İhracatçıdan prefabrik konut hamlesi

Deprem bölgelerindeki barınma sorununu çözmek için proje geliştiren ihracatçılar, prefabrik toplu konut projesine başladı. 100 kişilik kapasiteye sahip olan bir konut, yaklaşık 600 metrekare büyüklüğünde olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 15.02.2023 12:19 GÜNCELLEME 15.02.2023 13:31 EKONOMİ
İhracatçıdan prefabrik konut hamlesi
İhracatçıdan prefabrik konut hamlesi

İş dünyası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afetten etkilenen bölgelerin ihtiyaçlarının karşılanması için desteklerini artırırken, ihracatçılar da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda depremzedelerin barınma sorununu çözmek için proje geliştirdi. ‘Prefabrik Toplu Konut Binası Projesi’ kapsamında yetkililer tarafından belirlenecek bölgelere toplu konutlar kurulacak. Konteynerlerin depremzedelerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını düşünen ihracatçılar, bir prefabrik konutta 20 ailenin yaşayabileceği, tek bir altyapıya ve tesisata sahip konutlar inşa ediyor. Büyüklüğü 580,35 metrekare olan bir konutta 100 kişi barınabilecek. İlk konutu 10 gün için kurmayı planlayan ihracat ailesi, sonrasında 3 günde 1 konut teslim etmeyi planlıyor.

100 KONUTTA 10 BİN KİŞİ BARINABİLECEK

TİM’in koordinasyonunda yapılan projenin başında Kahramanmaraşlı olan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz bulunuyor. Projenin detayları hakkında bilgi veren Öksüz, “Bir bölmede çekyat, ranza, dolap, iki kişilik yatak, beyaz eşya, tuvalet olacak. Konteynerlerden daha faydalı bir proje. Her konteynere ayrı altyapı sağlanıyordu. Bu projede ise tek bir altyapı ve tesisat ile bir konuttaki 20 bölmeye de hizmet verilebilecek. Bir prefabrik konutun üretimi ortalama bir haftada tamamlanıyor. Bir konutta 100 kişi kalabilecek. Hedefimiz 100 konut yaparak yaklaşık 10 bin kişiye yardımcı olabilmek” dedi.

Gazetemizin Genel Koordinatörü Vahap Munyar'ın köşe yazısında da bu konuya değinen Öksüz, prefabrik konutun birim başına maliyetinin 70 bin lira dolayında olduğu bilgisini verdi.

İLK KONUT 10 GÜN İÇİNDE KURULACAK

Bölgeden konutların kurulacağı uygun alanlar için haber beklediklerini belirten Öksüz, “İlk konutu 10 gün içinde kurmayı planlıyoruz. Sonrasında 3 günde bir 1 konut teslim etmeyi hedefliyoruz. TİM olarak konut projesini sanayiye yakın bölgelerde de yapmak istiyoruz. Fabrikalara yakın olursa her fabrika kullanmak ister. Hem üretimin devamlılığını, hem de çalışanların işe ulaşımını kolaylaştırır” diye konuştu.

TİM ve ihracatçı birliklerinin yönetim kurulları olarak ilk günden itibaren yardım yaptıklarına değinen Öksüz, “Mevzuatsal olarak yardımlarımızı artırmak için Ticaret Bakanlığımıza da ek bütçe kullanmak istediğimizi sunduk. Ayrıca ihracatçı birliklerimizin yedek akçelerini verdiğimiz İhracatı Geliştirme A.Ş.’den de AFAD’a 100 milyon TL yardım yapıldı. Yabancı müşterilerimize de haber verdik. Sağ olsunlar, önemli bağışlar yaparak destek oluyorlar” ifadelerini kullandı.

KİPAŞ OKULLARI 6 BİN DEPREMZEDEYİ AĞIRLIYOR

Aile şirketi Kipaş Holding olarak bölgedeki depremzedelere yardımcı olmaya gayret ettiklerini söyleyen KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, “Kahramanmaraş’ta başta tekstil olmak üzere birçok yatırımımızla yaklaşık 14 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Depremin ardından Kipaş Eğitim Kurumları’mızı 6 bin kişiye açtık. Ayrıca fabrikalarımız için de prefabrik konut yapımına başladık. Fabrikalarımız depremde tam çökmedi. Hasarımız çok ama buna da şükür. 2-3 aya kadar toparlanmayı umuyoruz. Üretim esnasında fabrikada bulunan çalışanlarımızdan vefat olmadı. Maalesef evinde depreme yakalananlardan ve onların ailelerinden vefatlarımız çok oldu. Allah hepsine rahmet etsin. Yaraları sarmak, maddi manevi olarak zaman alacak” diye konuştu.

AFETLER İÇİN KARDEŞ ŞEHİRLER BELİRLENMELİ

Olası afetlerde hızlı ve etkili müdahale yapılması için ‘kardeş şehirler belirlenmeli’ önerisinde bulunan İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Bu depremde gördük ki, kritik görevi olan kişilerin ya kendileri ya da aileleri enkaz altında. İnsanların psikolojileri de doğal olarak olumsuz etkileniyor. Çevre illerden deprem bölgelerine bu görevleri yapacak kişilerin çok hızlı şekilde ulaşması lazım. Afetler için kardeş şehirler oluşturmalıyız. İki şehrin de depremden etkilenmemesi için belirli mesafede olması gerekiyor. İllerdeki vinç operatörleri, sağlıkçılar ve teknik ekipler afet olan şehre çok hızlı ulaşmalı. İllerin büyüklüğünü göre, ekipman ve kişi sayıları oluşturulmalı. Bu sistemi kurabilirsek, olası bir afette daha hızlı ve etkili müdahaleler yapılır” açıklamasını yaptı.

“KREDİ BORCU OLAN DEPREMZEDELERİN MAAŞLARINA EL KONULUYOR”

Kredi ve kredi kartı borcu olan depremzedelerin vadesiz hesaplarından bankalar tarafından tahsil edilen borçları için depremzedelere özel bir çalışma yapılmadığı belirtiliyor. Maraşlı bir sanayicinin aktardığı bilgilere göre, çalışanlara ödenen ücretler bankaların borç tahsil etmesinden dolayı kesilmeye devam ediyor. Konuya ilişkin bilgi veren iş insanı, “Çalışanlara ödeme yapacağız ama bankalar maaşlara el koyuyor. Bu nedenle bazı çalışanlara elden ödeme yapmak için şimdilik ödemeleri durdurduk. Afet bölgelerinde firmalara verilen desteğin hiçbir kesintiye uğramadan çalışanlara da uygulanması lazım. Bu dönemde borcun hiçbir önemi yok, depremzedelerin paraya daha çok ihtiyacı var” dedi.

KAYNAK : Ekonomim.com
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Ali Coşman 1 yıl önce Şikayet Et
    Her şey çok güzel Allah razı olsun merak ettiğim şey oralarda kira da oturan kardeşlerimiz ne yapacak kiraya ev yok bu evleri kime nasıl teslim etmeyi düşünüyorsunuz kiracılar da bundan istifade edecek mi bir açıklama yapın ki artık kiralık ev de bulmak zor en azından bu kiracılara da depremden zarar görüyor Apartman zarar gördü en azından borçlandırıp bunlara da ev verseniz olmaz mı parasıyla verin 1+1 olsun ama olsun ki zorluktan kurtulsunlar güzel herkesin evi olsun bir de nasıl yapılacağı kordinasyon merkezi kurup şartları bölgesi ve kim için kurulacak ise ona göre bir ayarlama müracaat yapılsın
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Cansın
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR