Araç sahiplerini ilgilendiren karar: Değer kaybı önlenecek

Kazaya karışan araçlardaki değer kayıplarına yönelik tartışmalar Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin emsal kararıyla yeni bir boyut kazandı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2022 10:23 GÜNCELLEME 24.09.2022 16:02 EKONOMİ
Araç sahiplerini ilgilendiren karar: Değer kaybı önlenecek
Araç sahiplerini ilgilendiren karar: Değer kaybı önlenecek

Yüksek mahkeme, 'trafik kazalarında değer kaybı; aracın kazadan önceki ikinci el değeri ile onarıldıktan sonraki ikinci el değeri arasındaki farktır' tanımına dikkat çekti.

Emsal kararla birlikte; araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınacak.

Maddi hasarlı trafik kazası sonrası taraflar araçlardaki onarım telaşına düştü. Aracında büyük çapta maddi hasar meydana gelen kazazede, yüzde yüz kusurlu olan aracın trafik sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine, araçtaki değer kaybının karşılanması amacıyla dava açtı. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin yolunu tutan kazazede, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla araçtaki değer kaybının temerrüt tarihinden işleyecek reeskont faizi ile davalıdan tahsilini talep etti. Davalı avukatı, davanın reddini savundu.

DEVREYE ADALET BAKANLIĞI GİRDİ

Mahkeme; toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, davanın reddine karar verdi. Karar kesinleşince devreye adalet Bakanlığı girdi. Bakanlık, kararın kanun yararına bozulmasını talep etti. Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, milyonlarca araç sahibini ilgilendiren bir karara imza attı.

Kararda şöyle denildi: "Yargıtay uygulamasına göre değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır. Bilirkişi raporunda Yargıtay uygulamasına göre hesaplama yapan seçenek yerine, genel şartlara göre hesaplama yapan seçeneğin hükme esas alınması doğru olmayıp kanun yararına bozma talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir."

KAYNAK : İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Bilal 2 yıl önce Şikayet Et
    Boyasız ve hasarsiz araba ile boyalı yada kaportası düzeltilmiş yaklaşık aynı km ve aynı marka model ve üretim yılı olan araçların değerleri arasinda ki fark değer kaybıdır. Araçlar satılırken alıcılar tercihlerini hasarsız araçlara öncelik vermektedir. Elden çıkartırken hasarlı aracı hasarsız araca göre daha zordur.. değer kaybı bu şekilde düşünülerek bir çözüm bulunması gerekmektedir.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Sana göre öyle. Kaporta boya yüzünden yolda hiç kalmadım ama tertemiz kaportalı bakımsız motor yüzünden çok yolda kaldım. Gösteriş meraklısı cahiliye devri insanları kaporta boya sağlamsa araba değerlidir diye bakarken araç paslanmasın diye avrupada boyatanlar var. Ama kime anlatıyorum boşuna.
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Araç kazalarında suçlu olan taraftsn bu gibi bir talep bazen yerinde oluyor. Trafikteki olaylara kaza denmekle birlikte, araçların kiralık veya eski ve hasarlı olmaları nedeniyle kullanan kişinin kaza yapmamak için çaba göstermek yerine vurdumduymaz hareketi sonucu titiz davranan kişinin aracında maddi kayba neden oluyor. Bunun karşılanması yerinde bir talep. Sıfır aracınızla kurallara uygun trafikte seyrederken eski ve hasarlı bir araçla tüm kusurları işleyerek gelip aracınıza çarpması ve değer kaybına neden olması sonucu ortaya çıkan değer kaybının karşıdan alınması doğrudur.
    Cevapla
  • Mmm 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen git piyasa değeri 500bin olan ful orjinal boyasız kazasız araca ters yola girip vur. Adamın aracı 450bine düşsün. Sonra değer kaybı neymiş de. Alkol ters yol emniyet şeridi hız sende. Fren yok far sinyal yanmiyor arizali arac sende. Kusur sende suç sende. Hiç suçu olmayan kurallara uygun giden adamın günahı ne?
    Cevapla
  • Karakurt5561 2 yıl önce Şikayet Et
    bu değer kaybı olayı fazla abartıldı.çok seviyosanız aracınızı trafiğe çıkmayın koyun evin salonuna oturun seyredin.adı üzerinde KAZA.dünyanın başka yerinde varmı arabasını yatırım aracı olarak gören başka ülke.Çocukluğumda araba güzel yapılmış boyanmışsa çok büyük kazası yoksa daha iyiydi.
    Cevapla
  • Denzovakabayashi 2 yıl önce Şikayet Et
    Boş Konuşuyorsun..
    Cevapla
  • 2235 2 yıl önce Şikayet Et
    gereksiz düşüncelerini kendine sakla....ada m çekmiş kafayi ,park halindeki araca çarpmak, ehliyeti 25 yil önce almis trafiğin t sini bilmiyor v.b vatandaslar tabiki zarari karşılaşacak. para sokaktan toplanmiyor.adi üstünde trafik kurallarina uyarsan KAZA olmaz...
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    2 tane araç biri tampon değişimi diğeri değişmemiş ful orjinal fark sadece bu. ama ikisi de aynı parayı istiyor. hangisini alırsınız.?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR