Bakan Dönmez'den gaz müjdesi: Hemen herkesi mutlu edecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yarın gazımızı tesisimize getirmiş olacağız. Mayıs başında da inşallah işleme vermiş olacağız. Hemen hemen herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim" dedi.
ABONE OLEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yarın gazımızı tesisimize getirmiş olacağız. Mayıs başında da inşallah işleme vermiş olacağız. Hemen hemen herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim" dedi.
Bakan Dönmez'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
İşin hikayesi 2020 Ağustos ayına gidiyor. 29 Mayıs'ta sondaj gemisini göndermiştik.
İlk andan itibaren mühendislik çalışmalarımıza başladık. Gerekli ekipmanları, malzemeleri tedarik ettik.
Gazı karaya çıkardık biliyorsunuz, testlerimiz yapılıyor. İnşallah yarın gazımızı tesisimize getirmiş olacağız. Ham gaz geliyor, rafineri tesisinde ayrıştırılacak, bir iki hafta kalibrasyon işlemi olacak. Mayıs başında da inşallah işleme vermiş olacağız.
Burada 5 rezervuardan üretim yapabiliyoruz. Burada ilk defa denenen yenilikler de oldu.
Biz bu projeyle beyin göçünü tersine çevirdik. Uluslararası projelerde yer alan arkadaşlarımızı biz buraya getirdik.
Bugüne kadar tükettiğimiz gazın yüzde 1'ini üretebiliyorduk. Bununla çok büyük bir fark yaratmış olduk. İthalatımızı yüzde 25-30 oranında azaltmış olacağız. 710 milyar metreküp doğal gaz sadece konutların tüketimi açısından baktığımızda Türkiye’nin 35 yılına denk gelir.
Ben kendi adıma, yarın hemen hemen herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bay bay Kemal sıkıyorsa açıkla
"KARADENİZ YÜKSEK BİR POTANSİYEL BARINDIRIYOR"
Karadeniz, Hazar Denizi'nin potansiyelini içeriyor. Karadeniz Avrupa için yeni bir Kuzey Denizi olabilir. Yüksek bir potansiyeli barındırıyor. Bundan sonra atacağımız adımlar için de umut vadediyor.
Trabzon-Rize açıklarında sismik çalışmalarımız devam ediyor. Oradaki beklenti doğal gazdan ziyade sanki biraz daha petrol ağırlıklı gibi duruyor.
1 yıl içerisinde Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha sonra Orta Karadeniz'e geçebiliriz.
GABAR DAĞI'NDA PETROL ARAMALARI
Önemli bir çalışmamız daha devam ediyor. Orada bir sondaj çalışmamıza başladık. Tahmin ediyorum 1 hafta içerisinde bir bilgi gelebilir. Gabar'dan potansiyel olarak, olumlu neticelenirse 150 milyon varilden fazlasını bekliyoruz.
200'e yakın kuyu planlamamız var. Şırnak'taki petrol aramalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.
AKKUYU'DA SON DURUM
Artık sona yaklaşıyoruz. 27 Nisan'da ilk nükleer yakıt gelmiş olacak. Ardından diğer üç üniteyi de devreye aldığımızda Türkiye’de kullanılan elektriğin yüzde 10’unu sadece bir sahada üretebilir hale geleceğiz.
Nükleer santral için güvenlik ve depremsellikle ilgili vatandaşın endişesi olmasın. Proje 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde yapıldı. Bölgedeki haritaya baktığımız zaman yakınında bir fay hattı olmadığını görüyoruz. Akkuyu, uluslararası denetimlere de açık bulunuyor.
YENİ NÜKLEER SANTRAL PROJELERİ
Sinop için bu yıl içerisinde ilk görüşmelerin tamamlanmasını bekliyoruz.
2-3 yıl içerisinde ilk kazmanın vurulacağını tahmin ediyoruz.
TÜRKİYE'NİN KÖMÜR ÜRETİMİ
Zonguldak havzası 150-200 yıldır taş kömürünü çıkarıyor. Zonguldak'ta bir de kok kömür tesisi kurmayı planlıyoruz.
ENERJİDE YERLİLİK HEDEFİ
Elektrik üretiminde yüzde 60 oranında bir yerlilik söz konusu. Biz bu yeni dönemde yerlilik oranlarını artırmayı devam edeceğiz. Doğal gaz ve petrol çalışmalarımız devam edecek. Öte yandan tabii kaynaklar, yani madencilik faaliyetlerinde de. Madencilik kapasitemizi de artırmayı hedefliyoruz. Bir takım engellerle de karşılaşıyoruz. Çevreye zarar verildiği düşünülüyor. Biz bunlara dikkat ederek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
TÜRKİYE'NİN BOR ÜRETİMİ
Rafine ürün satmaya devam edeceğiz, bor karbür de bunlardan biri. Pil ve pile dayalı teknolojileri Türkiye'yi getirmeyi amaçlıyoruz.
Dünyada en büyük rezerv Çin'de, ikinci ise bizde.
Türkiye Yüzyılı ile birlikte, AK Parti iktidarının alt yapıya yaptığı yatırımın meyvesini toplayacak bir döneme giriyoruz.
Yenilenebilir kaynaklarda Avrupa'da 5. sıradayız.
Birçok ülkeye güneş paneli ihraç eder hale geldik. Türkiye'de güneş paneli üretiminde dünyada 3. sıradayız.
Doğal gaz merkeziyle illgili olarak 2024'te ilk ticaretleri yapmaya başlayacağız.
-
Dışlanan 1 yıl önce Şikayet EtHizmetli memurlarıda işci kadrosuna alın zaten ışçi gibi görev yapıyorlar en azından bir görev tanımları olurBeğen
-
vatandaş 1 yıl önce Şikayet Etgazı doğalgaz santrallerine verinde elektrik ucuzlasın maliyetler düşsün. millet kazıklı kullandı zaten bu zamana kadar, eve bedava versen nolacak 10 gün sonra havalar ısınıyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Osman 1 yıl önce Şikayet EtTürkiyede bırakın bedavayı , ucuza çöp bile yokBeğen
-
Sibel 1 yıl önce Şikayet Et6 ay sonra kış yine gelmeyecek mi..? Laf olsun muhalefet olsun diye saçmaloyorsunuz..Ülkemiz adına güzel şeylere de sevinmek çok mu zor..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Şirket ortağı eyt 1 yıl önce Şikayet EtBağkur tescil mağdurları unutulmamalıdırBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtDoğalgaz olmasa, ordan para gelmese, deprem bölgesi nasıl kalkınacak, o evler hangi para ile yapılacak, chp gibi konuşmayınBeğen Toplam 5 beğeni
-
Aslan 1 yıl önce Şikayet EtKonutlarin gazi belli bir kismi bedava olcakBeğen Toplam 2 beğeni