Fahiş fiyatın tekrarına iki kat para cezası

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu değerlendirmesi sonucu belirlenen fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarı halinde bir önceki cezanın iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak.

ABONE OL
GİRİŞ 15.03.2023 09:39 GÜNCELLEME 15.03.2023 10:47 EKONOMİ
Fahiş fiyatın tekrarına iki kat para cezası
Fahiş fiyatın tekrarına iki kat para cezası

Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda faaliyet gösterecek Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun çalışma esaslarına dair Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğe eklenen bir fıkrayla, idari para cezalarının verilmesini gerektiren aykırılığın bir takvim yılı içinde tekrarı hâlinde, her bir tekrar için bir önceki cezanın iki katı idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alındı.

Yönetmelikle yapılan diğer bir düzenlemeyle, idari para ceza tutarının belirlenmesi sürecinde "fiil" olarak belirtilen hareketler "kabahat olarak değiştirildi.

Yeni madde metnine göre, idari para cezalarının uygulanmasında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ceza tutarı belirlenirken, işlenen kabahatin haksızlık içeriği, tekrarı ve sayısı, kabahat dolayısıyla elde edilen menfaatin ve neden olunan zararın büyüklüğü ile failin kusuru ve ekonomik durumu gibi hususlar dikkate alınacak.

Düzenlemeyle ayrıca, Kurulun yapacağı değerlendirme sonucu verilecek idari para cezasına dayanak teşkil eden perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanuna yapılan atıfta değişiklik yapıldı.

2 MİLYON TL'YE KADAR PARA CEZASI

Bu düzenlemeye göre, belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket ettiği tespit edilen üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere verilecek idari para cezasının belirlenmesinde perakende ticaretin düzenlemesi hakkında kanunun 18. maddesinin (ı) fıkrası yerine (k) fıkrası esas alınacak.

Söz konusu fıkra uyarınca, fahiş fiyat uygulamalarında her bir aykırılık için 10,000 TL'den 100,000 TL'ye kadar; stokçuluk, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde ise her bir aykırılık için 100,000 TL'den 2 milyon TL'ye kadar idari para cezası verilmesi öngörülüyor.

KAYNAK : Reuters
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • mişmiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Hala idari para cezası diyorlar. Ticaretten men veya hapis cezası olacak başka türlü imkansız bu iş imkansız. İmkansızı biliyor musunuz?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Of li Cezayi otemiyorlar yazsaniz ne olur
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Market ler yazilana cezayi otemiyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ceza yazmakla olmaz parasal cezayı zaten catandaştan çıkarıyorlar hapis cezası olmadı şart parakende yasasının çıkması şart
    Cevapla
  • Cezeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Marketler vurgun yapıyor, et, süt ve yağ ürünlerindeki kartel grubu vurgun yapıyor, fiyatlar suni şekilde yükseltiliyor yine seçim öncesi. Devlet çok sert cezalar vermeli, para değil artık hapis cezaları olmalı.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR