Tam 6 milyar dolar! Kardeş ülke gaza bastı, petrolde devrim gibi gelişme

Avrupa ve Orta Doğu gibi birçok bölgeye petrol ihraç eden kardeş ülke Azerbaycan, üretimin devamlılığını sağlamak için pilot bir proje başlatma kararı aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.04.2023 09:10 GÜNCELLEME 10.04.2023 11:09 EKONOMİ
Tam 6 milyar dolar! Kardeş ülke gaza bastı, petrolde devrim gibi gelişme
Tam 6 milyar dolar! Kardeş ülke gaza bastı, petrolde devrim gibi gelişme

Yüzlerce yıldır petrol üreten kardeş ülke Azerbaycan, önümüzdeki yıldan itibaren yeni inşa edilen platformda petrol üretimini sürdürmek isteyen bir pilot projeye daha başlıyor. "Azeri-Orta-Doğu" projesine ilişkin nihai yatırım kararının, "Azeri-Çırak-Güneşli" (ACG) Üretim Paylaşım Anlaşmasının 2049 yılına kadar uzatılmasından sonra ACG ortaklarının ilk büyük yatırımı olduğu belirtiliyor.

KARDEŞ ÜLKE GAZA BASTI! PETROLDE İNANILMAZ HAMLE

6 milyar dolarlık proje, yeni bir açık deniz platformu ve günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip diğer tesisleri içeriyor. Tesisin ömrü boyunca petrol üretimini 300 milyon varile kadar çıkması bekleniyor.

Ekonomi Uzmanı Eyyub Karimli, yeni başlatılan platformun katkısıyla ilgili Azerbaycan basını Azernews'e yaptığı açıklama yaptı. Karimli açıklamasında, projenin Azerbaycan ekonomisine enerji sektöründe daha fazlasını vaat ettiğini ve ülkedeki petrol ve gaz üretiminin artmasına ivme kazandırabileceğini söyledi.

AZERBAYCAN'IN ULUSLARARASI İMAJI OLUMLU YÖNDE ETKİLENECEK

Bu projeye ilişkin Azerbaycan'ın uluslararası imajı konusunda değerlendirmede bulunan Karimli, "ACE, Azerbaycan'ın petrol üretimine, işgücü piyasasına ve ülkenin yatırım potansiyeline olumlu etki yapacaktır. Ayrıca ülkeye ilave döviz girişini artıracak, bu da manatın kurunu sabit tutmayı ve döviz rezervlerini artırmayı sağlayacaktır. Bilindiği üzere Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta dünyada enerji güvenliği önemli rol oynamakta ve bu bağlamda petrol üretiminin bu platform vasıtasıyla artırılması Azerbaycan'ın uluslararası imajını olumlu yönde etkilemektedir." dedi.

Karimli, bu yatırımın yabancı şirketler tarafından uzun yıllar sonra Azerbaycan'da yapılan yeni ve büyük ölçekli bir yatırım olduğunu ve petrol üretimi ve işlenmesinde yeni teknolojilerin getirilmesinin de önünü açacağına işaret etti.

2050'YE KADAR SÜRECEK

Uzman, petrol ve gaz talebindeki düşüşe gelince, bugün dünyanın petrol sonrası döneme hazırlandığını söyledi.

Talebin yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydığına dikkati çeken Karimli, "Bu konuda alternatif ve yenilenebilir enerjilerin uygulanmasına ve üretilmesine büyük önem verilmekte ve büyük yatırımlar yapılmaktadır. Bu yönde Azerbaycan içinde ve dışında çok büyük çalışmalar yapılıyor. Bildiğimiz gibi, petrolün Azerbaycan ekonomisi üzerindeki bazı olumlu etkileri bir süre daha devam edecek olmasına rağmen, Azerbaycan 200 GW alternatif ve yenilenebilir yeşil enerji potansiyeline sahiptir. Ön tahminlere göre Azerbaycan'ın petrol üretimi, tükenme eğilimine rağmen 2050 yılına kadar devam edecek. Ayrıca, daha derin kuyulardan petrol üretimine olanak sağlayan yeni teknolojilerin devreye girmesiyle, Azerbaycan 2050'den sonra petrol ve gaz üretimine devam edebilir ve yeni petrol sahasında yeni projeler başlatabilir." diye konuşmasını bitirdi.

KAYNAK : Star gazetesi
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • irfan karaaslan 1 yıl önce Şikayet Et
    ırfan
    Cevapla
  • ırfan karaaslan 1 yıl önce Şikayet Et
    ķârdeşler..14 mayısa dikkat yalanlarla seçimi almak istiyorlar.
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Bize biraz düşük fiyatla vermeli
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Nato neden yarfımcı olmuyor hani müttefiktij ya söylenmeli herbiri dn az 10 milyar dolar göndermeli
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüzlerce yıldır diyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR