Merkez Bankası'ndan bankalara döviz uyarısı!

Merkez Bankası (TCMB) bankalardan döviz talebi yaratabilecek her adımdan kaçınmalarını ve yeni getirilen mevduatta her ay yüzde 5'e kadar düzenli dövizden TL'ye dönüşüm öngören hedeflerine odaklanmalarını istedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.04.2023 16:50 GÜNCELLEME 12.04.2023 18:36 EKONOMİ
Merkez Bankası'ndan bankalara döviz uyarısı!
Merkez Bankası'ndan bankalara döviz uyarısı!

Merkez Bankası (TCMB) bankalardan döviz talebi yaratabilecek her adımdan kaçınmalarını ve yeni getirilen mevduatta her ay yüzde 5’e kadar düzenli dövizden TL’ye dönüşüm öngören hedeflerine odaklanmalarını istedi.

TCMB geçen hafta uygulamaya aldığı dövizden her ay dönüşüm içeren yeni hedefler öncesi ve sonrasında piyasa ile gerçekleştirdiği toplantı ve ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerde bankacılık sektörüne verdiği mesajlar arasında ''Döviz talebi oluşturacak uygulamalardan kaçının'' ve ''dövizden her ay TL’ye dönüşüme odaklanın'' mesajları öne çıkıyor.

Bankacılar sektörün neredeyse tamamının yeni belirlenen yüzde 60 oranın halihazırda üstünde ya da bu orana yakın olduğunu hesaplıyor. Ancak yine de bankaların her ay dönüşüm yükümlülüğü bulunuyor.

“Döviz talebi yaratarak döviz politikasında engel oluşturmayın” 

TCMB’nin son dönemde piyasa verdiği diğer mesajlar arasında ''Döviz piyasasında talep oluşturduktan sonra yaptıklarımızın kıymeti olmaz'', ''Düzenlemelerin etrafından dolanarak yine döviz talebi oluşturacak uygulamalar düzenleme ile engellemeden önce kendiniz kaçının'' diğer öne çıkanlar arasında.

Özel sektörden bir bankacı, 14 Mayıs’taki seçimleri de kapsayacak dönem için TCMB mesajlarının “döviz talebi yaratarak döviz politikasında engel oluşturmayın” mesajı olarak algılandığını söyledi.

Döviz talebi sayısız düzenlemeyle sınırlanıyor

TCMB ihracat döviz gelirleriyle ithalat ödemelerinin yarattığı döviz ihtiyacını karşılasa da lokal döviz talebi sayısız düzenlemeyle sınırlanıyor. Bu kapsamda bankalara, enflasyonun çok altında faiz ödeyen Hazine tahvili aldırma zorunluluğu gibi bir ''cezalandırma'' yöntemi kullanılıyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • yılmaz kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    tüketici kredisi 60 ay olsun esnaf ve gariban düğün kredi çekenler kredi yok bunada bir el atsinlar bankalar faiz almış başını gidiyor Allah emanet olun
    Cevapla
  • HASAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Is yeri olup ve yurtdisina ihracat edenden baska kimse TL den baska kimsenin dovizi olmamali. Yurtdisina gitmek istiyen, kredi karti veya banka kartiyla ödemeli. Döviz burolarini kapatmalilar.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kredi vadeleri kısıtlı. Acilen ihtiyaç kredi vadeleri uzatılmalı
    Cevapla
  • ash 1 yıl önce Şikayet Et
    Molla Kasım faiz haramsa yüzde 9 10 dolar fazisiyle satılan eurobondlar ne :) Faizin oranı değil kendisi haram. Faizli sistemde faizi sıfır yapınca ya da düşürünce faiz sistemden çıkmıyor sadece sıfır oluyor ya da düşük oranlı oluyor.
    Cevapla
  • Molla Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş faiz haram.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kredi vadeleri acilen uzatılmalı
    Cevapla
  • Fb07 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu kur koruma hesabı sadece kur koruma işlemi olsa ne iyi olurdu. (Sadece kur koruma olsaydı iyi olurdu). Çünkü kur korumayla beraber vadeli işlem olduğu için faize giriyor işlem.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR