Düzce kestanesi tezgaha indi, kilosu 50 ile 70 liradan satılıyor

Kış günlerinin vazgeçilmez yiyecekleri arasındaki olan kestane, hem pazar tezgahında hem de seyyar satıcılarda ki yerini aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.10.2022 01:11 GÜNCELLEME 21.10.2022 01:11 EKONOMİ
Düzce kestanesi tezgaha indi, kilosu 50 ile 70 liradan satılıyor
Düzce kestanesi tezgaha indi, kilosu 50 ile 70 liradan satılıyor

Düzce'nin köylerinden toplanan kestaneler pazara indi. Doyurucu olmasının yanı sıra içerdiği vitamin ve minerallerle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziki ve zihni yorgunluklara karşı koruyucu olan kestane, pazarda ilgi görüyor.

Düzce'de pazarcı tezgahlarında yerini alan kestane 50-70 lira arasında değişen kilogram fiyatı ile satılıyor. Vatandaşlar fiyatların yüksek olduğunu söylerken satıcılar ise kestanenin zor şartlar altında toplandığını ve fiyatının az olduğunu dile getirirken, Düzce Kestanesinin meşhur olmasının sebeplerini ise pazarcı Fatma Örnek anlattı.

Toprağın farklı olması sebebi ile kestanelerin lezzetli olduğunu dile getiren Örnek, “Tatlı ve lezzetli olduğu için, doğal olduğu için kestanelerimiz lezzetlidir. İlaç ve hormon kullanılmıyor. Katkı maddesi kullanılmadığı için meşhurdur. Kestane topraktan ağaç ile büyür daha sonra ağaçtan dökülür yerden toplanır. Dikenli olduğu için toplaması biraz zordur. Can yakar. Bizde yerlerden topluyoruz. Sopalar ile eldivenler ile kestaneleri topluyoruz” dedi.

“Fındık arazilerinde yetişen kestane kurtlu olur”

Kestanenin her yerde yetişmediğini, fındık arazilerinde kestanenin kurtlu olduğunu dile getiren Örnek, “Her yerde yerde kestane olmaz. Genelde ormanlık alanlarda olur. Çakıllı topraklarda olur. Bazı topraklarda olmaz. Kestanenin lezzeti de güzel olur. Düzce’de biz yetiştirmiyoruz. Doğal ortamdan topluyoruz. Bazen fındık arazilerinin içerisinde olur ama fındık tarlalarının içerisinde olan kestane çabuk kurtlanıyor. Orman arazilerinde olan kestaneler kurtlanmıyor” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar 50 ila 70 lira arasında”

Düzce Kestanesinin güzel olması için hem suda hem de kavurma yöntemlerini aktaran pazarcı Fatma Örnek, “Düzce kestanesi seçilecek, güzel bir şekilde yıkanacak. Suda pişirilmek isteniyorsa, derin kesiler atılacak. Kavurmak isteniliyorsa, her iki taraftan, hem yan tarafından, hem orta tarafından kesilecek. Daha güzel olur ve lezzetli olur. Fiyatlar şu anda 50 ila 70 lira arasında değişiyor. Ormandan tezgaha gelişi 2-3 el değiştiği için fiyatlar artıyor. 50 ila 70 lira arasında değişiyor fiyatlarımız” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Akyazili 1 yıl önce Şikayet Et
    Atalarimiz dersiki muslumnaa Türk'e zor birşey yok tur şimdiki muslumanlara Türk'e hersey zor oluverdi Allah verdi sen topladin neyin zorlugu anlamış değilim!! bazilarida söyleniyor sende topla, hakkindan fazlasini alirsan oteki dunyada toplanacak hak hukuklar merak etmeyin kalin sağlıcakla.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    zor şartlar altindami topluyorsunuz yahu Allah'tan korkmazlar kuldan utanmazlar istediği kadar zor olsun 70 lira ne demek bi bardak su bile vermiyorsun ağaca birde 70 lira diyor ben 20 senedir yemem 70 liraya kuzu ön kol alır yerim balik alirim yerim o kestaneyi yemem
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ormanda "ayı" korkusuyla Sen de bir kilo kestane topla ve 7 liraya sat,Senin de hayrın olsun bu millete
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    zor bir şart yok toplanmasında yere düşer toplanır fındık kadar zor değil yani abartıp fiyat yükseltmek başka birşey değil
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ormandan topla 50-70 tl fiyat koy sanki ilaç attınız sanki masraf ettiniz vicdanınız kurusın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizde toplayabilirsiniz tutan yok....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR