Dolar sakin, euro yükseliyor

Küresel piyasalar dün Powell'ın konuşmasının ardından dolar küresel para birimleri karşısında düşerken, euro yükseldi. Küresel hisse senedi piyasaları ise çoşkuya kapıldı

ABONE OL
GİRİŞ 01.12.2022 09:20 GÜNCELLEME 01.12.2022 09:30 EKONOMİ
Dolar sakin, euro yükseliyor
Dolar sakin, euro yükseliyor

Dolar/TL kuru bugüne 18.63 TL'den yatay başlarken, euro 19,4543 TL'ye kadar yükseldi.

Brookings Enstitüsünce düzenlenen Ekonomik Görünüm, Enflasyon ve İş Gücü Piyasası" başlıklı toplantıda konuşan Powell, "Ancak enflasyon konusunda daha yolumuz var. Geçmişteki tecrübeler, para politikasını fazla erken yumuşatmamak gerektiği konusunda bizleri uyarıyor ve biz de enflasyonu hedeflenen seviyeye düşürene kadar yolumuza devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Faiz artırım hızını ise yavaşlatabileceklerini belirten Powell, "Enflasyonu düşürmeye yetecek sıkılaşma düzeyine yaklaşırken, faiz artış hızımızı biraz yumuşatmak mantıklı. Faiz artış hızımızı yavaşlatmamızın zamanı aralık toplantısında gelebilir." diye konuştu.

Bu açıklamalar ABD hisse senedi piyasalarının çoşmasına neden olurken, doların küresel para birimleri karşısında değer kaybetmesini sağladı. Dolar endeksi 106.953'ten 105,48'e kadar geriledi. 

Türkiye ekonomisinin 3. çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi 2022 yılının 3. çeyreğinde daralma emareleri göstererek yüzde 3.9 büyüdü. Çeyrek bazında ise yüzde 0.1 daraldı. 

Yerleşik hanehalkının tüketici harcamaları yüzde 19,9 büyürken, makine ve teçhizat yatırımları yüzde 14,3 artış ile büyümeye katkıda bulundular.

Bugün BDDK ve TCMB'nin açıklayacağı haftalık parasal verileri takip edilecek. Geçtiğimiz hafta gelen veriler KKM'de biriken tutarın ilk kez gerilediğini ve yerleşiklerin döviz satışına devam ettiğini göstermişti. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR