İstanbul'dan 'göç' patlaması! İlk adres orası, 3 ay önce satılan arsalar 5 katına çıktı...

Deprem felaketinin ardından İstanbul'dan göç devam ediyor... Trakya, İstanbul'dan çıkış yapmak isteyenlerin birinci sıradaki tercihi oldu. Bölgede arsa fiyatları tavan yaptı. EYT’liler de Trakya’da arsa arayışına girdi...

ABONE OL
GİRİŞ 19.03.2023 07:01 GÜNCELLEME 19.03.2023 09:38 EKONOMİ
İstanbul'dan 'göç' patlaması! İlk adres orası, 3 ay önce satılan arsalar 5 katına çıktı...
İstanbul'dan 'göç' patlaması! İlk adres orası, 3 ay önce satılan arsalar 5 katına çıktı...

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından bir kez daha gündeme gelen olası İstanbul depremi kentten göç yaşanmasına neden oldu.

Daha önce koronavirüs pandemisi sırasında izole bir yaşam arayışında olan vatandaşların tercih ettiği Trakya’ya şimdi de 'deprem' göçü yaşanıyor. Özellikle Kırklareli, Edirne ve Çanakkale’de henüz birkaç ay önce satılan arsalar şu anda iki katı fiyata bile alınamıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun şubat ayı konut satış verilerine göre İstanbul genelinde konut satışı yüzde 14 azaldı. Deprem endişesiyle şehirden artan taşınmalar; İstanbul sınırından, riski daha az görülen Trakya geneline doğru ilerliyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BU GÖÇÜ BEKLİYORDU

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; Trakya’daki mevcut talebi ve fiyat artışını ‘çarpı iki hızlandı’ şeklinde tanımlayan Kırklareli Bölge Gayrimenkul Uzmanı Erol Temeltaş, özellikle hızlı tren imkanı ile 5-6 yıllık süreçte beklenen potansiyelin 1 yıldan önce bölgede olacağını öngördüklerini söyledi. Temeltaş, "Hızlı tren ile pek çok insan için İstanbul’un iş merkezi olarak kalmasını, yaşamın buraya kaymasını bekliyorduk. Bu beklenti belli ki çok kısa sürede hayata geçmiş olacak" dedi.

Çanakkale Bölge Gayrimenkul Uzmanı Filiz Erdem ise hem arsa edinme, hem de arazisini satmak isteyenlerin sayısında ciddi artışlar olduğunu dile getirdi. Erdem, "Ayrıca büyük metrekareli yerleri üç beş kişi birlikte alanlar da var. Sahil şeridi fiyatı daha yüksek, köylerde de metrekare fiyatlarında büyük artışı var. Bu alanlarda dönüm fiyatı 100 bin lirayı geçti" diye konuştu.

3-4 AY ÖNCE SATILAN ARSA, ŞİMDİ 2 KATI FİYATA ALINAMIYOR

Bölgedeki talebin beklentinin çok üzerinde seyrettiğini anlatan Trakya Bölge Uzmanı Abdullah Gürman, 3-4 ay önce sattıkları arazileri şu anda 2 katı fiyata alamadıklarına vurgu yaptı. Gürman, "Küçük de olsa bir arazisi olsun isteyen ve bunun üzerinde villa, küçük evler, prefabrik ev gibi yapılar yapmak isteyenler var. Büyük arsalar hisseli olarak da alınıyor. Konut satışları azalıyor ama arazi satışları çok hareketli. Metrekaresini bin liraya sattığım yer için şu anda 3 bin lira isteniyor. 400 bin liraya satamadığımız arsayı 5 katına, yani 2 milyon liraya zor alıyoruz" dedi.

Kırklareli özelinde imarlı arazilerin büyük oranda satıldığını anlatan Gürman, ancak farklı yatırımlar için değerlendirilmek üzere tarla vasfında olan alanların da tercih edildiğini söyledi. Gürman, "Yatırım illa ki yapı yapmak değildir. Buralarda tarıma çok elverişli ve tarım yatırımlarının çok canlı olduğu bir piyasa var. Tarla yatırımları da çok kıymetli" diye konuştu.

GÖÇÜ EYT DE DESTEKLEDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ‘Konut Fiyat Endeksi’ne göre, ocak ayında endeks değerinin en yüksek artışı gösterdiği alan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bölgesi oldu.

Buradaki artış yıllık yüzde 175’e dayandı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin gündeme gelmesi ve hayata geçirilmesi ardından EYT’liler de Trakya’ya yönelik yatırım ve yaşam tercihlerini hayata geçirmeye başlamıştı.

Emlak uzmanları, bu kapsamda EYT’lilerin tazminatlarıyla İstanbul’da ev alma imkanları kalmadığını, bu nedenle paralarını Trakya’da arsa alarak değerlendirdiklerini ifade ediyor. Endeksin, oluşan piyasa koşulları ile gelecek aylarda bu bölge için daha da yükselmesi bekleniyor.

KAYNAK : Dünya Gazetesi / Ajanslar
Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 82 TÜMÜ
  • Ahmet Kaya. 1 yıl önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşümün önündeki tek engel köhnemiş zihniyet ve bugünkü uzantıları dır.
    Cevapla
  • trakyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    asırı göç ve sanayı guzelım trakyanın verımlı topraklarının ve temız su kaynaklarının içine ettı bundan sonrada hıç iflah olmaz.
    Cevapla
  • Levent Kağan 1 yıl önce Şikayet Et
    İşi olmayan gitsin zaten İstanbul'dan, boşuna kalabalık ediyorlardı. Edirne Kırklareli bölgesi daha iyi çatalcada yer yok hisseli yerden uzak durun tarla vasfı olan yerlere belediye izin vermiyor hiç.bir şeye, Kırklareli bölgesi daha iyi bu konuda
    Cevapla
  • Turk 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbulu konut fiyat artışlarıyla bitirdiler, şimdi sıra tekirdağda. Birilerinin gözü aydın, birilerine de geçmiş olsun.
    Cevapla
  • Acil önlem 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul'daki sanayi tesislerinin % 40 acilen zemini sağlam alanlara veya iç Anadolu'ya taşıyalım devlet taşıyan sanayiciye teşvik versin nüfusta bu durumda taşınır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR