Kiralık evlerde 1 Temmuz detayı: Fırsatçı ev sahipleri harekete geçti

Ev kiralarına yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor. Birçok fırsatçı ev sahibi, kiralık boş dairelerini emlakçılardan geri çekmeye başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2023 15:51 GÜNCELLEME 05.04.2023 15:57 EKONOMİ
Kiralık evlerde 1 Temmuz detayı: Fırsatçı ev sahipleri harekete geçti
Kiralık evlerde 1 Temmuz detayı: Fırsatçı ev sahipleri harekete geçti

Ev kiralarına yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz'da son erecek olmasını fırsat olarak gören birçok ev sahibi, kiralık boş dairelerini emlakçılardan çekmeye başladı. Uygulamanın devam etmemesi halinde kira fiyatlarının artacağını belirten Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, "Devlet tarafından belirlenmiş konutlarda kira artışı yüzde 25, iş yerlerinde tüfe olarak, biraz daha yüksek kalıyordu bu gelecek aylarda bitecek. Bundan sonra da muhtemelen yine eski orana, tüfe oranına ortalamasıyla yapacaklar. Bu yine yüksek çıkacak yüzde 72-73'lerde, şuanda. Bu sorun oluşturur" dedi.

DURUMU FIRSAT BİLİYORLAR

Ev kiralarına yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz'da sona eriyor. Yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda ev sahipleri kira fiyatını eskiden olduğu gibi tüfe oranına göre belirleyecek. Durumu fırsat olarak gören çoğu ev sahibi ise şimdiden kiralık boş dairelerini emlakçılardan çekmeye başladı. 6 Şubat'ta meydana gelen ve birçok ilde büyük tıkımlara sebep olan deprem felaketinin ardından vatandaşların çevre illere göç etmesiyle hali hazırda konuta duyulan ihtiyaç artmıştı. Emlakçılar uygulamanın bitmesi halinde ilerleyen süreçte yüzde 70'e varan kira artışlarıyla karşı karşıya kalınacağını belirtti.

TÜFE ORANI ORTALAMASIYLA YAPILACAK

Mevcut uygulamanın devam etmesi gerektiğini ifade eden Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, "Devlet tarafından belirlenmiş konutlarda kira artışı yüzde 25, iş yerlerinde tüfe oranında biraz daha yüksek kalıyordu bu gelecek aylarda bitecek. Bundan sonra da muhtemelen yine eski tefe tüfe oranına ortalamasıyla yapacaklar. Bu yine yüksek çıkacak yüzde 72-73'lerde, şuanda. Bu sorun oluşturur. Neden oluşturur çünkü gerek pandemide, gerek depremden sonra ciddi bir konut üretilmedi. Konut ihtiyacı oldu kentimize her yıl 18-19 bin civarında öğrenci geliyor, keza kamu görevlileri geliyor talebi fazla oluyor ve göç talebi fazla olan bir kentiz sanayi kentiyiz, dolayısıyla talep gören bir kentiz. Kiralıklara çok ciddi talepler var, bu talepler karşılanamıyor.

3 bin TL kira olan bir yerde yüzde 25 arıtış sona erecek. Bundan sonraki süreçte ne olacak 3 bin lira kira veren vatandaş yüzde 75 ile kira artış oranı olacak. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olan ülkede en düşük kiralar 5 bin lira civarında oluyor merkez ve yakın yerlerde. Bu bizim düşüncemiz önerimiz bunu ilgili kurumlara da aktardık mutlaka semtine, bölgesine ve binasının özelliklerine göre kira oranları belirlenmeli" dedi.

KİRA ORANLARI ARTABİLİR

Fırsatçılara gün doğacağının altını çizen Hacıoğlu, "Devlet tarafından kamu bankalarında bir kampanya başlatıldı. Hemen gayrimenkul fiyatları yukarıya çıktı. Aslında burada Ticaret Bakanlığı'nın denetiminde, bakanlık bu dönem daha fazla bir araştırma daha fazla detay çalışması yaptı. Çok fazla fahiş fiyat arttıranlara ceza kesti, işlem uyguladılar bu dönem fiyatlar çok fazla artmadı. 6 Şubat'ta çok büyük bir deprem afeti yaşadık, sadece kentimize değil bütün Türkiye'de tarla arsa vasfında olan gayrimenkullerin fiyatları da arttı. Gayrimenkulde ciddi bir artış var, bu artıştan mutlu değiliz, gayrimenkul almak hayal oldu. 1 Temmuz'da bitecek olan yüzde 25'lik artış, kira oranlarını biraz daha artırır. Fırsatçı mal sahipleri ya da gayrimenkullere aracılık yapan kişiler bunu fırsat bilip, arttırılacaklarını düşünüyorum. Çünkü otomobilde olsun gayri menkulde olsun başka bir sektörde olsun piyasa oturmuşsa belki çok yukarıya çıkmayabilir ama aşağıda inmez bundan sonra bu haliyle stabil şekilde devam eder" şeklinde konuştu.

KAYNAK : İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Enflasyonun %80 olduğu bir zamanda %25 kira zammı kısıtlaması kabul edilebilir bir şey değil. İnsanlar borç harç kredi çekip yatırım amaçlı ev alıyor ve aldığı kira pul olmuş durumda. Fırsatçılık enflasyon oranında kiraya zam yapmak değil, stokçuluk yapıp fahiş fiyatla ürün satmaktır.
    Cevapla
  • Arslan 11 ay önce Şikayet Et
    Yuzde 80'de kağıt üzerinde.Gerçek enflasyon kat kat fazla.Devletin harçlara ,cezalara yaptığı zam niye yüzde 25 'le sınırlandırılmıyor.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR