Türkiye ile BAE arasında tarihi imza... 100 bin kişiye istihdam sağlayacak

Türkiye ile BAE arasında iki ülke tarihinde bir mihenk taşı olduğu şeklinde yorumlanan "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" imzalandı. Peki bu anlaşma ülkelere ne kazandırıyor? İşte detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 04.03.2023 20:19 GÜNCELLEME 04.03.2023 20:24 EKONOMİ
Türkiye ile BAE arasında tarihi imza... 100 bin kişiye istihdam sağlayacak
Türkiye ile BAE arasında tarihi imza... 100 bin kişiye istihdam sağlayacak

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de, Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Merri, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zuyudi ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması İmza Töreni düzenlendi.

Zuyudi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al-Nahyan'ın video konferans yöntemiyle bağlandığı imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

İmzalanan anlaşmanın BAE ekonomisinde yaklaşık 25 bin, Türk ekonomisinde ise 100 bin istihdam yaratacağını kaydeden Zuyudi, anlaşmanın, prosedürlerin onaylanmasının ardından 3 ila 6 ay içerisinde yürürlüğe gireceğini, 1 yıl içinde de uygulamaya koyulacağını aktardı.

BAE Ekonomi Bakanı Merri ise Abu Dabi yönetiminin, iki ülkenin beklentilerine hizmet edecek gerçek bir ekonomik bütünleşme için dost ülke Türkiye ile ekonomi alanında işbirliğine devam edeceğini dile getirdi.

Söz konusu anlaşmaya imza atarak, iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildiğini aktaran Merri, "BAE ve Türkiye'nin bölgenin en dinamik ekonomileri olmaları hasebiyle uluslararası ticaret akışında oynadıkları rolü göz önüne aldığımızda Türkiye ile yaptığımız bu ortaklığın tüm Orta Doğu'ya ve genel olarak küresel ticaret akışına olumlu yansıması olacaktır." dedi.

Merri, anlaşmanın, küresel ekonominin önemli bir dönemeçten geçtiği şu aşamada, bölgesel kalkınma ve ilerleme için yeni bir platform kurulmasının önünü açtığını kaydetti.

Anlaşmayla, petrol dışı ürünlerden alınan gümrük vergilerinin ya kaldırılacağını ya da yüzde 93 oranında azaltılacağını ifade eden Merri, böylelikle halihazırda 19 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacminin gelecek 5 yıl içinde 40 milyar dolara ulaşacağını sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanı Muş ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, imzalanan anlaşmanın, ikili ticaret hacmi ve yatırımların en yüksek seviyeye çıkartılmasına hizmet edeceğini dile getirdi.

BAE haber ajansı WAM'a göre, Türkiye ile BAE arasında petrol dışı ürünlerdeki ticaret hacmi 2021'de yaklaşık 50,4 milyar dirheme (13,7 milyar dolar) ulaşmıştı.

ANLAŞMA NE GETİRİYOR?

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasını ile büyük bir istihdam sağlanacak.

BAE'de yaklaşık 25 bin, Türkiye'de ise 100 bin istihdam sağlanması öngörülen anlaşma iki ülke arasındaki iş birliğini de güçlendirecek…

İşte anlaşmaya dair diğer detaylar...

- İki ülke arasında petrol dışı ürünlerden gümrük vergileri ya kaldırılacak ya da yüzde 93 oranında azaltılacaktır. Bu ise Türkiye’nin BAE’den ithalatı büyük oranda enerji olduğu için Türk mallarının BAE pazarına gümrük vergisi olmadan gireceği anlamına gelmektedir. 

- Kişi başına düşen milli gelirde dünyanın en zengin birkaç ülkesinde biri olan BAE pazarında Türk ürünlerinin güçlenmesi ihracatın artarak döviz girdisinin çoğalacağı sonucunu da beraberinde getirecektir.

TİCARETİN BÜYÜK BÖLÜMÜ TÜRKİYE'NİN İHRACATI

- Ayrıca BAE haber ajansı WAM'a göre, Türkiye ile BAE arasında petrol dışı ürünlerdeki ticaret hacmi 2021'de yaklaşık 13,7 milyar dolardı. Bu, hali hazırda 19 milyar dolar civarı olan ticaret hacminin büyük bölümünün Türkiye’den BAE’ye yapılan ihracat olduğunu göstermektedir.

- Yapılan anlaşmada bu ticaret hacminin gelecek 5 yıl içerisinde 40 milyar doların üzerine çıkarılması adımları atılmıştır. Bu da mevcut durumdan hareketle Türkiye’nin ihracatının artacağını göstermektedir.

YATIRIMDA TÜRKİYE ÖNCELİKLİ OLACAK

- Ayrıca anlaşmada BAE’nin yurt dışı yatırımlarında Türkiye’ye öncelik verileceği yönünde de görüş birliğine varılmıştır.

SON 10 YILIN EN ÖNEMLİ DIŞ TİCARET MUTABAKATLARINDA BİRİ

- Bu anlaşma istihdam, üretim ve ihracat anlamında Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak son 10 yılın en önemli dış ticaret mutabakatlarında biri olmuştur.
 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ha gayret kişi başı milli gelir 20 bin dolar olur belki ama bunu halka vermezsiniz
    Cevapla
  • Yetkin gözcü 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gezi ve darbe planlayan devletcik degilmiydi yahu
    Cevapla
  • Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıllarca aramızı bozuk tutmamız yanlıştı. Başka ülkelerin iç işleri bizi ilgilendirmez.
    Cevapla
  • Cesur ADAM 1 yıl önce Şikayet Et
    Selamün aleyküm. Bu Acılı günlerimizde böyle kardeslerimizin yanımızda olması COK GÜZEL. Bir İslam Ümmet çatısı altinda problemlerinizi 90 çözeriz. Türk Kürt Suryileyi v.s derdimiz kalmaz. .bu arada Arap canlarımız bizden vergi almaması demek. Kralarinin Milarlarca vargiden bize destek olması için vazgeçmesi demek bu zamanda herkez 1 kuruş daha fazla kazanayım derken baba oula yapmaz bu güzellikleri. Helal olsun ALLAH CC İslam'ın seskisinden bile daha ishisamli gunlarini nasip etsin AMİNNN
    Cevapla
  • Baybars 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemal bey görmesin REİS BAŞKAN KEMAL BEY TEKNOLOJİSİNİ ÇALMIŞ DERLER
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR