Dikkat çeken uyarı: Türk balına yasak gelebilir!

Türkiye’de bal sahteciliği önlenemezken Avrupa’ya gönderilen 15 parti baldan 14’ünün hileli çıkması sektörü tehlikeye atmış durumda...

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2023 06:10 GÜNCELLEME 15.04.2023 09:51 EKONOMİ
Dikkat çeken uyarı: Türk balına yasak gelebilir!
Dikkat çeken uyarı: Türk balına yasak gelebilir!

Türkiye’nin kara listede olduğunu söyleyen Balparmak Başkanı Özen Altıparmak, “Türkiye bir bal ülkesi deniyor. ama değil. Türkiye sahte bal cenneti. Bunun önlemini alamazsak bu yılsonuna kadar Türkiye balının Avrupa’ya ihracatı engellenebilir” dedi.

Esmer pirinç şurubundan çok tağşiş yapıldığını belirten Altıparmak, “Firmanın adı da belli herkes de bunu biliyor ama önlem alınmıyor. Bunlar bir de ihracat yapıyor. İhracat yaptığı ülkeler de tağşişi bulamıyor. Bizim bulduğumuz metot sayesinde esmer pirinç şurubundan tağşişi yapan 15 firmanın 14’ü yakalandı. Şimdi ben bir metot buldum, bizim ülkemizdeki biri sahte balı Avrupa’ya ihraç ediyor, alan firmalar balı laboratuvarlarda anlayamadığı için kabul ediyorlar ama analiz metotlarını bizden öğrendikten sonra yine Türkiye’den giden sahte ürünler engelleniyor. Bunu biz sağladık” dedi. 

"300 KİLO ANZER BALI ÇIKIYOR, 30 TON SATILIYOR"

Sahtecilikte gelinen noktayı da “300 kilo Anzer balı çıkıyor 30 ton satılıyor” diye özetleyen Özen Altıparmak, balda sahteciliğin sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunu olduğunu kaydetti. Altıparmak, en küçük tağşiş yöntemlerini bile arayıp bulmaya çalıştıklarını, bal paketleyici firmaların içinde böyle bir laboratuvara sahip tek firma olduklarını vurguladı.

"AR-GE MERKEZİMİ AÇARIZ"

 Bal ve Diğer Arı Ürünleri-Kalite-Kontrol Laboratuvarı’nın (APİLAB) bugün Türkiye’nin tek, Avrupa’nın en kapsamlı dört eşdeğer bal ihtisas laboratuvarı olduğunu belirten Altıparmak “Son dönemde balda taklit ve tağşiş en üst seviyelerde, biz tüketicinin doğal bala ulaşmasını istiyoruz. Bu nedenle Ar-Ge Merkezimizi doğal bala ulaşmak isteyen herkese açmaya, ürünlerinin analizine destek olmaya hazırız. Sattığı balın doğallığından şüphe eden marketler, markalar merkezimizin deneyiminden faydalanabilir” şeklinde konuştu.

KAYNAK : Dünya Gazetesi
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Mehmetşen 1 yıl önce Şikayet Et
    lüks ve konforlu yaşamın kaynağı olan daha çok paraya sahip olmak için insanlar her yola başvurabiliyorlar. Aileler çocuklarına dini ve ahlaki değerler yerine çok kazancı ve parayı önceleyen hedefleri tavsiye ettikçe kendi yarattığımız frankestaynlardan şikayet etmeye devam edeceğiz.
    Cevapla
  • Vatandaş 27 1 yıl önce Şikayet Et
    Dürüst olan kim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ozaman gitsinler amerikanın arı görmemiş balını yesinler
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun senden bu açıklamaların inşallah bazı sahte bal üreticelerine akıl olur insanları kandırmazlar
    Cevapla
  • müdür 1 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede çok aşırı derecede sahte bal var devlet bunun önlemini alacaktır inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR