10 trilyon dolar buhar oldu! Tarihi darbe yediler

Ukrayna Savaşı’nın neden olduğu enerji krizi, ekonomik durgunluk ve jeopolitik sorunlar…Dünyanın en zengin 218 bin insanı, bu üç nedenden dolayı 2022 yılında bu bugüne kadarki en büyük yıllık kaybını yaşadı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2023 17:31 GÜNCELLEME 02.03.2023 17:32 EKONOMİ
10 trilyon dolar buhar oldu! Tarihi darbe yediler
10 trilyon dolar buhar oldu! Tarihi darbe yediler

Onlara “UHNWI” deniyor. “Ultra-high net worth individuals…” Yani “ultra yüksek net serveti olan kişiler…” Birleşmiş Milletler’e göre, dünya nüfusu 8 milyar… İngiliz danışmanlık şirketi Knight Frank’e (KF) göre UHNWI’lerin nüfusu 218 bin…

2010 yılından bu yana süper zenginlerin servetlerini inceleyen KF’ye göre UHNWI’ler 2022’de “üçlü şok” darbesi yedi: “Enerji krizi, ekonomik durgunluk ve jeopolitik nedenler…” 2021’de süper zenginlerin toplam servetleri 101.5 trilyon dolardı.

Bu üçlü şok yüzünden toplam servetleri yüzde 10 darbe yedi ve 10 trilyon kayıpla 91.4 trilyon dolara düştü. KF’nin araştırma şefi Liam Bailey, “Süper zenginler yıllarca süren bol kazançtan sonra 2022’de tarihi darbe yedi” diyor ve ekliyor: “Ukrayna Savaşı, Avrupa enerji krizini ateşledi, zaten var olan artan enflasyonu besledi.”

LÜKS MALİKANELER SÜPERZENGİNLER ARASINDA EL DEĞİŞTİRDİ

Rapora göre, 10 UHNWI’nin sadece 4’ü serveti büyütebildi. En büyük darbeyi ise şahsi servetlerinde ortalama yüzde 17 düşüş gören Avrupalı süper zenginler yedi. Onları yüzde 11’lik kayıpla Okyanusya ve yüzde 10’luk kayıpla Amerika kıtasının süper zenginleri takip ediyor.

Ortadoğulu ve Asyalı zenginler yüzde 7, Afrikalı zenginler de yüzde 5’le “nispeten” daha az düşüş yaşadı. Sonuç: Dünyanın dört bir yanındaki lüks malikaneler 2022’de süper zenginler arasında el değiştirdi.

Örneğin Londra ve New York’ta değeri 25 milyon dolar üzerindeki 43’er malikane satıldı. Bu iki kenti, Los Angeles (39), Hong Kong (28) ve Miami (23) izledi. Bailey’e göre, ekonomik dalgalanmalar ve artan belirsizliklere rağmen süper zenginler lüks gayrimenkule yöneldi.

KAYNAK : Dünya
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Aslan aslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi bu dolar pisligini bu ülkede cahil kalmış insanlar böyle yapiyor dolar aldikca ona zam olarak geri dönüyor çünki kafasi sadece dolar almaya odaklanmış bu işin ekonomik boyutunu düşünmüyor rus halkinin cebinde dolar bulamasin onlar ülkelerin seviyorlar savaştan kacanlar var istisnadir ama bizde boyle degil biri disardan kufur etse kiyameti kopaririz gel gorki ejnebinin parasi bu dedigim insanlar için kurtarici oluyor bilmiyorki ona zam olarak geri geliyor yani bir şeye ne kadar ilgi artarsa cok coook deger kazanir akılsiz baş neyler tıraş ondan sonra zam geldi diye bagirir bu zamlarin tek sorumlusu dolarin peşine dusenlerdir
    Cevapla
  • M. MELİH KADIOĞLU 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer sadece %10-15 seviyesinde kaybettiler ise ve bu trilyon dolarlar ifade ediyorsa,siz varın hesap edin geri kalan servetlerini?Kayıp dediğiniz şey,sivrisinek vızıltısı kalır..
    Cevapla
  • Karakulak 1 yıl önce Şikayet Et
    "101 Trilyon Dolar servetleri olduğunu yazıyor zaten" Sen neyin hayalini kuruyorsun ?
    Cevapla
  • Yavuz Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar Abdy parası ama ABD merkez Bankası bir günde kaç milyon dolar Para basıyor. Gerçek Dolar basıyor. Ama karşılığı yok. Yani karşılığı Altın yok. Herkes biliyor ama sesi çıkmıyor. Bir Avrupa ülkesi aynı şekilde Avro basmış olsa. Develasyon olur. Bugün elinde 1 milyon doların olsa git ABD ye altın satın almaya çalış sana bir gram altın satmazlar. Yani kağıt parçası. Bur gün ABD doları tüm dünyada iptal edecek zaten çalışması var. Bit Coin gibi. O dolarlar ne olacak. Wc kağıdı bile olmaz. Dikkat yeşile boyar Bunu bilen Çin ve Rusya yıllardır elindeki fazla dolar ile Afrika gibi ülkelerden ALTIN GÜMÜŞ ALIYOR Hâlâ Dolara tapanlar var. Bırakın doları kendi Para birimini yaratın
    Cevapla
  • Karakulak 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD İkinci Dünya Savaşı sonunda Tüm Dünyadaki altın rezervinin %73'une sahipti. Bundan dolayı rahat rahat kağıt para basıyor olabilir mi ???
    Cevapla
  • Türk lirasi 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar dolar dolar hay anasini be bir kagit parcasi dunyayi yok edecek en buyuk silah bu olsa gerek
    Cevapla
  • Hamit Duran 1 yıl önce Şikayet Et
    Hesaba katmadıkları Allah diye bir yaratıcı olduklarını hiçbir zaman akıllarına getirmeyecekler bunlar bir gün çok güzel bir şekilde helak oldukları zaman o zaman akılları başına gelecek ekonomik krizler buhranlar yaratarak İnsanları her zaman sürekli yoksulluk içinde yaşatıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR