Depremzedeler akın etti, kentte kiralık ev kalmadı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afetzedelerin akın ettiği Sivas'ta kiralık dairelerin tamamı doldu; konut sıkıntısı başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.03.2023 14:30 GÜNCELLEME 10.03.2023 14:38 EKONOMİ
Depremzedeler akın etti, kentte kiralık ev kalmadı
Depremzedeler akın etti, kentte kiralık ev kalmadı

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, "Depremzedeler dışında tayini çıkanlar geliyor. Onlar da sıkıntı yaşıyor. Öğrencilerimiz de aynı sorundan muzdarip olacak. Tavsiyemiz; acilen yeni konutlar üretilmesi" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası binlerce afetzede, Sivas'a geldi. 10 bin kişi, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirilirken, birçoğu da kiralık ev arayışına girdi. Bu süreçte hem kent merkezinde hem ilçelerde yaklaşık 5 bin daire kiralandı ancak talep fazlası nedeniyle kentte kiralık daire kalmadı. Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, "Depremin ardından ilk 2 haftada zaten mevcut kiralık dairelerde birtakım sıkıntılar yaşadık. Emlak camiası olarak depremzede vatandaşlarımıza ciddi desteklerde bulunduk. Komisyon dahi almadık ve mülk sahiplerimizden bazıları yaklaşık 1 yıla kadar kira bedeli almadı. Bu süreçte boş durumdaki satılık daireleri de kiralığa çevirdik. O dairelerin de kiraya verilmesi konusunda depremzedelerimize yardımcı olduk. Ancak geldiğimiz noktada hem il merkezinde hem de ilçelerde kiralık daire bulunmuyor" dedi.

'MÜLK SAHİPLERİ FIRSATÇILIK YAPIYOR'

Sürecin sıkıntılı geçtiğini belirten Çayır, "Depremde sonra yaklaşık 5 bin civarında daire, kiraya verildi. Bunların içerisinde geçici süre ile kiralanmış daireler, apartlar ve 1+1'ler dahil hepsi kiraya verildi. Bu durum karşısında kiralık için yeni konuta ihtiyacımız var. Deprem bölgesine yakın Mersin gibi büyük şehirlerde de aynı sıkıntılar var. Kiralarda fahiş fiyat artışı söz konusu oldu. Talep, arzlar dengeyi bozduğu için maalesef mülk sahipleri fırsatçılık yapıyor. Tabii iyilik yapıp, evlerini ücretsiz verenler de var" diye konuştu.

İlerleyen aylarda sorunun daha da büyüyeceğini dile getiren Çayır, "İçinde bulunduğumuz durumda Sivas'ta kiralık dairenin karşılığı yok. Depremzedelerin dışında tayini çıkanlar da geliyor. Onlar da sıkıntı yaşıyor. İlerleyen dönemde öğrencilerimiz de aynı sorundan muzdarip olacak. Buradan tavsiyemiz, acilen yeni konutların üretilmesi" dedi.

KAYNAK : DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Ahmet Bilgi 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim ailem de Sivas'a taşındı eşyalı bir daire tuttular doğalgaz su ve internet dahil 2+1 ev 5000 TL. Depremden bir hafta sonraydı. Genelde böyleydi fiyatlar biz ararken. Isınmaya ne kadar doğalgaz gittiğini düşünürsek Sivas'ta bizim 5000 iyi fiyat. Bence kandırılmadık.
    Cevapla
  • Ben de haklıyım 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yönetimi hep "parayı betona gömmekle" itham eden muhalifler şimdi bu işin ne kadar gerekli ve doğru bir politika olduğunu ve hatta yetersiz bile kaldığını görmüşlerdir herhalde. Parayı yeterince betona gömmemişler bile. Hemen her şehirde konut sıkıntısı var ama TOKİ'ye demediklerini bırakmamışlardı. ÜStelik, kentsel dönüşümlere de karşı çıkanlar da bunlardı ama şimdi sütten çıkmış ak kaşık rolü yapıyorlar. Bunlar bir bir ifşa edilecekler, belgeler arşivde duruyor.
    Cevapla
  • Mnnn 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet, toki evleri gibi evler yapıp kiraya verebilir
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    sivas a hiç gitmedim. şimdi haberinizdeki videoya bakarak birşeyler söylemek istiyorum. evler gayet muntazam hizalı görünüyor ama sanki ufukta dağlar var da şehrin tamamı düz ovaya mı kurulmuş? antakya videolarının deprem öncesi haline benzettim. Depremden kaçanlar başka şehir mi bulamamışlar yine düz ovaya taşınıyorlar? deprem videoları resmen halı çırpar gibi evleri çırptığını izledik. sebebi de böyle düz ovalarda kurulu olmalarından. Bir de üstüne zam yapıyorlarmış. Ben olsam kaçardım o şehirden.
    Cevapla
  • Sivaslı 1 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü o videodaki yer sivas değil
    Cevapla
  • Gökhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Atkadaşım sivasın rakımı 1285 zaten dağın başı düzlük olarak gördüğün yerler dağın yamacı bakmakla görmek arasında fatk var
    Cevapla
  • Meçhul 1 yıl önce Şikayet Et
    Ama aradaki fark işte sen
    Cevapla
  • Yavuz Özmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizi bildiği gibi yapsın. Demekki neymiş. İktidar suçlu hikaye. Fırsatçı ve rantçı halktır. Nokta
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletin bu denli azmasinin önünü açan ya da bu azgınlığı cezalandırmayan iktidardır. O nokta da gözüne girsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR