Konkordato hakkında merak edilenler

Ticari hayatta şirketler bazen iflas eşiğine gelebilmektedir. Konkordato, hem borçluyu hem de alacaklıyı korumak amaçlı geliştirilmiştir. Peki Konkordato nedir? Türleri ve şartları nelerdir? İşte konkordato hakkında merak edilenler....

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2022 12:22 GÜNCELLEME 30.09.2022 12:33 EKONOMİ
Konkordato hakkında merak edilenler
Konkordato hakkında merak edilenler

Konkordato, İcra İflas Kanunu (“İİK”) madde 285-309 hükümlerince düzenlenmiştir. Bu uygulama mali durumu bozulmuş olan borçlular ve alacaklılarını korumayı amaçlamaktadır. Konkordato projesi ile borçlu taraf, borçlarını projede kabul edilen şartlar çerçevesinde ödeyerek borçlarının tamamından kurtulur. 

KONKORDATO NEDİR VE TÜRLERİ NELERDİR?

Konkordato, borçlu tarafın belli bir plan dahilinde borçlarını ödeyeceği konusunda alacaklıları ile kendi aralarında vardıkları ve mahkeme kararı ile de onaylanan bir anlaşmadır. Diğer bir deyişle, konkordato borçlu ile alacaklılar arasında yapılan yeniden yapılandırma anlaşmasıdır. Konkordato ilanı ile borçlu taraf mahkeme denetimi altında borçlarını belli bir plana uyum sağlayarak ödeyeceğini taahhüt eder. Konkordato hem borçlu hem de alacaklı tarafı korur. 

3 TÜR KONKORDATO VARDIR 

1- Vade Konkordatosu: Borçların belli bir vadeye yayılmasını sağlayan konkordatodur. Alacaklıların %50’sinden fazlasının kabulü ile bu borçlar tüm alacaklılara projede belirtilmiş vadelerde ödenir. 

2- Tenzilat Konkordatosu: Borçların belli bir oranın ödenmesi projede ön görülür. Alacaklıların  %50’sinden fazlasının kabulüyle bu borçlar alacaklılara tenzilatlı haliyle borcun vadesinde ödenir.

3- Karma Konkordatosu: Hem tenzilat hem vade uzatımı ön gören bir konkordatodur. Alacaklıların %50’sinden fazlasının kabulü ile bu borçlar tüm alacaklılara tenzilatlı halde konkordatoda belirtilen vadeler halinde ödenir. 

KONKORDATO ŞARTLARI NELERDİR? 

Borçlu vadesi gelen tüm borçlarını ödemek zorunda bırakıldığında, borçlunun elindeki mevcudun bu borçları ödemeye yetmeyeceği durumlarda, kanun koyucu konkordato prosedürünü hükme bağlamıştır. Ekonomik kriz, piyasa şartlarının elverişli durumda olmaması, alacakların tahsil edilememesi gibi belli başlı nedenlerle borçlunun mali durumunun da bozulması ile konkordato şartları oluşmuş olur.

Konkordato talebinin uygun olup olmadığına dilekçe ekinde sunulmuş olan ve eksiksiz hazırlanmış durumdaki konkordato ön projesi raporunun ve Bağımsız Denetim Kuruluşunca Hazırlanmış Mali Raporların incelenmesi sonucu karar verilir.

Söylemek lazım ki Konkordato Ön Projesi Raporu bazı mahkemelerce bilirkişi taraflarından incelenmesi sağlanan bir rapordur. Bu yüzden ön projenin uzman kişilerce hazırlanması önemli bir husustur. Raporlar sonucunda talep uygun görülürse, mahkeme borçluya en fazla 5 (3+2) aylık geçici bir mühlet sağlar. Mahkeme bu süreçte gerekli bilgi ve tecrübeye sahip en fazla üç kişiyi komiser tayin eder. 

KONKORDATONUN MAHKEMEDE İNCELENMESİ 

Mahkeme borçlunun durumu, malvarlığı ve gelirlerini, taahhütlerini yerine getirmesine engel olan sebepler her ne ise bunları ve konkordatonun başarı ihtimalini de göz önüne alarak, projenin alacaklıları zarar sokma gibi bir amacı olup olmadığına göre karar verir.
Bu sürecin yönetilmesi oldukça önemli bir konudur. Bu süreçte FT Danışmanlık size titiz ve dikkatli bir danışmanlık sunarak sürecin yönetimini sağlar. 

Komiser konkordatoya ilişkin tüm belgeleri dikkate alır, konkordatonun kabul edilip edilmediğine ve tasdikinin uygun olup olmadığına dair gerekçeli raporunu ticaret mahkemesine verir ve durumu ilgili mahkemeye de bildirir. Mahkeme, komiseri dinlemesinin ardından ve her halde mühlet içerisinde kısa bir zamanda kararını verir.

KONKORDATONUN KABULÜ ŞARTLARI 

Yukarıda da bahsettiğimiz hükümler dairesinde yapılmış konkordato teklifi mahkeme tarafından işletme faaliyetlerinin devamının borçlarını düzenli ödeme yolunda olumlu sonuçlar verdiğinin komiserin raporuyla ortaya konulması, ön projede belirtildiği şekilde şirketin iflasının daha iyi sonuçlar sunması, borçlu tarafından sunulmuş ön projeye göre davranılmaya çalışılması, konkordatonun amaçlarının kasti kötü niyet hareketlerinin borçlu tarafından ortaya konulmaması gibi sonuçlar ile kabul edilir.

PROFESYONEL KONKORDATO DANIŞMANLIĞI

Konkordato ilanı ve takip süreçlerini yönetmek gibi hizmetler sunan FT Danışmanlık, profesyonel ekibi ile bu süreçlerde en büyük yardımcınız konumunda bulunuyor. FT Danışmanlık alanında uzman Yeminli Mali Müşavir, Avukat, Bağımsız Denetçi ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir çözüm ortakları ile Konkordato Danışmanlığı (https://ftdanismanlik.com/) hizmeti vermektedir.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR