Avrupa Karadeniz gazına umut bağladı: Türkiye, Rus gazına bağımlılığı bitirebilir

Ukrayna uzmanı Gaber, 'Ruslar'ın enerjiyi silah olarak kullanması AB'de enerji çeşitliliğini artırması için fırsat. Türkiye bu noktada hayati rol oynayabilir" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.09.2022 15:08 GÜNCELLEME 20.09.2022 15:30 EKONOMİ
Avrupa Karadeniz gazına umut bağladı: Türkiye, Rus gazına bağımlılığı bitirebilir
Avrupa Karadeniz gazına umut bağladı: Türkiye, Rus gazına bağımlılığı bitirebilir

Türkiye Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi ve küresel etkilerini en aza indirmek için elini taşın altına en çok koyan ülke.

Rus işgaliyle başlayan savaş sebebiyle tahıl krizi, insani ve nükleer felaket tehlikesi, enerji krizi gibi sorunların küresel çapta büyümemesi için adımlar atıyor.

Türkiye'nin bu adımları başta Ukrayna olmak üzere tüm dünyada yankı buluyor.

Amerikan düşünce kuruluşu olan Atlantic Council'den Ukrayna Dış Politika Uzmanı Yevgeniya Gaber TRT Haber'e değerlendirdi.

Almanlar Karadeniz'deki doğal gaz için hesaba başladı: 'Türkiye'nin rolünü hafife almayalım'Almanlar Karadeniz'deki doğal gaz için hesaba başladı: 'Türkiye'nin rolünü hafife almayalım'

"TÜRKİYE KRİZLERİ ÖNLEMEK İÇİN KARADENİZ'DE İSTİKRAR İSTİYOR"

Yevgeniya Gaber, Ankara'nın adımların hayati önemini vurguladı:

"Türkiye kritik konumda. Çevresinde çatışma alanları var. Türkiye insani, gıda, enerji gibi krizleri önlemek ve kendi ulusal güvenliği için Karadeniz'de istikrar istiyor. Çünkü Rusya Ukrayna'nın güneyini ele geçirirse Karadeniz Rus gölüne döner, bu, Türkiye'nin ulusal güvenliği için büyük sorun demek. Türkiye bunu önlemeye çalışıyor."

DENGELERİ ALT ÜST EDEN KEŞİF: TÜRKİYE RUS GAZINA BAĞIMLILIĞI BİTİREBİLİR

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Rus Gazprom'un doğal gazı kesmesi Avrupa'yı tedirgin ediyor:

"Ruslar'ın enerjiyi silah olarak kullanması Avrupa'ya enerji çeşitliliğini artırması için fırsat. Küresel enerji güvenliği için farklı kaynaklara yönelmeleri gerek. Türkiye bu noktada hayati rol oynayabilir. AB ile Azerbaycan arasında gaz akışının artırılması öngörülüyor. Burada Türkiye TANAP ile enerji bağlantı noktası olduğunu gösterebilir. Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gaz 5-10 yılda Türkiye ve Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını bitirmeye yardımcı olabilir."

Tahıl krizinin küresel gıda felaketine dönüşmesini önlemede Türkiye'nin çabaları yankı buluyor.

Ukrayna Dış Politika Uzmanı Gaber, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çabasıyla sağlanan İstanbul inisiyatifi ile tahıl anlaşması hayati önemde. Odessa Limanı ve deniz yolunun açılması ile Ukrayna tahılını dünyaya sevkederek küresel piyasalar üzerindeki baskıyı azaltmada Türkiye'nin rolü çok önemli. Ayrıca Karadeniz'de seyrüsefer özgürlüğünün devamı Ukrayna ve Türkiye için çok önemli. Zira Rusya anlaşmalara bağlı kalmıyor." diyor.

TÜRKİYE'NİN ADIMLARI ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye'nin, insani koridor ve esir değişimindeki aktif rolü ile Zaporijniya Nükleer santrali konusundaki yaklaşımı da kritik önemde.

Uzman Gaber, "Türkiye, insani koridorlar ile sivillerin tahliyesinde aktif rol aldı. Ayrıca 2017'de kırımlı tatarların serbest bırakılmasında çok etkiliydi. Savaş esirlerinin değişimi konusundaki adımları çok önemli. Ruslar Avrupa'nın en büyük nükleer tesisini şantaj olarak kullanıyor. Nükleer felaketi önlemek için Türkiye'nin, Ruslar'ın tesisten çekilmesinin önemini Moskova'ya aktarması çok önemli." değerlendirmesinde bulunuyor.

Savaşın adil bir barış ile sonlanması için Ukrayna'nın toprak bütünlüğü hayati önemde görülüyor. Gaber'e göre, bunun için batılı ülkelerden ülkeye silah desteğinin sürmesi gerekiy

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 134 TÜMÜ
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    siz avrupalılar size bir gram gaz yok ölüyok deseniz yine yok...
    Cevapla
  • Öyle biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Avrupa'ya asla gaz satmamali once kendi vatandaşını isitsin... Avrupa'ya satacaksak komurt satalım
    Cevapla
  • Gaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Hergün bi yerde gaz bulduk deyip,Millete gaz vermeyin.
    Cevapla
  • Mesud 1 yıl önce Şikayet Et
    Uyanığa bak Türkiye her konuda muhtaç olduklarını bili çaktırmadan da Türkiye ile Rusya'nın Karadeniz'de arasını bozmaya çalışı
    Cevapla
  • olCAYTO44 1 yıl önce Şikayet Et
    avrupa bitti kardeşim bundan sonra halkımız akıllı olmalı bu seçim daha farklı istikrara devam demeli aksi halde ülke biter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR