Yeni konutların yapılacağı araziler belli oldu! Bakan duyurdu: 653 bin konut yapılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı afet konutlarının yapılacağı alanları belirleyerek inşasına başladı. Ayrıca Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve 653 bin konutun yapılacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.03.2023 16:07 GÜNCELLEME 11.03.2023 08:47 EKONOMİ
Yeni konutların yapılacağı araziler belli oldu! Bakan duyurdu: 653 bin konut yapılacak
Yeni konutların yapılacağı araziler belli oldu! Bakan duyurdu: 653 bin konut yapılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri açıkladı. Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını söyledi.

"1 MİLYON 700 BİN BİNA İNCELENDİ"

5 ilimizde hasar tespit çalışması bitti. 9 bini aşkın personelimiz oldu. Arkadaşlarımız gidip inceleme yapıyorlar. 'Binaların taşıyıcı sisteminde hasar var mı yok mu, az hasar mı almış, acil yıkılacak mı?' diye tespit yapıyoruz. Büyük bir çoğunluğu bitti. Artçı depremler yaşıyoruz. Artçı depremler yeniden hasar tespiti yapmamız gerekiyor. 1 milyon 700 bin bina incelendi. Hasarlı ve hasarsız binaları inceledik. Bu 5 milyon 10 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. 277 bin 971 binamız ve bunun karışlığı 817 bin 48 bölüm acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edildi.

 

653 bin konutumuz acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı. Bu binaların tespitini yapıyoruz ve konutların yapımı için süreci başlatıyoruz. Biz depremin ilk günlerinde bir simülasyon yaptık. Orta hasarı saymadık ve 500 bin konutun olacağını öngördük. Az hasarlıları yıkmayacağız. Az hasarlı demek, sıva çatlağı, kapının kırılması gibi şeyler demek. 1 milyon 700 bin binanın 277 bini acil, orta ve ağır hasarlı.

 

"653 BİN KONUT YAPACAĞIZ"

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ: ORTA HASARLILAR DA YIKILIP YENİDEN YAPILACAK

Ayakta kalan binaların yüzde 20'si yıkılması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız 'Güçlendirme işini yapmayalım, orta hasarlı binaları da aynı ağır hasar gibi güçlendirme yapmadan yeni bina yapıp vatandaşımıza teslim edelim' dedi. Orta hasarlıları da ağır hasarlı statüye koyduk. 653 bin bağımsız yapı yapıp vatandaşa teslim edeceğiz. Bunun için de 1 yıla ihtiyaç var. Daha önce de teslim edeceğimiz konutlar olacak. Ulusal Risk Kalkanı Projesi'nde bilim insanlarının önerilerini alıyoruz. Bu işleri yapan hepsi mühendis ve mimar. Zemin etütlerini yaparak, ayrıntılı jeolojik etütleri yaparak yapıyoruz. Kırıkhan'ı görüyorsunuz. Faya yakın ve yıkımı görüyorsunuz. Zemini buna göre tespit ediyoruz. Sıvılaşma yıkımın etkisini artırmış.

AFET KONUTLARININ YAPILACAĞI ALANLAR BELİRLENDİ

Yeni yapılacak afet konutları zemin etüt çalışmaları sonucu belirleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kalıcı konutların inşa edileceği alanları belirleyerek konutların yapımına başladı.

Adıyaman Merkez /Örenli-İndere, Gaziantep /Şehitkamil-Kuzeyşehir, Gaziantep/ Islahiye, Gaziantep / Nurdağı, Hatay / İskenderun/ Antakya, Kahramanmaraş ve Malatya'da kalıcı konutların yapılacağı belirlenen alanlar belli oldu.

KAYNAK : Haber7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Tual 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarla olmasın ki yerinde tarım olabilsin
    Cevapla
  • bir dost 1 yıl önce Şikayet Et
    güçlendirmeye inanmiyor herhalde. çok katlı bina yapabilecegimizede inanmıyor zaten. guclendirme diye birsey var aslında ve bilimsel bir yöntem. çok katlı bina yapmakta mümkün. mesela burj el halife. hemde kötü zemine dünyanın en yüksek binası yapilabiliyor. yoksa bizim muhendislerimiz mi beceremiyor. sorun nerde?
    Cevapla
  • Ayna 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanun degisikligi yapilip uygulamaya girmedigi sürece bu felaktlerde bu acilar tekrarlayacak, en önemlisi mütteahit sistemi kaldirilmali, mütteahitler ev bina yaptiramaz, kaldiki bunlar bu isi alip taseron tecrübesiz iscilere yaptiriyor binalari onun icindir kine türkiyenin evleri binalari cirkin ve cirkin oldugu kadar da saglam degil, bina ev yapimi firmalar ve firmalarin diplomali tecrübeli iscileri tatafindan yapilmali, mütteahit ve taseronlar Kanunen yasaklanmali, ise ilk burdan baslanirsa bir sonraki depremlerde birdaha büyük felaketler yasanmaz
    Cevapla
  • Ayna 1 yıl önce Şikayet Et
    Saglam dayanikli evler binalar sürekli denetim altinda yapilsin....ne olur bu yeni yapilanmanin cevre düzeni de yollari da uygun sekilde yapilsin, türkiye bu yol ve yaya yolu köselerini yani virajlari da bir uygun yapabilse, dikkat edin türkiyede yol köseleri cok acik sekilde dönüyor mesafe cok uzun, biraz köseli yapilsa hem emniyet hem görüntü yönünden daha uygun, birde o köselere tam ortaya direk dikmeseniz
    Cevapla
  • Güzel insan 1 yıl önce Şikayet Et
    REiS SİZDEN RİCAMIZ KURA İSTİYORUZ ÇÜNKÜ ÇARŞIDA OTURANLAR İLDEN ÇOK UZAKLARA İL KENARINDA OTURANDA MERKEZE YAKIN TOKİLERDE OTURURSA ADALETSİZLİK OLUR EN AZINDAN ADİL BİR KURA BEKLİYORUZ
    Cevapla
  • Salım 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapar yapmasına evim kaç metrekareye aynı metre kare versin ve geri ödemesiz başabaş olmasa kimse kabul etmez örnek evi beş yüze sayıp bin almasın öyle olamaz millete haksızlık olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR