliyet tarifesi uygulamalıyız . İndirim yaparlarsa biz de yaparız .
    Cevapla
  • Geminin tonajı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ücretler geminin tonajına göre alınıyor. 2019 tarihli bir haberde geçen bilgi doğru ise o tarihlerde Boğazlar’dan geçen gemiler ortalama 3 bin 400 dolar ödüyormuş. Bundan sonra gemi başına ortalama 17.000 dolar gelir elde edeceğiz demektir . Ücret geminin tonajına göre olduğu için gemi sayısından daha önemlisi toplam tonajın artması. Son yıllarda daha yüksek tonajlı gemiler üretiliyor. Sıkıntı yok. Gelirimiz 5 katına çıktı.
    Cevapla
  • Fehmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar zam yapılsa da diğer boğazlara göre bizde çok ucuz kalmış
    Cevapla
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz kurtuluş savaşını cephede kazandık masada kayıp ettik.Cephedeki başarıyı masada diplomasiyle perçinleyemedik kanımızla aldığın topraklar elinden kayıp gitti. Ondan sonra meis adasında horoz öter Antalya kaştan duyarsın.Yok o zamanki şartlar kötüydü düşmanında savaşacak durumu kalmamıştı ama masada kazanmayı bildiler.Mötürü anlaşmasıda o zamanki balıkçı teknelerine göre antlaşma yapıldı şimdiyse dev kargo gemileri ve savaş gemileri var. Bu zamana kadar birbirimizle uğraşıp darbelerle zaman kayıp edip heykel yapımıyla oyalanmayıp silahımızı yapabilseydik Montrö'yü yırtar atar yeniden yazardık.
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen , Jon vaynen , Marlin Mönrö'yü anlaşma diye kakmışlar . Yüzyıl bedava geçmişler , zararı mahsup edilemez .
    Cevapla
  • Burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen maalesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR