Türkiye-Çin rekabeti kızıştı! Türkleri seçiyorlar

Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışı deneyimleri giderek artıyor. ENR dergisinin bu konuda yayınlanığı listede de Türk müteahhitlik firmaları Çin'in ardından ikinci sırada.

ABONE OL
GİRİŞ 06.04.2023 15:20 GÜNCELLEME 06.04.2023 15:50 EKONOMİ
Türkiye-Çin rekabeti kızıştı! Türkleri seçiyorlar
Türkiye-Çin rekabeti kızıştı! Türkleri seçiyorlar

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk müteahhitlik sektörünün yılın ilk çeyreğinde yurt dışında üstlendiği proje tutarı 4,1 milyar dolara ulaştı.

133 ÜLKEDE VARIZ

Yurt dışı müteahhitlik sektörü 1972'denbu yana 133 ülkede 477 milyar dolar değerinde 11 bin 700 proje üstlendi.

Türk müteahhitler, bugüne kadar yurt dışında 34,7 milyar dolarlık ticaret merkezi ve 30,7 milyar dolarlık havalimanı projesi üstlendi.

2020'DE 370 İŞ ALDILAR

Sektör, 2020'de hedef ülkelerde yaşanan ciddi siyasi istikrarsızlıklar, konjonktürel sorunlar ve koronavirüs salgınının etkilerine rağmen 16,2 milyar dolar değerinde 370 iş almıştı.

2021'DE 444 İŞ ALDILAR

2021'de ise salgının dünya ekonomisinde yarattığı olumsuz etkinin azalmasına paralel olarak Türk firmalarının yurt dışında üstlendiği projelerin toplam bedeli 30,7 milyar dolara çıktı. Bu dönemde üstlenilen proje sayısı 444 olarak kayıtlara geçti.

2022'DE 492 İŞ ALDILAR

Yurt dışı müteahhitlik sektörü, geçen yılı da küresel ekonomik sorunlar ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde geçirdi. Bu dönemde sektörün üstlendiği proje sayısı 492, toplam proje bedeli yaklaşık 19,1 milyar dolar oldu. Geçen yıl üstlenilen projelerin ortalama bedeli 38,8 milyon dolar olarak hesaplandı.

2023'İN İLK ÜÇ AYINDA 52 İŞ ALINDI

Sektör, bu yılın ilk 3 aylık döneminde ise 52 proje üstlendi. Bu dönemde üstlenilen projelerin bedeli 4 milyar 52 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk iki aylık döneminde üstlenilen projelerin ortalama bedeli ise 77,9 milyon dolar olarak hesaplandı.

RUSYA VE TÜRKMENİSTAN İLK İKİ SIRADA

Müteahhitlik firmalarınca 1972 yılından bugüne kadar yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında Rusya yüzde 20,5'lik payla ilk sırada yer aldı. Söz konusu ülkede bugüne kadar 97,9 milyar dolarlık proje gerçekleştirildi. Rusya'yı yüzde 10,7'lik payla Türkmenistan takip etti. Bu ülkede üstlenilen projelerin tutarı 50,8 milyar dolar oldu. Irak yüzde 6,9'luk pay ve üstlenilen 33 milyar dolarlık projeyle üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri, Libya ve Kazakistan izledi.

SUUDİ ARABİSTAN PAZARINA ODAKLANILDI

Müteahhitlik sektörünün daha fazla pay almak için odaklandığı Suudi Arabistan pazarı da yüzde 5,2'lik pay ve 24,8 milyar dolarlık proje bedeliyle bu ülkelerin ardından öne çıktı.

KONUT PROJELERİ ÖN PLANDA

Bugüne kadar en çok proje üstlenilen alanlara bakıldığında ise konut projelerinin yüzde 14'lük payla ilk sırada yer aldığı görüldü. Söz konusu projelerin bedeli 66,6 milyar dolar oldu.

Konut projelerini yüzde 13,5'lik pay ve 64,6 milyar dolarlık proje bedeliyle kara yolları, tünel ve köprüler takip etti.

Enerji sektörü yüzde 8,5'lik payla yurt dışında üstlenilen işlerde üçüncü sırada yer aldı. Bu sektörün bugüne kadar üstlendiği proje tutarı 40,5 doları aştı.

ULUSLARARASI REKABET

Öte yandan, ENR dergisinin geçen bir yılda üstlenilen uluslararası projelerin toplam bedeli üzerinden her yıl belirlediği dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasını gösteren listede Türkiye, 2003 yılında sadece 8 müteahhitlik firmasıyla yer alırken 2022'de 42 firmayla boy gösterdi.

TÜRKİYE, ÇİN'İN ARDINDAN İKİNCİ

Derginin 2022 yılı sayısında yer alan bu firmalardan 8'i söz konusu listede ilk 100 firma arasında yer buldu, 2 Türk firması ise ilk 50'ye girdi. Türkiye listede firma sayısı itibarıyla Çin'den sonra ikinci sırada bulunuyor.

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    dunyada diyor turkiyede demiyor ,depremle ne alakasi var
    Cevapla
  • GECE KARTALI 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayret, hemde bu büyük depremden sonra...
    Cevapla
  • salim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence çinde de iş yapmaya başlamalılar
    Cevapla
  • bacanak 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıkılan bina latın yüzde 97 si 1999 öncesi binalar adam gibi işini yapanların işi ortada tokiler mesala
    Cevapla
  • cansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gerçek değil. Yüzlerce bina var kat kat olan. Yeni olduğu halde...
    Cevapla
  • Mehmeet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu depremden sonra doğru yapıyorlar diyemeyeceğim.Düşünsenize Maraş'ta yaptıkları binaları orada yaptıklarını düşünün.Türkiye için müthiş kötü bir reklam olur.
    Cevapla
  • Doğruya doğru 1 yıl önce Şikayet Et
    yıkılan binaların %97 si eski binalar , tokilerin hiç birinde sorun yok boş konuşmuşsun
    Cevapla
  • Bozoklu Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen melemeye devam et..!!!! Afrika'da yarım kalan işleri bile bizim firmamız tamamladı..NASIL BİR KARAKTERE NASIL BİR VİCDANA SAHİPSİN GERÇEKTEN HAYRET EDİLECEK BİR KONU..!!! SENİN GİBİLER VARKEN BU ÜLKENİN DÜŞMANA HİÇ İHTİYACI YOKTUR..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR