AB’nin Rusya’ya 8. Yaptırım Paketine Konsey onayı!

Rusya’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini sözde referandum sonucunda kendisine bağladığını açıklaması üzerine AB Komisyonu ve AB Dış Eylemler Dairesi’nin hazırladığı 8. Yaptırım Paketi, AB Konseyi tarafından onaylandı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.10.2022 11:22 GÜNCELLEME 13.10.2022 11:22 EKONOMİ
AB’nin Rusya’ya 8. Yaptırım Paketine Konsey onayı!
AB’nin Rusya’ya 8. Yaptırım Paketine Konsey onayı!

AB Konseyi tarafından onaylanan Rusya’ya yönelik 8. Yaptırım Paketi’nde, üçüncü ülkelere Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması, Rusya’ya yönelik yaptırımların atlatılmasına sebep ya da yardımcı olanların listelenerek açıklanması için AB’nin yetkilendirilmesi gibi unsurlar yer alıyor. AB’den satın alınan malların, üçüncü ülkeler üzerinden Rusya’ya nakledilmesi yaptırımların atlatılması anlamına gelecek ve bu kişiler de listeye eklenebilecek.

AB’nin 8. Yaptırım Paketinde neler var?

Rusya’ya yönelik 8. Yaptırım Paketi’nde üçüncü ülkelere Rus ham petrolü ve petrol ürünlerinin deniz yoluyla ulaştırılmasına ilişkin ek kısıtlar getirilmesi ve tavan fiyat uygulanması, ilave 30 kişi ve 7 kuruluşun yasaklı listesine alınması, Rusya’ya yönelik yaptırımların atlatılmasına sebep ya da yardımcı olanların listelenerek açıklanması için AB’nin yetkilendirilmesi gibi unsurlar yer alıyor. Ayrıca, AB’den satın alınan malların üçüncü ülkelere ve ardından Rusya'ya nakledilmesi ya da gemi bandıralarının değiştirilmesinin yaptırımların atlatılması anlamına geleceği ve bu eylemlere katılan kişilerin söz konusu listeye eklenebileceği belirtiliyor.

İthalat ve ihracat yasağı genişletiliyor

Rusya’ya yönelik 8. Yaptırım Paketi’nin unsurları şöyle:

• Rusya menşeli veya Rusya'dan ihraç edilen çelik ürünlerine yönelik ithalat yasağı genişletiliyor.

• AB’nin uyguladığı yaptırımların aşılmasını sağlayanları hedef almak amacıyla yasaklı kurum ve kişiler listesinin oluşturulmasına ilişkin kriterler genişletiliyor.

• AB’ye ithalatı yasak olan Rus ürünlerinin listesi çelik ürünleri, odun hamuru, kağıt, makine ve cihazlar, kimyasallar, plastik, sigaralar gibi malları içerecek şekilde genişletiliyor.

• AB’den Rusya’ya sivil ateşli silahlar, bunların temel bileşenleri, ilgili mühimmat, askeri araç ve teçhizat, paramiliter teçhizat ve ilgili yedek parçalarının satışı, tedarik edilmesi, devredilmesi veya ihraç edilmesi yasaklanıyor.

• Rusya'nın askeri ve teknolojik gelişimine veya savunma ve güvenlik sektörünün gelişimine katkıda bulunabileceği sebebiyle kısıtlanan maddeler listesi genişletiliyor. Ölüm cezası, işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele uygulamalarında kullanılması olasılığı bulunan elektronik bileşenler, kimyasal içerikler ve mallar bu kapsamda yasaklanıyor.

AB vatandaşları, Rus işletmelerinin yönetimlerinde görev alamayacak

• Rus kuruluşlarının Avrupa’dan aldığı hizmetlere uygulanan yasakların kapsamı bilgi ve iletişim teknolojileri danışmanlığı, mühendislik ve hukuk hizmetlerini de içerecek şekilde genişletiliyor.

• AB vatandaşlarının Rus devletine ait işletmelerin yönetim organlarında görev üstlenmeleri yasaklanıyor.

• Toplam değerine bakılmaksızın Rus vatandaşlarına ve Rusya’da ikamet eden kişilere kripto varlık cüzdanı, hesabı veya saklama hizmetlerinin sağlanması yasaklanıyor.

• AB’nin yaptırım uyguladığı coğrafi alana Herson ve Zaporijya bölgeleri ekleniyor.

Rus petrolünün AB gemileri ile taşınması yasaklanacak

• AB’nin Rusya’ya karşı kabul ettiği yaptırımlar uyarınca Aralık 2022’den itibaren Rus menşeli ya da Rusya'dan ihraç edilecek ham petrol ile Şubat 2023’den itibaren petrol ürünlerinin üçüncü ülkelere deniz taşımacılığı ile taşınması, ilgili teknik yardımın, komisyonculuk hizmetlerinin verilmesi, finansman veya mali yardım sağlanması yasak kapsamında yer alıyor.

AB gemilerinin bu tür ürünleri üçüncü ülkelere deniz yoluyla taşımasına yönelik yeni yasak, AB Konseyi'nin tavan fiyat uygulamasına oybirliğiyle karar vereceği tarihten itibaren geçerli olacak. Karar verilecek tavan fiyatın altında satın alınan petrol veya petrol ürünlerinin nakliyesi ve belirtilen hizmetlerin sağlanması yasak kapsamında olmayacak.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR