Dünya gıda fiyatları aralıkta düştü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), 9 ay boyunca gerileyen küresel gıda emtia fiyatları endeksi, aralık 2022'de bir önceki aya göre yüzde 1,9 azaldı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.01.2023 17:54 GÜNCELLEME 06.01.2023 17:56 EKONOMİ
Dünya gıda fiyatları aralıkta düştü
Dünya gıda fiyatları aralıkta düştü

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, örgütün Gıda Fiyat Endeksi, aralıkta ortalama 132,4 puan olarak gerçekleşti ve bir yıl önceki değerinin yüzde 1 altında kaldı. Bununla birlikte 2022 için yaygın olarak işlem gören gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeks, 2021'e göre yüzde 14,3 daha yükselerek ortalama 143,7 puana ulaştı. Küresel gıda emtia fiyatları endeksi, 9 ay boyunca gerilerken aralık 2022'de bir önceki aya göre yüzde 1,9 azaldı.

Bitkisel yağ dünya fiyatları düşüşe öncülük ederken, FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi kasım ayına göre yüzde 6,7 azalarak, şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Palm, soya, kolza tohumu ve ayçiçeği yağları için uluslararası tekliflerin tümü, bastırılmış küresel ithalat talebi ve Güney Amerika'da mevsimsel olarak artan soya yağı üretim beklentilerinin yanı sıra düşen ham petrol fiyatlarının etkisiyle aralık ayında azaldı.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi kasım ayına göre yüzde 1,9 düşüş gösterdi. Güney yarımkürede devam eden hasatlar, buğday ihraç edilebilir arzını artırırken, Brezilya'dan gelen güçlü rekabet dünya mısır fiyatlarını düşürdü.

- Et fiyat endeksi düştü, süt ürünleri ve şeker fiyat endeksi yükseldi

Aralık ayında FAO Et Fiyat Endeksi, kasım ayına göre yüzde 1,2 oranında düştü. Uluslararası sığır eti fiyatları, orta vadeli arzlara yönelik küresel talepten etkilenirken, yeterli ihracat arzı kanatlı eti fiyatlarını aşağı çekti. Domuz eti fiyatları, özellikle Avrupa'da güçlü iç talebe bağlı olarak yükseldi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, 5 ay üst üste yaşanan düşüşlerin ardından aralık ayında yüzde 1,2 arttı. Sıkılaşan piyasa koşullarını yansıtan yüksek uluslararası peynir fiyatları, endeksteki aylık artışı yükseltirken, tereyağı ve süt tozu için uluslararası kotasyonlar azaldı.

Kasım ayından itibaren FAO Şeker Fiyat Endeksi de çoğunlukla olumsuz hava koşullarının Hindistan'daki mahsul verimi üzerindeki etkisine, Tayland ve Avustralya'daki şeker kamışı ezme gecikmelerine ilişkin endişeler nedeniyle yüzde 2,4 artarak yükseldi.

- "Gıda fiyatları yüksek seviyelere ulaştı"

2022'de FAO Gıda Fiyat Endeksi ortalaması, bir önceki yıla göre önemli ölçüde yükseldi. Dünya buğday ve mısır fiyatları yıl boyunca rekor seviyelere ulaştı. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi'nin 2022'nin tamamı için ortalama değeri yeni bir rekor seviyeye ulaşırken, FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ve Et Fiyat Endeksi 1990'dan bu yana en yüksek seviyelere dayandı.

​​​​​​​FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero'nun görüşlerine de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çok dalgalı geçen 2 yılın ardından, daha sakin gıda emtia fiyatları memnuniyetle karşılanıyor. Dünya gıda fiyatlarının yüksek seviyelere ulaştığı, birçok gıda maddesinin fiyatlarının arttığı ve gelecekteki tedariklerle ilgili hala birçok riskin bulunduğu göz önüne alındığında, tedbirli olmak ve küresel gıda güvensizliğini hafifletmeye güçlü bir şekilde odaklanmak önemlidir."

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • muhsin 1 yıl önce Şikayet Et
    bu işi maliye çözer, zincir marketlerin kendi üretim-depolama-toptan-nakliye-perakende firmalarının birbirine abartarak kestiği gider faturaları maliyet analizi istenerek incelenmeli, para cezaları kesilmeli indirim yapılmamalı, vergi kaçakçılığı hapis cezaları ertelenmemeli, sonuçta perkandeci market kılığında gözüküp, % 3-4 kar marjımız var söylemi çürütülerek yaptırımlar uygulanmalı, personel yetersiz ise müşavirlerden yararlanılmalı, müşavirler sadece veri işletmeni olarak kullanılmamalı
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    bizdeki aç gözlülere duyrulur.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    yaw bu lanet fiyatlar bizde neden düşmüyor. adamlardan ne farkımız var. haaa o fark bizdeki aşağılıkların aç gözlülüğü sadece.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR