Piyasalarda Fed coşkusu

Fed Başkanı Powell, Fed’in Aralık ayında faiz artışında yavaşlamaya başlayacağını açıklaması, piyasalarda risk iştahını artırdı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.12.2022 09:02 GÜNCELLEME 01.12.2022 09:02 EKONOMİ
Piyasalarda Fed coşkusu
Piyasalarda Fed coşkusu

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, "Faiz artış hızımızı yavaşlatmamızın zamanı aralık toplantısında gelebilir.  dedi. Powell, para politikalarında aşırı sıkılıştırma yapmak istemediklerini belirterek enflasyonla mücadelenin uzun bir süre daha devam edeceğini belirtti.

Brookings Enstitüsünce düzenlenen Ekonomik Görünüm, Enflasyon ve İş Gücü Piyasası" başlıklı toplantıda konuşan Powell, "Ancak enflasyon konusunda daha yolumuz var. Geçmişteki tecrübeler, para politikasını fazla erken yumuşatmamak gerektiği konusunda bizleri uyarıyor ve biz de enflasyonu hedeflenen seviyeye düşürene kadar yolumuza devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

PİYASALARI HAREKETLENDİRDİ

Bu açıklamanın ardından yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi risk iştahını artırdı.

Asya borsaları keskin şekilde yükseldi. Powell'ın açıklamalarının ardından Wall Street'te keskin yükselişler görülürken, dolar ve ABD'nin Hazine tahvillerinin getirisi düştü.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.67 yükseldi. Endeks, Fed'in faizleri art arda dört kez 75 baz puan yükseltmesinin ardından para politikasında değişikliğe gidebileceği beklentileriyle aylık bazda 30 yılın en büyük kazanımını elde etti.

Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 1.10 artış kaydetti. Piyasalar, Fed'in 13 ve 14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek politika toplantısında yüzde 91 ihtimalle 50 baz puan büyüklüğünde, yüzde 9 ihtimalle ise beşinci kez 75 baz puan büyüklüğünde faiz artırımına gideceğini fiyatlıyor.

Powell'ın açıklamalarının ardından düşen ABD'nin Hazine tahvillerinin getirileri, bugün düşük seyrini korudu. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 8.3 baz puan düşüşle yüzde 3.618 seviyesine geriledi.

ABD'nin 30 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 6.8 baz puan düşüşle yüzde 3.755 seviyesine geriledi.

Faiz oranlarına duyarlı olan 2 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi ise 5.2 baz puan düşüşle yüzde 4.321 seviyesine çekildi.

 

Altının onsu yüzde 0,5 yükselişle 1.780 dolara kadar yükselirken, Brent petrol sınırlı düşüşle 86,7 dolardan işlem görüyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR