TOKİ "Asrın Felaketi" sınavından dimdik çıktı

TOKİ tarafından inşa edilen binalar 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sağlamlığıyla hasarsız çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.02.2023 20:29 GÜNCELLEME 11.02.2023 20:32 EKONOMİ
TOKİ "Asrın Felaketi" sınavından dimdik çıktı
TOKİ "Asrın Felaketi" sınavından dimdik çıktı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 10 ilde 15 milyon kişiyi etkiledi. Çok sayıda yapının yıkıldığı depremlerde, TOKİ tarafından inşa edilen binalar sağlamlığıyla 'asrın felaketi'nden hasarsız çıktı.

TÜNEL KALIP TEKNİĞİ

TOKİ, şimdiye kadar ürettiği konutlarla son yılların en büyük depreminde olumlu sınav vermiş oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir yıl içerisinde deprem bölgesini yeniden inşa etmeye hazırlanan TOKİ, milletin duyduğu güveni tazelemiş oldu. Prof. Dr. Hasan Hüsnü Korkmaz, TOKİ tarafından yapılan binaların yıkılmayacağını çünkü tünel kalıp olarak yapıldığını belirtti.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli asrın felaketi karşısında devlet canla başla mücadele ediyor.

Başkan Erdoğan'ın diğer yaşanan felaketlerdeki gibi toplu konut operasyonlarıyla 10 ilde de 1 yıl içerisinde vatandaşların evlerini yapacaklarını açıklamasının ardından gözler afetin merkezindeki 10 ilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yapılan TOKİ konutlarına çevrildi.

TEK BİRİ BİLE YIKILMADI

TOKİ'nin, 9 saat arayla önce 7,7, sonra 7,6 büyüklüğündeki depremin yaşandığı Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'ın da aralarında bulunduğu 10 ilde 133 bin 759 konut yaptığı öğrenildi.

Depreme dayanıklı radye temel üzerine kurulu konutlardan hiçbirinin asrın felaketinde yıkılmadığı ve kullanılamaz hale gelmediği tespit edildi.

"EVLERİNE GİREBİLİRSİNİZ"

Başkan Erdoğan'ın talimatıyla bir yıl içerisinde deprem bölgesini yeniden inşa edecek TOKİ, şimdiye kadar ürettiği konutlarla son yılların en büyük depreminde olumlu sınav vermiş oldu.

Bakanlık, Valiliklere "TOKİ konutlarında oturan vatandaşların evlerine girebileceği" yazısını gönderdi.

HEDEF 1 YIL İÇİDEN YENİLEME

Son yılların en büyük depremini yaşayan Türkiye, asrın felaketi karşısında yaraların sarılması için canla başla mücadele ediyor.

10 ili etkileyen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem sonrasında 1509 artçı depremle 6 bin 444 binanın çöktü ya da ağır hasar aldı.

Deprem bölgesine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konutların yeniden yapılmasıyla ilgili "Hedefimiz 1 yıl içinde diğer felaket yaşadığımız illerde nasıl toplu konut operasyonları yaptıysak 10 ilde de bunları gerçekleştireceğiz" diyerek TOKİ'yi işaret etti.

133 BİN 759 KONUT DEPREMİ YAŞADI

Sabah gazetesinin haberine göre; depremin hasar verdiği 10 ildeki TOKİ tarafından bu tarihe kadar kaç konut yapıldığını ve son durumunu araştırdı

TOKİ depremin merkezi Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912.

Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Kilis'te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut yaptı. 10 ilde 133 bin 759 konutun yanı sıra bu illerde, cami, okul ve güvenlik güçleri için birçok bina da inşa edildi.

TOKİ SAĞLAM DURDU

TOKİ asrın felaketi karşısında başarılı bir sınav verdi. Hiçbiri yıkılmayan TOKİ binalarının hepsi oturabilir durumda kaldı. TOKİ'nin binaları depreme dayanıklı radye temel üzerine kurduğu öğrenildi.

TOKİ'nin deprem yaşayan şehirlerinden Gaziantep İslahiye ve Nurdağı'ndaki konutlarını vatandaşlara teslim etme hazırlığında olduğu bildirildi.

EVLERİNE GİREBİLİR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, hasar tespit çalışmalarında TOKİ konutlarında hiçbir hasar olmadığını tespit etti. Bakanlık, 10 il Valilik ve Kaymakamlıkları TOKİ konutları sakinlerinin evlerine girebileceğini belirten yazı gönderdi.

 

 

KAYNAK : SABAH GAZETESİ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 234 TÜMÜ
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    tamam o zaman bütün binalar aynı şekilde yapılsın
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizce "millete dayanıklı ve ucuz ev yapıp hayır duasını alayım düşüncesi ile müteahhitlik yapayım" diyen müteahhit oranı %1 var mıdır? Öyleyse müteahhit görünce hızla uzaklaşın oradan...
    Cevapla
  • Depremdede 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyt kesinlikle çıkmamalı millet ve dış devletler devletine yardım etmeye çalışırken 43 yaşında ne emekliliği tüyü bitmemiş in hakki var yapmayin Allah rızası icin
    Cevapla
  • Çobanoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    TOKİ binalarinin sirri tünel kalip ile yapiliyor genelde oerde betun kullaniliyor.en önemli bir bilgi daha vereyim binanin 1. Kat ile üst katları aynı metrekare yani konsol çikma yapilmiyor binanin dengesi daha iyi bir şekil aliyor. Yani daire 1. Kattan sonra büyümüyor ayni şekilde inşa oluyor.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Bireysel ev yapmak isteyenlerede TOKİ yardımcı olmalı, sahtekâr müteahhit ve memurların insafına bırakılmamalıdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR