Almanlar Karadeniz'deki doğal gaz için hesaba başladı: 'Türkiye'nin rolünü hafife almayalım'

Azerbaycan gazının Avrupa'ya ulaşmasında kilit ülke olan Türkiye, doğal gaz ticaret merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Avrupa'ya ne kadar fazla gaz gideceğine karar vermede Türkiye'nin oynayacağı rolün hafife alınmaması gerektiğini belirten Alman basını, Türkiye'nin Azerbaycan gazından feragat etmesinin Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan ne kadar gaz elde edilebileceğine bağlı olacağını yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.09.2022 17:01 GÜNCELLEME 05.09.2022 17:02 EKONOMİ
Almanlar Karadeniz'deki doğal gaz için hesaba başladı: 'Türkiye'nin rolünü hafife almayalım'
Almanlar Karadeniz'deki doğal gaz için hesaba başladı: 'Türkiye'nin rolünü hafife almayalım'

Avrupa, Rusya'nın doğal gazı kesmesinin ardından alternatif kaynaklara yöneldi. Alman basınında, "Azeri gazı Avrupa'ya ne kadar gidebilir?" başlığıyla çarpıcı bir yazı kaleme alındı.

Ankara ile Bakü arasında imzalanan anlaşmaya göre, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nda (TANAP) ek kapasitede ilk kullanım hakkının Türkiye'ye tanındığı dile getirilen yazıda, "Azerbaycan'ın Avrupa'ya gaz akışını ne kadar arttıracağı Türkiye'nin ilk tedarik haklarından feragat edip etmeyeceğine bağlı olacaktır" denildi.

ALMANLAR GÖZÜNÜ KARADENİZ'DEKİ TARİHİ KEŞFE DİKTİ: TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ HAFİFE ALMAYALIM

Avrupa'ya ne kadar fazla gaz gideceğine karar vermede Türkiye'nin oynayacağı rolün hafife alınmaması gerektiğini belirten analiz yazısında, "Esasen bunun anlamı, Türkiye'nin fazladan Azeri arzında ilk indirimlere sahip olacağı ve bunun ancak Türk alıcılar geri çevirdiğinde Avrupa'ya sunulacağıdır. Bunu yapıp yapmamaları bir dizi faktöre bağlı olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Analiz yazısında şu ifadeler yer aldı;

Birincisi, Türkiye'nin Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan ne kadar gaz elde edilebileceğine bağlı olacaktır. Geliştirme halihazırda devam ediyor ve Ankara, üretimin 2026'da yılda 30 bcm'ye ulaşabileceğini söylüyor. İkincisi, Rus gazının görünümü var. Rus arzının keskin bir şekilde düşmesiyle birlikte, Türkiye pazarı için fazlasıyla yeterli arz olacaktır.

TÜRKİYE DOĞAL GAZ TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

320 milyar metreküp doğal gaz keşfi ve bu gazın 2023 itibarıyla üretime geçmesi hedefi, Türkiye'yi gelecek 5 yıl içinde kontratı sona erecek olan 30 bcm'lik uzun dönemli doğal gaz ithalatı müzakerelerinde güçlü konuma getiriyor.

AZERBAYCAN GAZININ AVRUPA'YA ULAŞMASINDA KİLİT ÜLKE TÜRKİYE

Türkiye ile Azerbaycan arasında 26 Haziran 2012'de imzalanan hükümetlerarası anlaşmanın 7. maddesinin 8 ve 9. fıkralarına göre, TANAP'la ilgili atılacak kapasite genişletme ve arzı artırma çalışmalarında öncelik Türkiye'ye verilecek.

Söz konusu fıkralarda, "Devletler, yıllık on altı (16) milyar metreküp başlangıç hacminin üzerindeki, Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ait ve TANAP sisteminden taşınması planlanan tüm doğal gazı öncelikle Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki alıcılara teklif edileceğini kabul ederler. TANAP sisteminin yıllık otuz iki (32) milyar metreküplük başlangıç kapasitesinin üzerine genişletilmesi devletlerin karşılıklı anlaşmasına tabi olacaktır." ifadeleri yer alıyor.

Buna göre, Avrupa'nın almak istediği ek doğal gaz ve faydalanmak istediği kapasite için önce Türkiye ile anlaşılması ve Ankara'nın buna onay vermesi gerekiyor.

Toplam 1,3 trilyon metreküp kanıtlanmış doğal gaz rezervine sahip Azerbaycan'dan Avrupa'ya gönderilen gazın artırılması için ek yatırımlara ihtiyaç duyuluyor.

Güney Gaz Koridoru kapsamında inşa edilen TANAP'ın Avrupa ayağı olan TAP'ın yıllık kapasitesi 10 milyar metreküp olarak hesaplanıyor. Bu boru hattının kapasitesinin iki kat artırılması planlanıyor.

Rusya'dan yılda yaklaşık 155 milyar metreküp doğal gaz satın alan Avrupa'nın Azerbaycan'dan "çok daha fazla" gaz satın alması durumunda kayda değer bir ikame söz konusu olabiliyor.

Avrupa, Güney Gaz Koridoru'nda kapasite artışı istiyor ve bu kapsamda TAP'ın kapasitesinin 10 milyar metreküpten 20 milyar metreküpe çıkarılması teknik olarak mümkün görünüyor.

TANAP'ın kapasitesinin de 16 milyar metreküpten önce 24 milyar metreküpe, daha sonra 31 milyar metreküpe çıkartılması, yatırımlarla gerçekleştirilebilecek bir hedef olarak değerlendiriliyor. Bu hedeflerin ise 5 yıldan önce hayata geçirilmesi mümkün görünmüyor, zira kapasite artışları için yatırımlar yapılsa da ek protokoller ve anlaşmalar gerekiyor.

KAYNAK : Star gazetesi
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 104 TÜMÜ
  • OSMAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Yap hesabını yap bu sefer daha ince ince hesap yap.Avrupa için yolun sonu.
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis gerçekten cok akıllı ve büyük bir lider,her daim yanındayız reis,Avrupa yakında dize gelir
    Cevapla
  • Uzman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gaz meselesi çok önemli Türkiye bundan çok karlı çıkabilir ucuza Avrupa ya gaz vermeyin
    Cevapla
  • İyi ki Varsın EREN 1 yıl önce Şikayet Et
    Şartlı vereceksin bunlara gazı. Isınmada kullanamazsın sadece sanayide kullanabilirsin diye. ne öldürecen ne güldürecen bunları. Yıllarca bize yaptıkları gibi...
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    TANAP sözleşmesi imzalayanlar Allah razı olsun.. Bakın avrupaya gardaş azerbaycan gaz satacak, ama Türkiye de bundan satmış kadar yararlanacak.. Avrupayı bize gebe bırakan bir anlaşma..Başkası olsaydı bu anlaşmada şart bile olmazdı..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR