Cennet hurması kurutma tesisi köylülere istihdam imkanı sağladı

Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde, köy muhtarının kurduğu cennet hurması kurutma tesisi köylülere istihdam kapısı oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.11.2022 21:53 GÜNCELLEME 12.11.2022 13:31 EKONOMİ
Cennet hurması kurutma tesisi köylülere istihdam imkanı sağladı
Cennet hurması kurutma tesisi köylülere istihdam imkanı sağladı

İlçeye bağlı 1200 nüfuslu Gafarlı köyünün muhtarı Arif Çoban, yörenin geçim kaynaklarından cennet hurmasının kurusundan da gelir elde edebilmek için tesis kurmaya karar verdi.

Kendi çabasıyla iki yıl önce tesisi kuran muhtar, köylüler için yeni ekmek kapısı oluşturdu.

Tesisle 100'ün üzerinde kişiye istihdam oluşturulurken köyün ekonomisine de katkı sağlandı.

Muhtar Arif Çoban, AA muhabirine daha önce topladıkları cennet hurmasının yaş olarak kilogramını 7-10 lira arasında sattıklarını söyledi.

Hurmanın kurusunun yaklaşık 100 liraya satıldığını öğrenince tesis kurmaya karar verdiğini anlatan Çoban, "İki yıl önce burayı kurdum. Bu yıl kurutmak için 60 tona yakın ürün aldım. Bu tesis sayesinde toplayanlar, soyanlar, asanlar, paketleyenler, tüm köy halkı kazanıyor. Bir ekmek kapısı yani. Hedefim, kuruttuğumuz ürünü 100 tona çıkarmak. 100 ton olursa daha da çok çalışırız ve kazanırız." diye konuştu.

Çoban, 450 metrekare alandaki tesisi büyüterek çok daha fazla kişiye istihdam oluşturmak istediğini belirtti.

Kurutma sayesinde köyde yetişen ürünün değer kazandığını vurgulayan Çoban, kuruttukları ürünleri toptancılara sattıklarını dile getirdi.

Çalışanlardan Nurgül Özbulat da bahçeden topladıkları meyveleri tesiste temizleyip soyduktan sonra kuruttuklarını aktardı.

Köylülerin büyük çoğunluğunun burada çalıştığını ifade eden Özbulat, "Daha önce hurma yaş gönderiliyordu. Para etmediği için kurutmaya başladık. Bu tesis sayesinde herkes kendi evine katkıda bulunuyor. Hem köye hem bize çok faydası oldu." dedi.

Yusuf Özbulat ise başta kadınlar olmak üzere çok sayıda köylünün yeni iş imkanına kavuştuğunu kaydetti.

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Girişimci Muhtarlık Ekosistemi (dansçı Ekrem değil) teşvik edilmeli...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bravu muhtar helal sana bir sumbasli olarak gurur duydum
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu bizim köy, yaklaşık 10 yıl önce hurma para etmiyor diye hurma bahçeleri kesilmişti. Her ne kadar kesmeyin mutlaka bir çözüm yolu bulunur demiştik ama hurmalar gitmişti. Şimdi tekrar hurma dikimi başladı. Bilinçli tarım şart....
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede tarım bitti diyenler koca birer yalancıdır.dünyanın enbüyük 10 tarım ülkesinden biridir,aynı zamanda toplam hasıla bakımından avrupada 1.sıradadır.sadece incirden bu yıl 280 milyon dolar gelir elde edildi.tarımımız çok iyi ve dahada iyi olacak şnşaallah.
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Hollanda ya ne oldu .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR