Fiyatı muzu geçen soğan için yeni haber

Yurt genelinde kilosu 30 TL’ye ulaşarak fiyatı muzu aşan soğanın hasadı Adana’da başladı. Adana Tarım Platformu Başkanı Cahit İncefikir, hasadın genişlemesiyle birlikte fiyatların düşeceğini belirtiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2023 10:30 GÜNCELLEME 04.04.2023 10:39 EKONOMİ
Fiyatı muzu geçen soğan için yeni haber
Fiyatı muzu geçen soğan için yeni haber

Sofraların vazgeçilmez olan soğan fiyatları uçtu gidiyor. Özellikle İstanbul ve Ankara’da marketlerde muzun kilosu 25 TL’ye satılırken, önceki sezonun son soğanlarının fiyatı ise 30 TL’ye yükseldi.

Adana'da geçen yıl 12 bin 500 dönümde ekilen soğan, bu yıl 23 bin dönümde ekildi.

Türkiye’nin en erkenci soğanının yetiştiği kenti hasat heyecanı sardı. Tarlalardan sökülen ürünler 17-18 TL'ye satılarak kamyonlara yüklenip hallere ve ülkenin dört bir yanına gönderilmeye başlandı.

Kısa bir süre sonra Hatay başta olmak üzere diğer kentlerde de hasadın başlamasıyla, fiyatların düşerek dengeleneceği bildirildi.

PLANLI TARIM VURGUSU

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, dönemsel olarak bu tip iniş-çıkışların yaşandığını kaydetti. Önceki yıl ekim alanlarının az olması nedeniyle fiyatların son dönemde yükseldiğini kaydeden İncefikir, hasat bölgelerinin genişlemesiyle piyasada bolluk oluşabileceğini ve fiyatların 7-9 TL arasına düşebileceğini söyledi.

Bu tip dengesizliklerin önlenmesi için envantere dayalı planlı tarım yapılması gerektiğini vurgulayan İncefikir, "Planlı tarımın bir an önce devreye sokulması lazım. Arz-talep dengesinin piyasa koşullarına göre ayarlanması gerekiyor.

Bir ülkenin ne kadar ektiği ne kadar ürününün çürüdüğü, ne kadar ihraç ettiği, iç piyasaya ne kadar sattığı ve ne kadar tüketildiğinin envantere dayalı sistemle belirlenmesi gerek. Fiyat dengesizlikleri arz-talep dengesine, ekim alanlarına, dayanıyor.

Üretici önceki sene zarar etmişse, kar etmemişse, ürünü tarlada kaldıysa bir süre sonra o üründen kaçabiliyor. Envanter sağlanırsa astronomik farklar oluşmaz" dedi.

KAYNAK : DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • 34 43 1 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun bilerek yapiyolar
    Cevapla
  • dava hak davası 1 yıl önce Şikayet Et
    bir iki hafta almayın yemeyin ne olur ben almıyorum iki haftadır
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    secim vakti soğan gene baş rol almaya başladı nedense
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    seçim üzeri hükümet e iyi oynuyorlar .vallaha onlarda bakıyor ve bakıyor. Erdoğan'ın yanını yine fetöculermi sardı hiç bir şeyden haberi yok. soğan ev araba et velhasıl adamlar yaşamı bitirdiler .ama ses yok yazık bu ülkeye yazık denetim, devlet uyuyormu
    Cevapla
  • doğruları konuşan 1 yıl önce Şikayet Et
    Akrabalarım soğan ekiyorlar. Diyorlar ki, hükümet fiyatlara müdahale edip komünizm getirirse, biz de pamuk ekeriz, millet bu sefer soğanı 50 TL'ye bulamaz. Masraflar uçmuş ama millet beleş ürün istiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR