Kestane üreticilerini hasat telaşı sardı

Türkiye’nin en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın’da hasat sezonu başladı. Yaşanan kuraklığa rağmen bu yıl kestanede rekolte ve kalitenin iyi olması üreticinin yüzünü güldürdü.

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2022 16:01 GÜNCELLEME 16.10.2022 16:01 EKONOMİ
Kestane üreticilerini hasat telaşı sardı
Kestane üreticilerini hasat telaşı sardı

Önemli kestane üretim merkezlerinden Aydın ve İzmir arasında kalan dağlarda havanın serinlemesi ile birlikte hasat telaşı başladı. Aynı zamanda önemli bir ihracat ürünü olan kestanenin hasadı için komandolar gibi ağaçlara tırmanan özel eğitimli işçiler azaldığı için kestane çırpıcılarına mühendislerden daha fazla ücret veriliyor.

Aydın'ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir'in Ödemiş ilçesi arasında kalan dağlarda üreticiler şu günlerde adeta zamanla yarışırken, yüksekliği yer yer 60-70 metreye kadar ulaşan kestane ağaçlarına tırmanan erkekler tarafından hasadı yapılan kestaneler, kadınlar tarafından toplanıyor. Dökek alanı adı verilen bölgelerde olgunlaşması beklenen kestaneler daha sonra dikenlerinden ayıklanarak ihracata hazırlanıyor.

Sezonun yeni başlaması sebebiyle daha piyasanın oluşmadığını söyleyen kestane üreticisi Muhammed Palaz, "Babamın çocukluğundan ben doğduğumdan beri bu işle uğraşıyoruz. Dedelerimizden ninelerimizden kalma bir meslek. Kestane sezonu yeni başladı. Şimdilik kestaneleri ağaçtan döküyoruz. Döktüklerimiz toplayıp gömüyoruz. Belli bir süre gömülenlerin dikeni çürüdükten sonra oradan çıkarıp pazarlamasını yapıyoruz. Bu sene biraz kuraklık olmasına rağmen rekolte güzel. Tanesi ve kalitesi gayet iyi. Henüz piyasa açılmadığı için belli bir fiyat yok. Geçen sene 28-35 TL civarındaydı. Bu yıl 40-45 TL civarında bekleniyor. Henüz piyasa oluşmadı. Yaklaşık 15 gün sonra belli olur. Kestane çırpma işinin aşırı derecede tehlikesi var tabi. Ölümle sonuçlanabilen vakalar oluyor. Ancak çocukluğundan beri bu işin içinde yetişmiş olan insanlar alışık. Biraz da dikkat olduğunda herhangi bir tehlike söz konusu olamaz" diye konuştu.

"GENÇLER AĞAÇ İŞİNE SICAK BAKMIYOR"

Her geçen gün kestane ağaçlarına çıkacak çırpıcı bulmanın zorlaştığını ifade eden kestane üreticisi Hasan Palaz ise "Yeni sezon, 1 haftadır yoğun bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık 25 gün daha bu şekilde gider. Kuraklık olduğu halde şu anki rekolte güzel. Mahsulün bu şekilde gitmesi bizleri mutlu edeceğine inanıyorum. Fiyatlar için bir şey diyemeyiz ama yaklaşık 10 gün sonra piyasa tamamen açılır. Geçen sene 30 TL civarındaydı bu seneki fiyat 40-45 TL civarında seyrederse bu çiftçinin yüzü güler. Çiftçi olarak biz üretiyoruz ama ürettiğimiz bu ağaçları çırpma konusunda silkici konusunda baya bir sıkıntı yaşıyoruz. Geriden gelen gençler ağaç işine severek bakmıyor. Çekirdekten bu ağaca çıkmadığı için baya sıkıntı yaşıyoruz. İşçi bulmak bu konuda zor" dedi.

"HER İŞİN ZORLUĞU VAR"

Yere düşürülen kestaneleri eldivenler ile topladıklarını ifade eden Nesibe Palaz, "Eldiven var, dikenleri batmasın diye onlarla topluyoruz. Tabi her işin kendine göre zorluğu var. Zor da olsa yapıyoruz. Ekmek paramız bu. Tabi işin güzel yanında var topladığımız ürünlerden kendimizde akşam sobanın başında keyfini sürüyoruz. Haşlamasını yapıyoruz, közlemesini yapıyoruz. Güzel oluyor haliyle" dedi.

KAYNAK : İHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Erbakan Hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Dağda kendi kendine yetişen bir ürünün bu kadar fajiş fiyata çıkmasını kınıyorum, bizim alıçtan hiç farkı yok biz de onu dikenlerin içinde topluuoruz, bizim alıç 5 TL kestane 70 Tl çiği, yolu bursaya düşünce kestanenin üzerine yarım kg şekerden elde edilen şerbet dökülünce oluyor 140 TL bu ne ya! İmkanım olduğu halde bu haksız kazancı protesto etmek için ömür boyu yemem arkadaş kendileri kazan kazan yesin!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    geçen sene nerede 30 TL idi 60 veya 70 TL idi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İsveç te İtalyan kestanesi 200 TL ye gidiyor. Ama bazıları hala fiyattan şikayetçi.
    Cevapla
  • Eder tabi 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani ithal olduğu halde 11 12 Euro biz üretiyoruz 70 80 lira
    Cevapla
  • rakamla değil 1 yıl önce Şikayet Et
    kestane artık lüks alım gücü göstergesi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Fotoğraf yanlış olmuş. Atkestanesi yediğimiz kestane değildir ve zehirlidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR